Medimagazin logo

Türk Dermatoloji Derneği: 'Deri üzerine yapılan her işlemde dermatoloji uzmanına danışılmalı'

Türk Dermatoloji Derneği düzenlendiği basın toplantısında yanlış uygulamalara ilişkin açıklamalarda bulundu. Dernek Başkanı Prof. Dr. Emel Erdal Çalıkoğlu yaptığı açıklamada güzelliğin sağlıktan bağımsız görülmemesini ve lazer vb uygulamaların sadece uzman hekimler tarafından yapılması gerektiğini vurguladı. Çalıkoğlu Türkiye’de yeterli sayıda tıp fakültesi mezunu dermatoloji uzmanlığı almış hekimin olduğunu ve dermatolojik hastalıklarda muhakkak bu hekimlerin görmesi gerektiğini vurguladı
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Türk Dermatoloji Derneği: 'Deri üzerine yapılan her işlemde dermatoloji uzmanına danışılmalı'
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Halkın sosyal medyayı daha aktif kullanması ile toplumda güzellik algısında farklılaşmalar meydana geldi. Prof. Dr. Emel Erdal Çalıkoğlu güzellik salonlarında yanlış uygulamalara maruz kalınması sebebiyle Türk Dermatoloji Derneğine çok sayıda şikayet geldiğini açıkladı.

2018 yılında en çok lazer epilasyon yanığı şikayetiyle Dernek’e başvuru yapıldığını ifade eden Çalıkoğlu lazer epilasyon işlemlerinin ehli kişilerce yapılması gerektiğini ve öncesinde onam formu doldurulması gerektiğini vurguladı.

Lazer işlemlerinde dermatoloji uzmanı görmesi şart

Lazer epilasyon ile ilgili açıklamalarda bulunan Çalıkoğlu şunları kaydetti:

“Lazer epilasyon için güzellik salonuna gidilmemeli. Çünkü buralarda foto epilasyon yapılabilir sadece. IPL dediğimiz foto epilasyon. Biri ışık biri lazer. İkisinin farkının bilinmesi gerekiyor. Halk bunu karıştırabiliyor. Foto epilasyonu lazer zannedebiliyor. Bazen de lazer gibi pazarlandığını da görüyoruz. Hukuksal açıdan mevzuat gereği sadece foto epilasyon yapabiliyor ancak lazer gibi gösterilip işlem yaptıkları da oluyor. Öncelikle doktor görmeden kesinlikle tedaviye başlanmaması gerekiyor. Dermatoloji uzmanının görmesi en ideali. Hastaya bu yöntemle ilgili neler olabileceği anlatılmalı ve her işlem öncesi alındığı gibi onam formu alınmalı. “

“Denetimlerde İl Sağlık Müdürlüklerine desteğe hazırız “

Kaçak operasyon yapan yerlere ilişkin yaptırımları değerlendiren Çalıkoğlu konu ile ilgili Sağlık Bakanlığını göreve çağırdıklarını ifade etti. Güzellik salonlarının denetlenmesi ile ilgili son kararname ile bu görevde İl Sağlık Müdürlüklerinin yer almasını memnuniyetle karşıladıklarını belirten Çalıkoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

“Teknik açıdan İl Sağlık Müdürlüklerine destek olmaya hazırız. Bunu yazılı olarak da sözlü olarak da bildirdik. Büyük ekipler kurularak çok fazla denetim yapılması gerekiyor. Çok fazla yer var.  Sadece lazer epilasyon açısından değil. Güzellik salonlarında yapılmaması gereken birçok tıbbi işlem de yapılıyor. Botoks, dolgu, PRP, mezoterapi gibi uygulamalar deri bütünlüğünü bozan uygulamalar olduğu için mutlaka dermatoloji uzmanı tarafından yapılmalı. “

2018 yılında neredeyse her gün, günde 3-4 şikayet aldıklarını ifade eden Türk Dermatoloji Derneği Başkanı değişen güzellik algısı ile müracaatların arttığını bu müracaatı karşılayacak yeterli sayıda dermatoloji uzmanının görev yaptığını belirtti.

Kalıcı fondöten vb uygulamalar ile ilgili doğabilecek komplikasyonların izlenmesi gerektiğini belirten Çalıkoğlu cilde yapılan her uygulamada mutlaka dermatoloji uzmanına gidilmesi gerektiğini önemle vurguladı.

"Medikal estetik uzmanı ve dermatolog karıştırılmamalı"

Medikal estetik uzmanlığı kavramına değinen Çalıkoğlu böyle bir uzmanlığın olmadığını ancak Tıp Fakültesi mezunu bazı hekimlerin medikal estetik sertifikası aldığını belirtti. Bu hekimlerin yaptıkları müdahalelerde yasal olarak bi sorun olmadığını belirten Çalıkoğlu uzmanlığın ayrı bir eğitim gerektirdiğini uzman diyebilmek için tıp fakültesi sonrası TUS’a girilmesi gerektiğinin altını çizdi. Dermatolojinin TUS’ta yüksek puanlar ile alım yaptığını kaydeden Çalıkoğlu "uzman kavramının doğru algılanması ve işin ehli olduklarını bilmemiz gerekiyor " dedi.

Erkekler en çok botulinum toxin uygulaması yaptırıyor

Cilde uygulanacak en ufak bir müdahalenin bile dermatolog ya da plastik cerrah tarafından uygun koşullara sahip kliniklerde yapılması gerektiğini belirten Çalıkoğlu, aksi halde karşılaşılabilecek sağlık sorunları şu şekilde sıraladı: enfeksiyon, ciltte oluşan deformasyon, yanık, kalıcı iz.

Güzelleşmek herkesin hakkı diyen Çalıkoğlu uygulamaların sağlıklı olması gerektiğini, ancak güzellik üzerinden algı operasyonu yapıldığını söyledi. Prof. Dr. Emel Erdal Çalıkoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

 “Erkekler de son zamanlarda ilgi gösteriyor güzellik için yapılan uygulamalara, özellikle botulinum toxin uygulamaları için 40 yaş üstü erkeklerde bir artış var.”

Dövme silme işlemlerine de değinen Çalıkoğlu dövme sildirmek için başvuruların çok yoğun olduğunu ifade etti. Çalıkoğlu son olarak, Dövme sildirme işlemlerinde kullanılan lazerin de basit olarak algılanmaması gerektiğini ve mutlaka doktor kontrolünde yapılması gerektiğini önemle vurguladı.

CEVAP ve DÜZELTME METNİ
https:// https://www.medimagazin.com.tr/guncel/genel/tr-turk-dermatoloji-dernegi-deri-uzerineyapilan-
her-islemde-dermatoloji-uzmanina-danisilmali-11-681-80335.html internet adresinde 01/02/2019 tarihinde yayınlanan, “Türk Dermatoloji Derneği: Deri üzerine yapılan her işlemde dermatoloji uzmanına danışılmalı” başlıklı yazıda Türk Dermatoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Emel Erdal
ÇALIKOĞLU, “Botoks, dolgu, PRP, mezoterapi gibi uygulamalar deri bütünlüğünü bozan uygulamalar olduğu için mutlaka dermatoloji uzmanına danışılmalı, ..cilde yapılan her uygulamada mutlaka dermatoloji uzmanına
danışılmalı.., Cilde uygulanacak en ufak bir müdahalenin bile dermatolog ya da plastik cerrah tarafından uygun koşullara sahip kliniklerde yapılması gerektiğini.., ifadelerine yer vererek, cilde – özellikle yüz bölgesine –
yapılacak estetik uygulamaların sadece dermatolog ve plastik cerrahlar tarafından yapılabileceği söylenmiş; başka bir ifadeyle, sözü edilen uygulamaların sadece dermatoloji ve plastik cerrahi uzmanlık dallarının tekelinde olduğu izlenimi verilmeye çalışılmıştır.
Oysa ki, yüz plastik cerrahisi, Kulak-Burun-Boğaz Hastalıkları uzmanlık dalının (5) temel cerrahi alt dalından bir tanesidir. Haberde sözü edilen, haberde ifade edilen uygulamaları başta olmak üzere tüm yüz estetik uygulamaları KBB uzmanlık eğitim müfredatı içinde yer almakta olup; KBB
Uzmanlarının bu uygulamaları yapmaya hak ve yetkileri vardır.
Kamuoyuna önemle duyurulur.
Türk Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Derneği Yönetim Kurulu

türk dermatoloji derneği
emel erdal çalıkoğlu
Yorum (4)
aydin sinal
eskiden dövme simdi tatoo denilen luzumsuz islemde de deri uzmanlarinin oluru lazimmi? cok para getiren bir islem,ama Laser ,botox kadar kolay olmadigi icin dermatologlarin ilgi sahasina girmiyor demekki,daha dogrusu parasi cok oldugu icin ilgi sahasina giriyorda,yapmasi beceri istedigi icin bilgi sahasina girmiyor.
29
Cevapla
Richard Kimble
Hocam oldu olacak makyaja da dermatologa gidelim. Tıp diploması olan doktor gerektiğinde sezeryan bile yapmak zorunda Mezoterapi mi yapamayacak Meslektaşlarınızı böyle hor görmeyin
9
Cevapla
Doktor xanım
Dermatologlar actıkları güzellik merkezlerinde yanlarına aldıkları elemanlara o lazerleri prp leri hatta bircok girişimsel işlemi yaptırıp cogu zaman hastanın yüzünü bile görmüyorlar. Gercekten halkı bu kadar düşünmeleri beni cok duygusallaştırdı. Acilde cpr yaparken güveniyorsak o medikal estetik hekimine o bahsedilen girişimler için de baya güvenilir . Medikal estetikteki geliri bilen insanlar payını azaltmamak için böyle yorumlar yapıyor ara ara alıştık. Dermatoloji insanları güzelleştirme dalı değildir öncelikle onun farkına varılması gerekiyor.
2
Cevapla
Krizantem
Avrupa ‘da ve Abd’de her doktor ve hatta hemşire botok ve dolgu kurslarına gidip sertifikasını alıp bu işlemleri yapabilir. Hemşireler bir doktor ile birlikte yapabilir. Ama herhangi bir doktor sadece sertifika ile yapar. Burda nefes almaya bile kural getirildiği halde bile bu yetki gönül rahatlığı ile doktorlara verilirken, Türkiye gibi herşeyin kanunsuzca ve çoğu zaman ahlaksızca yürütüldüğü bir ülkeye ne oluyor? Neden sadece cildiyeci veya plastik cerrah sahip bu yetkiye? Eli, yüzü, kafası kesilen gelince temizleyip debridmanını yapan, sütürünü atan biri neden bu işi yapamaz oluyor? Cildiyeci ufacık abseyi boşaltmayı bilmez. Ülkede herşey kişilerin menfaatlerine göre ayarlanmış. Dernekler, mahkeme kararları vs tıbbi bilgiyi ve yeterliliği bile eğip büküyor. Olmaz bu böyle.
6
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir