Medimagazin logo

Türk hekimin tanımladığı sendrom tıp literatürüne girdi

Tüm Uyku Tıbbı ve Araştırmaları Derneği Başkanı Doç. Dr. Vural Fidan tarafından tanımlanan hastalık bulguları, "Fidan Sendromu" olarak dünya tıp literatüründe yerini aldı
Türk hekimin tanımladığı sendrom tıp literatürüne girdi
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

ESKİŞEHİR  - Tüm Uyku Tıbbı ve Araştırmaları Derneği Başkanı Doç. Dr. Vural Fidan tarafından tanımlanan hastalık bulguları, "Fidan Sendromu" adıyla dünya tıp literatürüne girdi.

Dernekten yapılan yazılı açıklamada, dünya tıp literatüründe sendromların, bunları ilk tanımlayanların adlarıyla anıldığı belirtildi.

 

 

Anne karnında bebeğin tüm vücut ve organlarının "ektoderm", "endoderm" ve "mezoderm" adı verilen üç katmandan geliştiği kaydedilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Bu gelişim, bazı genetik ve çevresel faktörlerin de etkisiyle normal dışı gelişim gösterebilir. Gelişim problemleri sebebiyle oluşan bulgular, belirli bölgelerde yoğunlaşarak 'sendrom' adı verilen anomalileri oluşturur. 1937'de dermatoloji uzmanı Dr. Hulusi Behçet'in tanımlayarak dünya literatürüne kazandırdığı Behçet hastalığından sonra ilk kez bir Türk doktoru Doç. Dr. Vural Fidan, cilt ve eklerinin geliştiği ektoderm tabakasının kısmi bozukluğu sınıfından sayılabilecek, kıvırcık saç, tonsiller papillomatozis, interdental papillomatozis, kıvırcık saç ve mental retardasyonla karakterize sendromu tanımlamıştır."

Dünya tıp literatürüne giren sendroma "Fidan Sendromu" adının verildiği belirtilen açıklamada, Eskişehir Şehir Hastanesi Kulak Burun Boğaz Kliniği hekimlerinden de olan Doç. Dr. Fidan'ın çalışmalarının önemli bilimsel dergilerde yayımlandığı vurgulandı.

fidan sendromu
doc. dr. vural fidan
tum uyku tibbi ve arastirmalari dernegi
Yorum (23)
Ahmet Tunç
Bir sağlık çalışanı olarak çok gurur verici bir durum. Değerli hekim arkadaşımızı tebrik ediyorum.
17
Cevapla
Seda Okur
Devlet hastanesinde böylesi bir doktor, kesinlikle çok şanslılar
18
Cevapla
Ali
Kıskanç bilim cahilleri bu başarıya da bir kulp bulurlar. Ya da önemsizmiş gibi lanse ederler. Tebrikler hocam
27
Cevapla
aydin sinal
dünya tip litaratürüne nasil gecmis diye interneten baktim,parayla makale basan bir dergide yayin var,baska bir sey yok,ne bir kongrede nede Lancet e bir bildirim kabul görme var.yaniliyorsam özürüm hazir?
11
Cevapla
Osman mosman
Medimagazin bu tip haberleri yakıştıramadım
2
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir