Medimagazin logo

Türkiye sağlık harcamaları 2017 yılında 141 milyara yaklaştı

Türkiye'de sağlık harcamaları geçen yıl, bir önceki yıla göre yüzde 17,4 artarak 119 milyar 756 milyon liradan 140 milyar 647 milyon liraya yükseldi
Kaynak: AA
Türkiye sağlık harcamaları 2017 yılında 141 milyara yaklaştı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2017 yılına ilişkin sağlık harcamaları istatistiklerini yayımladı.

Buna göre, sağlık harcamaları geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 17,4 arttı ve 119 milyar 756 milyon liradan 140 milyar 647 milyon liraya çıktı. Cari sağlık harcamasının toplam sağlık harcaması içindeki payı yüzde 93,1 oldu. Söz konusu oran 2016'da yüzde 94 olarak hesaplanmıştı.

Kişi başı sağlık harcaması, 2016'da bin 511 lira iken geçen yıl yüzde 15,9 artarak bin 751 liraya yükseldi.

 


TÜİK açıkladı! Sağlık harcamaları 120 milyar liraya yaklaştı 


Toplam sağlık harcamasının gayrisafi yurt içi hasılaya (GSYH) oranı, geçen yıl yüzde 4,5 oldu. Genel devlet sağlık harcamasının GSYH'ye oranı ise yüzde 3,5 olarak hesaplandı. 

Hanehalkları tarafından tedavi, ilaç ve benzeri amaçlı yapılan cepten sağlık harcaması 2017'de yüzde 22,7 artarak 24 milyar 4 milyon liraya ulaştı. Hanehalkları tarafından cepten yapılan sağlık harcamalarının toplam sağlık harcaması içindeki payı, geçen yıl yüzde 17,1 olarak kayıtlara geçti.

Genel devlet sağlık harcamasının toplam sağlık harcaması içindeki payı, 2016'da yüzde 78,5 iken 2017'de yüzde 78 oldu.

sağlık harcaması
tüi̇k
Yorum (2)
Dr.Gökhan Gökçe
Çok fazla bir artış. Sağlık hizmetlerinde çok fazla gereksiz kullanım talebi ve tekrarlayan tetkiklerle artırılan maliyetler mevcut. Kamu yönetimi bu iki soronu mutlaka çözmeli. Kişilerin sağlık bilinci sağlık okuryazarlığını artırarak yükseltilmeli. Nasıl hastaneye giderim değil nasıl hasta olmam, vücuduma nasıl iyi bakarak doktora gitmem fikri insanlara aşılanmalı. Mükerrer tetkik e nabızı mecburi yaparak hastanın tüm dijital sağlık verileri doktorların erişimine açılmalı bu mükerrer tetkikleri azaltacaktır özellikle radyolojide. Acile erişimde katkı payı (cüzzi miktarda) acil olmadığı tespit edilen yeşil alan hastaları için mutlaka konulmalı.Ayrıca sevk zincirini koyabilen kamu yöneticisi Nobele aday gösterilmelidir....
17
Cevapla
dr
birinci basamak hekimliği ve hekimi kuvvetle desteklenmeli, güçlendirilmeli ve Dr. Gökhan Gökçenin yazdığı gibi hastaneye sevk yetkisi dünyada olduğu üzre buradaki hekime verilmeli ve u y g u l a m a y a geçirilmeli. Halen pratikte yaşandığı gibi, hasta bir hafta süresinde , kafasına göre içinde üniversite de olan 5 ayrı sağlık kurumuna başvuruyor. Bir sürü lüzumlu lüzumsuz tetkik, farklı yazılmış ilaçlar, ameliyat teklifleri, boşa israf, vatandaşın kafası karışıyor, sürtüşme kavga döğüş başlıyor. Gerçek ortada, çözüm sevk zincirinin işletilmesi, çarşı-pazar gezer gibi üçüncü basamağa yığılmanın önlenmesi. Bu yığıntının içinde onkolojik hastalar başta olmak üzre, ciddi sorunu olanlar da mağdur oluyor.
12
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir