Medimagazin logo

Türkiye’de kullanılan Coronavac aşısı 2. dozdan 14 gün sonra ne kadar antikor oluşturdu? İşte cevabı!

Türkiye’de kullanılan Coronavac aşısının antikor oluşturma etkinliği Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesinde yapılan bir çalışma ile değerlendirildi.  Çalışmanın sonuçlarına göre Coronavac, COVID-19 geçirmeyenlerin tamamında 2’nci doz aşıdan  14 gün sonra antikor cevabı oluşturdu ve katılımcıların yüzde 95’inde antikor titrelerinin eşik değerin en az dört kat arttı
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Türkiye’de kullanılan Coronavac aşısı 2. dozdan 14 gün sonra ne kadar antikor oluşturdu? İşte cevabı!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN-Yeni tip koronavirüs hastalığı (COVID-19) ile mücadelede toplu aşılamanın başladığı 15 Ocak tarihinden bu yana, 2 milyon 158 bin kişiye ikinci doz aşı uygulandı. Daha önce tek doz aşının antikor etkinliğini araştıran Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesinden yeni bir inceleme daha geldi.

Araştırma, aşılanacak gönüllü sağlık çalışanları üzerinde yapıldı ve katılımcılar, “COVID-19 geçirenler” ile “COVID-19 geçirmeyenler” olarak iki gruba ayrıldı. Her iki grup katılımcılarından uygulanan ilk doz aşıdan 14 ve 28 gün sonra alınan kan örneklerinde SARS-Cov-2 virüsü spike (diken) proteininin “Reseptöre Bağlanma Bölgesi (RBD)”’ne karşı oluşan Ig G antikor titreleri araştırıldı.  Çalışma, duyarlılığı ve özgüllüğü çok yüksek kantitatif sonuç veren laboratuvar ölçümleri konusunda dünyada en önemli isimler arasında sayılan bir firmanın yeni ve güncel laboratuvar kiti kullanılarak gerçekleştirildi. Gerçekleştirilen araştırma Doç. Dr. Erdinç Yavuz, Doç. Dr. Özgür Günal, Uzm. Dr. Eşe Başbulut ve Doç. Dr. Ahmet Şen tarafından yürütüldü.


Daha  önce tek doz aşının antikor sonuçları yine Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesinin çalışmaları ile açıklanmıştı:

Türkiye’de yapılan aşı çalışmalarında ilk dozda ne kadar antikor oluştu? İşte sonuçlar!


Buna göre laboratuvar analizleri sonuçlanan COVID-19 geçirme öyküsü olmayan ve daha önce SARS-CoV-2 antikor pozitifliği saptanmayan 90 sağlık çalışanının 42’sinin erkek; 48’inin de kadın olduğu bildirildi. Katılımcılar arasında ortalama yaş 41,2 yıl olarak hesaplandı. İlk doz aşıdan 14 gün sonra katılımcıların 32’sinde (yüzde 36) antikor titresi eşik değer olan 50 AU/mL üzerinde olmak üzere pozitif saptandı. Bu grupta ilk doz aşıdan 28 gün sonra antikor titresi eşik değerin üzerine çıkan katılımcı sayısı 59’a (yüzde 66) yükseldi. Katılımcıların 14’üncü gün ve 28’inci gün antikor titreleri karşılaştırıldığında 84 (yüzde 93,3) katılımcıda antikor titreleri artış gösterdi. Ortalama antikor titreleri 14’üncü günde 94,5 AU/mL, 28’inci günde 145,5 AU/mL olarak saptandı.

İkinci dozdan sonra yüzde 100 antikor seviyesine ulaşıldı

 İkinci aşıdan 14 gün sonrasında alınan kan örneklerinde yapılan analize göre, 90 katılımcının tamamında (yüzde 100) antikor titrelerinin eşik değer olan 50 AU/mL üzerinde olduğu görüldü. Yine bu grupta tüm katılımcılarda (yüzde 100)  en az 1,4 en çok 85 kat antikor titrelerinin yükseldiği saptandı. Antikor titrelerinin eşik değerin dört kat (200 AU/mL) ve üstünde olan katılımcı sayısı 85 (yüzde 95) olarak kaydedildi.

Katılımcıların yüzde 57’sinde (51 kişi) antikor titrelerinin oldukça yüksek değerler kabul edilen 1.000 AU/mL üzerine çıktığı gözlendi. Ortalama antikor titreleri 1520,75 AU/mL olarak hesaplandı. En yüksek antikor titresi ise 6539 AU/mL olarak hesaplandı.

 

COVID-19 atlatanlarda aşı sonrası antikor ölçümü

Son dört ayda COVID-19 geçirdiği PCR testi pozitifliği ile gösterilmiş olan 31 sağlık çalışanından oluşan ikinci grupta 14 erkek, 17 kadın vardı. Ortalama yaş 41,4 yıl olarak hesaplandı. İlk doz aşıdan 14 gün sonra katılımcıların 25’inde (yüzde 86,2) antikor titresi eşik değer olan 50 AU/mL üzerinde olmak üzere pozitif saptandı. Sadece dört katılımcının antikor titresi eşik değerin altındaydı. Bu grupta ilk doz aşıdan 28 gün sonra antikor titresi eşik değerin üzerinde saptanan katılımcı sayısı 27’ye (yüzde 93,1) yükseldiği gözlendi. Eşik değer altında kalan katılımcı sayısı ise 2’ye düştü. Katılımcıların 14’üncü gün ve 28’inci gün antikor titreleri karşılaştırıldığında; 18 sağlık çalışanının (yüzde 62) antikor titrelerinde artış görüldü. Ortalama antikor titreleri 14’üncü günde 1.382,7 AU/mL, 28’inci günde 1441,3 AU/mL olarak tespit edildi.

İkinci aşıdan 14 gün sonrasında alınan kan örneklerinde yapılan analize göre daha önce antikor cevabı oluşmayan iki kişide de titreler yükselerek tüm hastalarda (yüzde 100) antikor cevabı oluştuğu görüldü. Katılımcıların 28 ve 42’nci gün (2’nci aşıdan 14 gün sonra)  antikor titreleri karşılaştırıldığında; 25 sağlık çalışanının (yüzde 80,6) antikor titrelerinde artış gözlendi. Ortalama antikor titreleri 42’nci günde (2’nci aşıdan 14 gün sonra)  2.110,57 AU/mL olarak saptandı.  En yüksek antikor titresi 10.236 AU/mL olarak hesaplandı.

Çalışmanın sonuçlarına göre inaktif virus aşısı olan Sinovac/CoronaVac aşısının COVID-19 geçirmeyen sağlık çalışanlarının tamamında 2’nci aşıdan  14 gün sonra antikor cevabı oluşturduğu, bu gruptaki katılımcıların yüzde 95’inde antikor titrelerinin eşik değerin en az dört kat üstünde olduğu  saptandı. COVID-19 geçiren grupta tüm hastalarda antikor cevabı oluştuğu gösterildi.

coronavac
antikor
ikinci doz
aşı etkinliği
sinovac
Yorum (2)
DURSUN AĞCA
İLKADIM ŞEHRİ, 19MAYIS ŞEHRİ,ATATÜRK 'ÜMÜZÜN ŞEHRİ "SAMSUN" UMUZ, İLKLERE İMZA ATMAYA DEVAM EDİYOR ! -TEŞEKKÜRLER "EĞİTİM ARAŞTIRMA HASTANEMİZİN" TÜM ÇALIŞANLARINA !
4
Cevapla
serdar
Bir arkadaşımızın antikor seviyesi 0.1 çıktı 2 aşı sonrası 20 gün sonra civarı..Bu tarz haberler herşeyin toz bulutu olduğunu gösteriyor..Olgu sayısı çok olsa bu sonuçlara ulaşılamayacak sanırım. Bende dün antikor kanı verdim arkadaşlardan alayım sonuçlarını da kendi yayınımı oluşturayım.
5
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir