Medimagazin logo

Türkiye'de sağlık harcamaları: Bir önceki yıla göre arttı...165 milyar lirayı geçti

Türkiye'de sağlık harcamaları geçen yıl, bir önceki yıla göre yüzde 17,5 artarak 140 milyar 647 milyon liradan 165 milyar 234 milyon liraya yükseldi.
Kaynak: AA
Türkiye'de sağlık harcamaları: Bir önceki yıla göre arttı...165 milyar lirayı geçti
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2018 yılına ilişkin sağlık harcamaları istatistiklerini yayımladı.

Buna göre, sağlık harcamaları geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 17,5 arttı ve 140 milyar 647 milyon liradan 165 milyar 234 milyon liraya çıktı. Cari sağlık harcamasının toplam sağlık harcaması içindeki payı yüzde 93,8 oldu. Söz konusu oran 2017'de yüzde 93,1 olarak hesaplanmıştı.

Kişi başı sağlık harcaması, 2017'de 1751 lira iken geçen yıl yüzde 15,9 artarak 2 bin 30 liraya yükseldi.

Toplam sağlık harcamasının gayrisafi yurt içi hasılaya (GSYH) oranı, geçen yıl yüzde 4,4 oldu. Genel devlet sağlık harcamasının GSYH'ye oranı ise yüzde 3,4 olarak hesaplandı. 

Hane halkları tarafından tedavi, ilaç ve benzeri amaçlı yapılan cepten sağlık harcaması 2018'de bir önceki yıla göre yüzde 19,4 artarak 28 milyar 655 milyon liraya ulaştı. Hane halkları tarafından cepten yapılan sağlık harcamalarının toplam sağlık harcaması içindeki payı, geçen yıl yüzde 17,3 olarak kayıtlara geçti.

Genel devlet sağlık harcamasının toplam sağlık harcaması içindeki payı, 2017'de yüzde 78 iken geçen yıl yüzde 77,5 oldu.

türkiye i̇statistik kurumu
tüi̇k
ilaç
devlet sağlık harcaması
Yorum (1)
bulut
kasaba hastaneleri iyi para kazanabilmek için önce kendilerine yoğun bakım açtılar. sonra bunun birinci basamak olduğu ve masraflı olduğunu gördüler. servis hastalarını ve problemsiz postop hastaları yoğun bakım yatışı olarak gösterdiler. yoğun bakımın tam dolu olmasına özen gösterdiler. böylece hem para kazancında eksiklik olmuyordu, hem de, "yoğun bakımımız dolu" diyerek gelecek sevklerin önüne geçiliyordu. yoğun bakım hastaları öyle ağır hastalardı ki "Yoğun Bakımlık" denen bu hastalar servise bile çıkarılmadan, yoğun bakımdan direkt evine taburcu edilebiliyordu. kağıt üstü denetlemelerde bu durum biraz önlenince palyatif bakım servisi güya açtılar. bu da hasta yakınlarını memnun etmedi. SGK'dan gelen para da iyi değildi. şimdi de 2. basamak yoğun bakım açıp daha iyi para kazanma işine giriştiler. herkes kemiksiz et peşindeydi çünkü. tüm bu şeyler olup biterken, siyasetçiler oy peşindeydiler.. yöneticiler kariyer peşindeydiler. doktorlar tekeden süt çıkarma derdindeydiler. SGK ise, deriiin bir uykudaydı. (bir süre sonra sağlık sisteminin gereksiz masraflarla şişirilmiş olduğu görüldüğünde, bu işin maliyeti, geriye yönelik olarak, bu masrafları bu küçücük hastanelere yaptıran yöneticilere rücu edilmelidir. )
7
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir