Medimagazin logo

Türkiye'de toplumsal bağışıklık için yüzde 25 hedefine yaklaşıldı

Türkiye, yaklaşık 9 milyon 600 bin kişinin ikinci doz aşısını yaptırması, 5 milyona yakın kişinin hastalığı geçirmesiyle toplumsal bağışıklıkta yüzde 25 hedefine yaklaştı.
Türkiye'de toplumsal bağışıklık için yüzde 25 hedefine yaklaşıldı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Sağlık Bakanlığı Toplum Bilim Kurulu Üyesi ve Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, salgınla mücadelede aşılamanın önemi ve Türkiye'nin aşı stratejisi ile ilgili açıklama yaptı.

Prof. Dr. İlhan, salgınla mücadelede aşısı olan her virüs için aşılama programının hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi.

İlhan, "DSÖ, mücadelenin hastalığın kontrol altına alınarak kazanılabilmesi için özellikle solunum yolu ile bulaşan koronavirüslerde yüzde 60-70 oranındaki grubunun aşılanması ya da hastalık geçirerek bağışık olmasının gerektiğini söylüyor. Bu nedenle aşı olmadan koronavirüsle mücadele etme şansı söz konusu değil" dedi.

Türkiye'nin stratejisi net: Toplumsal bağışıklık

Salgının kontrol altına alınabilmesinde "sürü bağışıklığı" ve "toplumsal bağışıklık" stratejilerinin uygulanabildiğini anlatan İlhan, şu bilgileri verdi:

"Sürü bağışıklığı, sürecin başında İngiltere ve İsveç'in denediği bir yöntemdi. Sürü bağışıklığı, toplumun kendi haline bırakılarak virüsün toplum içinde yüzde 60-70 oranında bulaşmasıyla kişilerin virüsle tanışması şeklindedir, yani toplumun serbest bırakılmasıdır. Toplumsal bağışıklık ise bu sürecin yani yüzde 60-70 oranında toplumun bağışık olma halinin belirli bir plan dahilinde aşılanma ile sağlanması şeklindedir."

Salgının başından beri Türkiye'nin bu konudaki stratejisinin net olduğunu söyleyen İlhan, "Başından bu yana Türkiye'de 'toplumsal bağışıklık' stratejisi uygulanıyor" dedi.

"Yüzde 25 hedefine yaklaşıldığını söylemek mümkün"

Toplumsal bağışıklığın oluşturulabilmesi için hedef grubun yüzde 60-70'inin aşılanması gerektiğinin altını çizen İlhan, şunları söyledi:

"Türkiye'de 18 yaş üzeri vatandaşlara bakıldığında yaklaşık yaklaşık 60 milyon kişiden bahsetmek mümkün. Çünkü, 23 milyon 18 yaş altı gencimiz var. Bu doğrultuda Türkiye'de, 60 milyonun bağışıklanması gerekiyor. Şu an baktığımızda ülkemizde ikinci doz aşısı yapılan 9 milyon 600 bin kadar vatandaşımız var. Aynı zamanda şu an için koronavirüsü geçiren de yaklaşık 5 milyon vatandaşımız bulunuyor. Bu doğrultuda 15 milyon seviyesine gelindiği düşünülürse, yüzde 25 hedefine yaklaşıldığını söylemek mümkün."

Toplumsal bağışıklığın kazanılmasında aşı teminin de büyük önem taşıdığını anlatan İlhan, "Türkiye, dünyada farklı aşıları yapan nadir ülkelerden biri. Aşı çeşitliliği, aşı temininde elde edilen önemli bir kazanımdır" dedi.

40 yaş üzeri aşılandığında ölüm riski de azalacak

Prof. Dr. İlhan, toplumsal bağışıklığın kazanılması için uygulanan strateji kapsamında yüksek risk gruplarından başlanarak aşının uygulandığını hatırlattı.

İlhan, 40 yaş üzeri vatandaşların aşılanmasıyla hastalığa bağlı ölüm oranlarının önemli oranda düşmesinin öngörüldüğünü anlatarak, "Çünkü, kronik hastalıklar genellikle 40 yaşlarında başlıyor ve koronavirüs ölümlerine bakıldığında da en az bir kronik hastalığı olanların ölüm riskinin olmayanlara göre daha yüksek olduğuna şahit oluyoruz. Bu nedenle 40 yaş üzeri aşılandığında, ölüm riski toplumda daha da azalacak" dedi.

"Yüzde 60-70 hedefi güz döneminde gerçekleşebilir"

Toplum Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. İlhan, toplumsal bağışıklığın kazanılmasının 18 yaş üstündekilerin aşılanmasıyla mümkün olacağını söyleyerek, "Aşı temininde sıkıntı olmaması halinde 18 yaş üstüne aşı yapılmasıyla birlikte, toplumsal bağışıklığın kazanılması için gerekli olan yüzde 60-70 hedefi güz döneminde gerçekleşebilir" dedi.

24 milyona yakın aşı yapıldı

Sağlık Bakanlığı COVID-19 Aşısı Bilgilendirme Platformu'nda, 4 Mayıs 2021 saat 16.20 itibarıyla yer verilen tabloya göre, 1.doz uygulanan kişi sayısı 14 milyon 187 bin 673, ikinci doz uygulanan kişi sayısı 9 milyon 691 bin 842 oldu.

Uygulanan aşı dozu sayısı ise 23 milyon 879 bin 515 olarak kayıtlara geçti.

toplumsal bagisiklik
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir