Medimagazin logo

Türünün en kapsamlı araştırması: Kolesterol yüksekliğine daha erken mi müdahale edilmeli?

Lancet'te yayımlanan ve türünün en kapsamlı araştırması olan bir makalede, HDL olmayan kolesterol seviyelerinin 45 yaşından önce düşürülmesi gerektiğine işaret ediyor
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Türünün en kapsamlı araştırması: Kolesterol yüksekliğine daha erken mi müdahale edilmeli?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN-40 yılı aşkın bir süredir neredeyse 400 bin hastayı kapsayan türünün "en kapsamlı" incelemesi olarak nitelendirilen Lancet'teki çalışma, kolesterol düzeyleri ile sağlık arasındaki bağlantının "45 yaşın altındaki kişilerde özellikle önemli olabileceğini" gösterdi.

HDL olmayan yani kötü kolesterolü yüksek 45 yaşın altındaki erkeklerin, ölümcül veya ölümcül olmayan kalp hastalığı veya inme riski 75 yaşına kadar yüzde 29 artıyor. Aynı risk kadınlarda ise yüzde 16 artıyor.

Bununla birlikte, eğer HDL olmayan (yani "kötü") kolesterol seviyeleri statinler kullanılarak erkeklerin riski yüzde 6'ya, kadınlar da yüzde 4'e düşüyor.

Araştırmada “HDL dışı kolesterol seviyelerini azaltmak için erken ve yoğun müdahale edilmesi, potansiyel olarak erken ateroskleroz belirtilerini tersine çevirebilir”  denildi.

HDL olmayan kolesterol, bir kişinin HDL seviyesini toplam kolesterol sayısından çıkarmak suretiyle elde edilir ve buna göre tüm 'kötü' lipoproteinleri ölçer.

kolesterol
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir