Medimagazin logo

TUS 2018 Değerlendirme Raporu: En yüksek puan yine Dermatoloji’de

ÖSYM 2018 TUS’un ilkbahar değerlendirme raporunu yayımladı. Rapora göre Deri ve Zührevi Hastalıkları en yüksek puan ortalamasını yakaladı. En çok yerleşilen alanlar ise İç Hastalıkları olurken alanın puan ortalaması 55,97 olarak belirlendi
Kaynak: MEDİMAGAZİN
TUS 2018 Değerlendirme Raporu: En yüksek puan yine Dermatoloji’de
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN- Rapora göre Temel Tıp Bilimleri Testi’ne 13.734 aday başvururken Klinik Tıp Bilimleri Testine 13.694 aday başvurdu. Bu adaylardan T puan türünde 12955 kişi K puan türünde ise 12 838 kişinin sınavı geçerli kabul edildi
Sınavda her iki test alanına da kadın erkek başvuran sayısı birbirine yakın olarak gözlendi. Sınava başvuran kişilerden uzmanlık alanı sorgulamasında uzmanlık öğrencisi olmayanların sayısı ağırlıktayken; T puan türünde 11.145 aday, K puan türünde 11.039 adayın başvurusu belirlendi. 
TUS’a iki kere giren adaylar yoğunlukta 
Bir uzmanlık alanına yerleştirildiği hâlde eğitimine başlamamış başvuran sayısı T puan türünde 924 iken bu sayıya yaklaşık olarak K puan türü de 921 ile TUS’a tekrar başvuru profilini çizdi. 
Hem TTBT’ye hem de KTBT’ye giren 12790 adayın verileri baz alınarak puan ortalamalarının analizlendiği raporda TUS’a iki kere başvuran adayların çoğunlukta olduğu ve T puan ortalaması 49,97 olarak, K puan ortalaması ise 49,96 olarak görüldü. 4 kere başvuran adaylarda ise Klinik Tıp Bilimleri ve Temel Tıp Bilimleri testlerinde puan ortalaması daha yüksek seyretti. 
2018 TUS İlkbahar Döneminde 3611 adayın yerleştiğinin tespit edildiği raporda Tıbbi Mikrobiyoloji alanında kadın adayların 28’e 9 ile daha yoğun olduğu belirlendi. 
Raporda yerleşen 3611 adayın 1861 üniversitelerdeki tıpta uzmanlık eğitim dallarına, İçişleri Bakanlığı ile Milli Savunma Bakanlığı nam ve hesabına açılan tıpta uzmanlık eğitimi yapılacak programlara, geri kalan 1750’si ise Sağlık Bakanlığı Eğitim ve Araştırma Hastanelerinde, Sağlık Bakanlığı adına tıp fakültelerinde ve diğer kurumlarda tıpta uzmanlık eğitimi yapılacak programlara yerleştirildiği belirtildi. 


 

Kadın Hastalıkları’na 45,16 puan ile yerleşildi 
Değerlendirme Raporu’na göre Klinik Tıp Bilimleri alanında en yüksek puanı yine Deri ve Zührevi Hastalıkları 70,29 ortalama ile kapatırken 38 kişi alanda yerleşim gerçekleştirdi. Deri ve Zührevi Hastalıkları Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi, Radyoloji ve Göz Hastalıkları izledi. 
Klinik Tıp Bilimleri türünde Kadın Hastalıkları ve Doğum alanına 52,04 puan ortalaması ile alım yapılırken en düşük 45,16 puan ile alana yerleşim sağlanması dikkat çekti. 
T Puanı ile yerleştirme yapılan alanların puan ortalamasında Tıbbi Mikrobiyoloji 63,55 ile en çok yerleşim olan alan olarak yerini aldı. Bunu Hava ve Uzay Hekimliği, Tıbbi Biyokimya ve Tıbbi Farmakoloji izledi. 
Klinik Puan türünde en çok yerleşim gerçekleşen alanlar ise İç Hastalıkları, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Aile Hekimliği, Anesteziyoloji ve Reanimasyon oldu. 2 adayın yerleştiği Tıbbi Ekoloji ve Hidroklimatoloji alanını; Spor Hekimliği, Sualtı Hekimliği ve Hiperbarik Tıp ve Radyasyon Onkolojisi izledi.  

tus
temel tıp bilimleri testi
klinik tıp bilimleri testi
Yorum (3)
aydin sinal
benim zamanimda yani M.Ö. ilk onbes sirada yer alan branjlarda (göz,cocuk,ortepedi haric zaten estetik cerrahi diye bir sey yoktu) ihtisas yapmak istiyenler büyük cogunlukla yillarca saglik ocaklarinda,hükümet tabipliklerinde ömür tüketmis yaslari 30-35 den yüksek ablalar-agbilerdi.bu branslarin bircoguda burslu ögrencinin bursunu kabul ederek eksik asistan kadrolarini tamamlardi. ben hacettepe hst.ihtisasa basladim yillarda beyin cerrahisi,kalp damar cerrahisi,genel cerrahi asistan ve uzmanlari sanki mitolojideki gökyüzünde Zeus ile görüsmüs yari tanri Prometeus gibi vakur bir kibirle ameliyathaneye gelirler biz anestesistler ile lütfen oda icap edince konusurlardi.simdi nerdeyse antalya kaleici esnafi gibi kolundan tutup zorla iceri ihtisasa sokacaklar. not :bu arada belirteyim,almanyada hangi ihtisasa baslayacaksaniz klinikler önce iki sene dahiliye,veya cerrahi ihtisas yapmanizi isterler,misal deri hastaliklari iki sene cerrahi ön ihtisasi mecburdur.
47
Cevapla
Murat ss
Bu istatisliğe açılan kadro sayısın dahil edilmesi gerekir. Misal cildiyede 20 kadro açılırken pediatride 200 kadro açılmışşa sonuçta arz talep farklılıgının böyle bir fark oluşturması olağandır. Ftr ye 200 kvc ye ise 10 kadro açılırsa benzer sonuçlar ortaya çıkacaktır.
10
Cevapla
zeki can
gördüğünüz gibi hiç kimse sorumluluk ve de bela getiren branşı seçmiyor.Anlayacağınız Türkiyede tıp ın bittiğinin kanıtıdır geçmiş olsun
36
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir