Medimagazin logo

TÜSEB aşı geliştirmek için işbirliği çağrısı yayımladı

Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) aşı geliştirme alanında uygulamalı proje iş birliği çağrısını yayınladı
Kaynak: İHA
TÜSEB aşı geliştirmek için işbirliği çağrısı yayımladı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

TÜSEB tarafından yapılan açıklamada, “Günümüzde hastalıkların tanı ve tedavisinde pek çok gelişme olmasına rağmen, bulaşıcı hastalıklar dünyada meydana gelen ölümlerin önde gelen nedenleri arasındadır. Aşılar, bulaşıcı hastalıklara bağlı sakatlık ve ölümlerin azaltılması ve en önemlisi, uzun vadede hastalık etmeninin ortadan kaldırılması açısından insan ve toplum sağlığını korumada vazgeçilmez bir öneme sahiptir” denildi. 

Son yıllarda biyoteknoloji alanındaki keşifler, halk sağlığını ve güvenliğini tehdit eden enfeksiyöz ajanlara yönelik yeni tanı, tedavi ve aşı geliştirilmesi çalışmalarında yol gösterici olduğu belirtilen açıklamada, “Özellikle yapısal biyoloji, moleküler immünoloji ve biyoinformatik gibi alanlardaki ilerlemeler ile hedeflenmesi zor olan patojenler için yeni immünojenler tasarlama konusunda büyük fırsatlar yaratılmıştır. Uygulanan bu yeni teknolojiler "yeni nesil" aşıların tasarlanması ve geliştirilmesine olanak sağlamaktadır. 

Türkiye’de aşı üretimi için Ar-Ge çalışmalarının desteklenmesi, teknoloji transferinin gerçekleştirilmesi ve yatırım yapılarak tesis kurulması halk sağlığı ve sağlık ekonomisi açılarından önemlidir. Bu kapsamda yerli ve milli aşı üretimine destek sağlamak TÜSEB’in stratejik hedeflerinden biridir” denildi. 

“Çağrı kapsamında Sağlık Bakanlığı Çocukluk Dönemi Aşı Takvimi’nde bulunan Hepatit A, Hepatit B, Bacille Calmette Guerin (BCG) Verem Aşısı, Beşli Karma Aşı (Difteri-Boğmaca-Tetanoz-Hib- Çocuk Felci), Üçlü Karma Aşı (Kızamık-Kızamıkçık-Kabakulak), Konjuge Pnömokok Aşısı (KPA), Çocuk Felci Aşısı (Polio), Su Çıçeğı Aşısı (Varisella Zoster), Hemofilus Influenza Tip-b (Hib) Aşısı ve Rotavirüs Aşısı başta olmak üzere diğer bakteriyel ve viral patojenlere de karşı tedavi ve korunma amaçlı geliştirilecek antijen/aşılara (kanser aşıları dahil) yönelik projeler desteklenecektir” ifadelerine yer verilen açıklamada: 

“Önerilen projelerin; Ürüne yönelik olması, Hedeflenen etkene karşı aşı üretiminde kullanılabilecek suş ve antijenlerin oluşturulması, Yeni adjuvan veya aşılarda kullanılacak antijenlerin ve suşların uluslararası standartlara uygun kalitede üretilmesi, Aşı formülasyonlarının hazırlanması, in vitro ve in vivo deneylerin yapılması, Terapötik antikor/anti-serumların veya adjuvanların in vitro ve in vivo etkinliklerinin belirlenmesi, Adjuvanların, terapötik antikor/anti-serumların veya prototip aşıların üretilmesi ve klinik çalışmaların (Faz 1, Faz 2, Faz 3) gerçekleştirilmesi, Etkin ve güvenilir ürünlerin ruhsat aşamasına getirilmesi ve benzeri kapsamda sunulması beklenmektedir.” 

Projeye devlet ve vakıf üniversiteleri, araştırma enstitüleri, kamu ve özel hastaneler, halk sağlığıyla ilgili birimler, sağlık alanında faaliyet gösteren özel kuruluşlar (ilaç endüstrisi, biyoteknoloji şirketleri, vb.) ve KOBİ’ler, Yurtdışında farklı kurum ve kuruluşlarda çalışan T.C. vatandaşı araştırmacılar ve Teknokent ve kuluçka merkezinde faaliyet gösteren firmaların başvuru yapabileceği açıklandı. 

türkiye sağlık enstitüleri başkanlığı
Yorum (1)
Ali Rıza Aktaş
Sevgili ve saygı değer arkadaşlar, Sizlerin huzurunuzda bu konudaki gözlemleri mi ve birikimlerimi paylaşmak istiyorum. Türkiye' de yaklaşık 17 yıl öncesine kadar bu aşıları şu anki adı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü nün ilgili birimleri yapıyor idi. Şimdi bu aşıların % 100 ithal ediliyor. Geçmişte bu üretimi yapan birimler de hiç bir bilgi birikimi kalmamış mıdır?? Bu birimlerde görevli kişiler, kurumun hafızası neden değerlendirilmiyor, etüt edilmiyor??!! Bu birim bir enstitüye çevrilerek yeni personel takviyesi yaparak mevcut baz bilgi üzerine AR&GE yapılarak gelişen teknolojiye uygun yeni ürünlerin üretilmesi niçin planlan mıyor??? Yeni diye üretilen bazı ürünlerin üretilme bilgisine sahibiz. TUSEB in işi sadece bildiride bulunmak mıdır??!! Bu amaçlara ulaşmak için çalışan yetkililer mevcut kapasite yetenek, geçmişi tarihi incelemeden mi ulaşacaklarını zannediyorlar?? Bu bir yönetim defekti değil midir??!!!!!!!!!!!!!!!! İşin niteliğini anlamakta problem yaşıyorlar. Multidisipliner bir organizasyon teşekkülü ile Mikrobiyolog dr, Farmakolog, Biyokimyacı organik kimyaya vakıf kimyacı, Moleküler biyolojiye vakıf dr, biyolog, veteriner, Genetik mühendisi, Mekatronik mühendisi, Endüstri mühendisi, Hukukucu gerekir. Multidisipliner grup çalışması gerekir. Sadece hazır protokolü uygulamak yeni teknoloji üretmek için yetmez. KURUM HAFIZASI GEREKİR!! ÜRETİM BİLGİSİ TANI İÇİN EĞİTİM ALANLARA İLAVE BİLGİLER VE ENERJİ GEREKTİRİR!! BİLGİNİN MUHAFAZASNI GEREKTİRİR. ÖZEL ŞİRKETLERİN GLOBAL PAZARDA BU STARETİJİK ÜRÜNLERİN BİLGİSİNİ MUHAFAZASINI PERSONEL YETİŞTİRMESİNİ SAĞLAYACAK POZİSYONU YOKTUR. OLMASIDA MÜMKÜN DEĞİLDİR. BİLGİLER ÇELİŞKİLİ DE OLSA YILLIK 1,5 MİLYAR DOLAR AŞI İÇİN İLAÇ İÇİN 7 MİLYAR DOLAR BAZI KAYNAKLAR 28 MİLYAR DOLAR DİYOR PATENT HAKKI İÇİN DEVLETİN ÖDEDİĞİ YILLIK RAKAMI 6-7 MİLYAR DOLAR DİYORLAR BU İŞ SADECE BİR KAÇ HOCANIN VERDİĞİ, DAR EKİPLER İLE VERİLEN PROJELER İLE TEKNO PARK AÇMAKLA ŞİRKETLERE PARA YARDIMI YAPMAKLA YENİ PAZAR OLARAK GMP YE UYGUN TESİS YAPMAKLA DIŞARIDAN ELAMAN İHRAÇ ETMEKLE OLMAZZZZZZ!!! BU ZAFİYETLERİ OLUŞTURANLAR BU ÜRÜNLERİ TEDARİK EDEMEYENLER BÜYÜK VEBAL ALTINA GİRER YETKİLİLERİN BU TESPİTLERİ DÜŞÜNMELERİNİ UMUT ETMEK İSTİYORUM LÜTFENNNN BİRAZ İZANA İNSAFA GELİN. Saygı ve sevgilerimle
3
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir