Medimagazin logo

TUS'ta baraj puanı kaldırılmalı mı? TJOD Başkanı yanıtladı

Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Ateş Karateke Tıpta Uzmanlık Sınavı'nda 45 baraj puanı kaldırılmalı mı sorusuna yanıt verdi. Prof. Dr. Karateke ayrıca, kadın hastalıkları ve doğum puanlarında yaşanan düşüş hakkında konuştu.
Kaynak: MEDİMAGAZİN
TUS'ta baraj puanı kaldırılmalı mı? TJOD Başkanı yanıtladı
Prof. Dr. Ateş Karateke
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Ateş Karateke, 1-5 Aralık tarihleri arasında Antalya’da düzenlenen 18. Ulusal Jinekoloji ve Obstetrik Kongresi’nde kadın hastalıkları ve doğum branşına ilişkin açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Karateke, kendisine yöneltilen “Kadın hastalıkları ve doğum puanlarında düşüş yaşandı ve kadın doğum tercih edilmeyen bir branş haline geldi. Bu doğrultuda Tıpta Uzmanlık Sınavı’nda 45 baraj puanı kaldırılmalı mı, böyle bir değişiklik konuda ne dersiniz?” sorusuna yanıt verdi.

Prof. Dr. Karateke “Kadın hastalıkları ve doğum bana göre bir ülkenin en stratejik branşlarından birisidir. Buradaki hekim kalitesinin çok okuyan ve çok emek veren bir gruptan seçilmesi gerekmektedir." dedi.

"Anne karnındaki süreç ne kadar iyi yönetilirse nesil o kadar sağlıklı olur"

Kadın hastalıkları ve doğum branşının anneye ve anne karnındaki bebeğe bakması nedeniyle neslin devamında önemi olduğunu ifade eden Prof. Dr. Karateke, “Bu ülkede bir yılda 1,5 milyona yakın kişi gebe kalıyor. 1 milyon 400 bini bunların doğumla sonuçlanıyor. Yani her sene nüfusa büyük bir katılım oluyor. Bu nüfus ne kadar sağlıklı olursa ve anne karnındaki süreç ne kadar iyi yönetilirse emin olun bu ülkenin 10-15 sene sonraki geleceği de o kadar iyi olacak ve daha sağlıklı bir nesil devam edecek.”

"Baraj puanının kaldırılmasını yanlış buluyorum"

Hekimliğin bire bir insanın kendi yetenekleri, becerisi ve okumasıyla oluşan bir iş olduğunu ifade eden Prof. Dr. Karateke, hekimlikte kendini sürekli geliştirmenin önemine şu sözlerle vurgu yaptı:

“Evet bir sistem içindeyseniz daha çabuk gelişiyorsunuz ama sistem içinde olmasanız bile bir takım kendinize ait iyi özellikler varsa zaman içinde çok iyi bir hekim olabiliyorsunuz. Onun için ben insan kalitesine çok inanıyorum. Tıpta hiçbir şekilde kitap okumamış takip etmemiş insanlar çok çabuk eskiyor. Bizim zamanımızda bir uzman olduktan sonra eskimenizin süresi 15 yılsa şimdi eskimenizin süresi 2 yıl. 2 yıl önce uzman olmuş bir arkadaş okumaz ise bilgilerinde çok önemli eksiklikler ve yanlışlıklar oluyor. Onun için okumayı seven, çalışan, çalıştığını düzgün anlayan ve ifade edebilen bir zümre olmasını tercih ederim."

"Liyakat ve emek ön planda olmalı"

"Hekimlikteki liyakatı ve emeği ön planda tutmalıyız. Türkiye’de yetişen uzmanlarda bu mantalite ile bir seçim olursa dünya pazarlarında, ülkemizin hastanelerinde ve özel hastanelerinde bu hekim arkadaşların hiçbiri seçilmeyecektir. Bu nedenle yanlış olduğunu düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

prof. dr. ateş karateke
tus
baraj puanı
kadın hastalıkları ve doğum
Yorum (11)
hasan
Bence TUS'ta puanlar kadrolar tam doluncaya kadar düşürülmelidir. Puanı düşük olup ta el becerisi iyi olan ve cerrahide başarılı olan birçok hekimi tanıyorum. Kadroların boş kalmasının bir anlamı yok. Ülkemizde hekime karşı şiddet ve muayenehane yasağı ve zorunlu hizmet maalesef sıkıntıya yol açmıştır. Artık, Almanca öğreneceğiz.
16
Cevapla
Dr
Olayın puanla barajla ilgisi yok . Adını doğru yazabilen bile nerede ise kadın doğum ihtisasını kazanabilir . Branşın terk edilmesi davalar . Agır iş yükü az para yuksek emek cok dayak . Devletin eziyeti milletin eziyeti . Sonucu bu işi bu koşulda yapmak enayilik olur. Ayrıca her akademik pozisyonu. i parti ve cemaat mensuplarını hoca yaparak siyasi işgal ettiniz adamlar işi bilmiyor ki asistan eğitsin. Bileni paket ettiniz ayrıldı. Buna sebep olan çanak tutan yöneticiler ve halk iyi yetişmiş kadın doğumcu bulamayacak . 5 yıl sürmez ölümler patlayacak
20
Cevapla
drali
Atatürkün kurduğu bir cüumhuriyette vatanımızı terk edip almanyaya hizmet vermenin mantıklı bir açıklaması olamaz. Elbet orada eğitim aldıktan sonra ülkesine dönerek hizmet verebilir. Ben de zamanında Kings collage da uzmanlık ihtisasımı aldıktan ve orada 1 yıl çalıştıktan sonra ülkeme hizmet etmeye geldim. Tus puanlarının düşürülmesi de mantıklı bulmuyorum. Zaten össde en kötü girenin puanı 7-8binlerde. O öğrencilerin 45 puanı geçip geçmeme ile ilgili bir sorun yaşamayacaklarını düşünüyorum
4
Cevapla
mete
Konu puan meselesi değil sorun daha büyük kadın doğuma girmiş asistanların çoğu doğru dürüst cerrahi eğitim alamıyor, histerektomi yapamayan uzman dolu, özel üniversitedeki asistan hastaya dokunamıyor, gebe takibi yapamıyor. Bunların sonucu adli olarak geri dönüyor, buda etrafta biliniypr ve yeni mezunlar tercih etmiyor. Cerrahi branşlarda bu sıkıntılar genel olarak var ama bunları aşmakta kimsenin umurunda değil hocaların eğitim umrunda bile değil lafa geldimi hepimiz kardeşiz
11
Cevapla
Mr.Cogh
kadın doğum bitmiştir...dikiş tutmaz... gebelikte para vemek = cin görme şeklinde bir algı var... insanlar asla ama asla; bak gerçekten asla gebelikte para harcamak istemiyorlar; harcamamak için akla hayale gelmeyecek her şeyi yapıyorlar. evde ıkınıp doğurmaya razılar, yeter ki para vermeyeyim... bunlar böyle olunca kadın doğum iflas etti... cimer-bimer tacizi... koy gönder sarı zarfı... şikayet şikayet.... zaten parası hiç yok.... e buna karaciğer - dalak - limbik sistem dayanmaz... acil hekimleri yapsın gari...
7
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir