Medimagazin logo

'Yanlış kan verilmesi hayatından etti' iddiası

Denizli'nin Servergazi Devlet Hastanesi’nde, diz protezi ameliyatı için yatan ve kendi kan grubu dışında başka bir gruptan kan verildiği öne sürülen Hörü Kesen (75) öldü.
Kaynak: Hürriyet
'Yanlış kan verilmesi hayatından etti' iddiası
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Yakınları, Hörü Kesen’i diz protez ameliyatı için Servergazi Devlet Hastanesi’ne götürdü. Geçen cuma günü dizinden protez ameliyatı olan Kesen, Ortopedi Servisi’ne alındı. Ameliyatın ardından kan verilmesi gereken Hörü Kesen’e görevli hemşire tarafından, iddiaya göre yanlışlıkla başka gruptan kan verildi. Aynı odada bulunan AB RH pozitif kan grubundan olan hastaya verilmesi gereken kanın, aynı odada yatan 0 RH pozitif kan grubu olan Hörü Kesen’e verildiği öne sürüldü. Kesen, bir süre sonra yatağında öldü. Olayla ilgili adli ve idari soruşturma başlatıldı.

Kesen’in cenazesi, Pamukkale Üniversitesi Hastanesi’nde yapılan otopsinin ardından Buldan ilçesinin Türlübey Mahallesi’nde geçen cumartesi günü toprağa verildi. Otopsi sonucuna göre de Kesen’in yanlış kan yüzünden öldüğünün belirlendiği kaydedildi. Ailenin olayla ilgili şikayetçi olduğu öğrenilirken, soruşturmanın sürdüğü bildirildi. Olayın ardından hemşirenin ise açığa alındığı öğrenildi.

kan
yanlış
hata
Yorum (5)
aydin sinal
hemsirelerin transfüsüzyon yapmaya yetkileri yoktur,kani ve transfüzyon setini hazirlarlar , sorumlu hekime haber verir kan setini hastanin branülesine takmak doktorun görevi ve yetkisidir.hicbir hekim hemsireye transfüzyon yapmasi icin emir veremez,kanuni degildir.hastaya kan verilmeden hasta basinda kan gruplarinin tespiti ayri bir mevzu,bu olayda hemsire kabahatli ama kanuni bir sucu varmi(Türkiye icin) bilmiyorum,kabahati kani hazirladiktan sonra doktoru cagirip transfüzyona baslatmasi lazimdi.benim bildigim,ögrendigim bu.
5
Cevapla
Ahmet gümüş
Tamamen bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olarak yapılmış bir yorum. Yatak başı kan grubu 11 yıllık hematoloji uzmanıyım hiç duymadım, herhalde bahsettiği yatak başı cross Match. Uygulabilirliği ve maliyeti cabası olan bir yöntem eğer bahsettiği bu ise. Hekim transfüzyonu başlatır diye bir şey de kesinlikle söz konusu değil. Yataklı tedavi kurumları işletme yönetmeliğine bakabilir arkadaş. Hemşire kendine order olarak verilen transfüzyonu da yapar ancak her transfüzyonu bir sorumlu hekimi olur. burada sorun şu, hastanelerin transfüzyon komiteleri boş çalılıyor, eğitimlere gelen yok, transfüzyon güvenliği eğitimine ya gelen yok ya da gelen telefonu ile oynuyor. Üzerinde yazan etiketteki hastaya takarım işte diye basitleştiriyor hemşire.
10
Cevapla
Helehele Varavara
İngiltere’den yazıyorum. Burda doktor kanı yazar, hemşire takar, takarken yanında bir hemşire daha olur, kanı beraber kontrol edip takarlar. Kan istemi yaptığım ilk hastada doktor olarak mesuliyet hissedip yanlarına gittiğimde teşekkür edip bu prosedür için bana ihtiyaçları olmadığını söylediler. Doktor dediğiniz canlı Allah değil ( tövbe estağfurullah) , sağlık sistemindeki her işi ve sorumluluğu yüklenemez. Almanya’ya selamlar (!)
10
Cevapla
Alper
Aydın bey yine 50 yıl öncenin koşulları ve yönetmeliklerine göre ve o zaman fakültede aldığı eğitime göre yorumlamış. Türkiyede 20 tıp fakültesi ve birkaçyüzbin hasta başvurusu varken yapılan uygulamalar bunlar. Şimdi 84 tıp fakültesi ve nüfustan daha fazla acil servis başvurusu mevcut, polikliniği hiç saymayalım. Serviste günde 5-6 transfüzyonu hangi doktor yapacak da hastayı takip edecek de.... Misal sizin de çalıştığınız Almanyada çalıştığım sırada klinikte bir servis doktoru vardı, uygulamaları hasta hazırlığını vs o yapardı. Ama poliklinik ameliyat vs yapmazdı. Şu an kendi adıma Türkiyede poliklinik, ameliyat, yoğun bakım, acil arasında koşuştururken ve hasta yığınları arasından çıkmaya çalışırken bırakın transfüzyonu bizzat uygulayıp hastanın takibini yapmayı, hemşireye transfüzyon order edip formunu doldurup kan grubu kontrolünü yapmaya bile ancak yetişebiliyoruz.
9
Cevapla
Dr
Aydın sinalı yok saymak gerekli kesinlikle.
4
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir