Medimagazin logo

'Hackerlar hastanenin hasta ve personel bilgilerini ele geçirdi' iddiası

Bilgisayar korsanları, İstanbul Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin güvenlik zafiyetinden yararlanarak bilgi yönetim sistemlerine saldırdı. Hasta ve personel bilgileri, 2007’den bugüne çekilen BT, MR, PET-CT ve röntgen görüntüleri başta olmak üzere bütün tahlil ve tetkik sonuçları korsanların eline geçti.
Kaynak: Diken - Mesude Demir
'Hackerlar hastanenin hasta ve personel bilgilerini ele geçirdi' iddiası
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

İddiaya göre; korsanlar yurt dışından sisteme 12 Nisan Cuma günü saldırdı. Hastanenin güvenlik önlemlerini aşarak farklı işlevleri bulanan bilgi işlem sistemlerine girmeyi başaran korsanların saldırısından görüntü saklama ve iletişim sistemi (PACS) ağır hasar aldı.

Diken'den Mesude Demir'in haberine göre, hastane koridorlarında korsanların 200 bin dolar fidye talep ettiği konuşuluyor.

"Ciddi suistimaller olabilir"

Adını vermek istemeyen bir hastane çalışanı durumun hastane yönetiminin yetersiz, keyfi ve vurdumduymaz tutumunun sonucu olduğunu öne sürdü:

 “Saldırı hasta mağduriyeti ve hasta ve personel bilgilerinin tehlikeye atılmasının yanı sıra ciddi suiistimal ve ihtimalleri de akla getiriyor. Hesap vermesi gereken hastane yönetimi, suç delillerini yok etmeye çalışıyor. Bu olayı daha da vahim hale getiriyor. Gelinen nokta son derece vahim ve düşündürücü.”

PACS’In yedekleme sistemi bulunmadığı için çekilen hiçbir görüntülü tetkike ulaşılamıyor. Hasta bilgilerinin yer aldığı diğer sistem Bilbest şu anda çalışıyor. Bilbest belli aralıklarla yedekleme yapıyor. Ancak son yedeklemeden sonraki 12 günün hasta verileri yok oldu. E-nabız sistemine yüklenenlerden bazı veriler kurtarılmaya çalışılıyor. Hekimlerin performans bilgileri vs. de yok oldu.

Çok sayıda bilgi işlem uzmanı halen sorunu çözmeye çalışıyor.

Sağlık Bakanlığından bilgi talebinde bulunduk. Ancak henüz bir açıklama yapılmadı.


 

bagcilar egitim ve arastirma hastanesi
korsan
Yorum (6)
DrÜ
cia bizi izliyor.
2
Cevapla
Deli Dumrul
hiç bir kişi ya da kuruluşu itham etmediğimi özellikle belirtttiken sonra yorumum şudur: erzurum' daki bir atasözünün dediği gibi: hırsız içeride olduğunda mütevellit "öküz bacaya çıkmıştır"...
Cevapla
TEKNO SMT
pcsda görüntü saklamak ve yedeklemek günümüzde büyük bir harddisk maliyeti getirecektir devlet her sağlık kurumu için 2007 senelerden bugüne radyolojik görüntü saklayacaksa durum yalnızca harddisk üretici satıcı firmaları sevindirir yazık günah sınır getirilmeli mesela 2 yıl saklanmalı
1
Cevapla
Deli Dumrul
hırsız içeriden oldu mu, öküzün bacadan çıktığınının mümkün olduğunu bir kez daha gördük................
1
Cevapla
Abc def
hastane o kadar yoğunki cihazlar yetişmiyor personel ahı tuttu
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir