Medimagazin logo

KKKA geri döndü! Prof. Dr. Mehmet Ceyhan'dan uyarı: İnsandan insana kan temasıyla bulaşabilir

Kırım Kongo Kanamalı Ateşine (KKKA) ilişkin konuşan Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, “İnsanlar dışarı çıkmadığı için pandemi zamanında vakalar azalmıştı. İnsanlar pikniğe falan gitmeye başlayınca vakalar artacak. Keneden bulaşan hastalıklar esas olarak kenenin ısırmasıyla başlar. İnsandan insana ancak kan nakli, hastanın kanının sıçramasıyla ve kanla temasla sırasında bulaşabilir. " dedi.
Kaynak: Milliyet - Eren Koca
KKKA geri döndü! Prof. Dr. Mehmet Ceyhan'dan uyarı: İnsandan insana kan temasıyla bulaşabilir
Prof. Dr. Mehmet Ceyhan
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Erzurum’un Oltu ilçesinde yaşayan iki çocuk babası İrşat Yüksel KKKA nedeniyle hayatını kaybetti. Milliyet'ten Eren Koca'nın haberine göre, Türkiye’den kene ısırması sonucu en çok görülen hastalığın Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) olduğunu belirten Prof. Dr. Mehmet Ceyhan şunları söyledi:

“İnsanlar dışarı çıkmadığı için pandemi zamanında vakalar azalmıştı. İnsanlar pikniğe falan gitmeye başlayınca vakalar artacak. Keneden bulaşan hastalıklar esas olarak kenenin ısırmasıyla başlar. İnsandan insana ancak kan nakli, hastanın kanının sıçramasıyla ve kanla temasla sırasında bulaşabilir. Onun dışında solunum yoluyla ya da sindirim yoluyla bulaşmaz. Onun nedeni de şu; insanda hastalık yapabilmesi için virüsün kenede bir yaşam evrimi geçirmesi lazım. Evrimi geçirmeden insanda hastalık yapıcı özelliğe kavuşmaz.”

 

​‘Ölüm riski yüksek’

Borrelia burgdorferi bakterisini taşıyan bir kenenin ısırması ile ortaya çıkan bir tür enfeksiyon olan Lyme hastalığı için de uyarılarda bulunan Ceyhan, “Türkiye’de nadir görülüyor ancak ölüm riski çok daha yüksek” dedi.

Erzurum'da KKKA hastalığı şüphesiyle tedavi gören kişi öldü

prof dr mehmet ceyhan
kkka
kene
kirim kongo kanamali atesi
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir