Medimagazin logo

Bilim Kurulu Üyesi Şimşek: Favipiravir etkisiz çıktı

Bilim Kurulu Üyesi Serap Şimşek Yavuz COVID-19'un klinik tedavisinde kullanılan Favipiravir ilacının etkisiz olduğunu açıkladı. Appili Therapeutics tarafından yapılan deney sonucunda ilacın kalıcı klinik iyileşmeye etkisinde anlamlı bir fark bulunmadığını açıklandı.
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Bilim Kurulu Üyesi Şimşek: Favipiravir etkisiz çıktı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Serap Şimşek Yavuz sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla "Uzun süredir sonuçları beklenen bir çalışmaydı, favipiravir maalesef etkisiz çıktı. Bir diğer önemli çalışma olan Principles ın da kısa süre sonra sonuçları açıklanacak." ifadelerini kullandı. Şimşek, konunun Bilim Kurulu'nda da gündeme getirildiğini açıkladı.

Şimşek, bu çalışmanın bekleniyor olmasının nedeni olarak Favipiravirle şimdiye kadar yapılan çalışmaların ya gözlemsel, ya da az olgu sayılı veya açık etiketli veya plasebo kontrolü olmayan, heterojen hasta gruplarının alındığı randomize çalışmalar şeklinde olduğunu, PRESECO çalışmasının ise randomize, çift kör, plasebo kontrollü, sadece ayaktan izlenen 1150 COVID hastanın yer aldığı bir çalışma olma özelliği taşıdığını söyledi.

Bilim Kurulu üyesi sözlerine şunları ekledi: 

"Dolayısıyla önceki çalışmaların birbiriyle tutarsız sonuçlarını kullanarak bu ilaç etkili veya etkisiz demek mümkün değildi. Bu çalışmanın sonuçları çok daha değerli ve güvenilir. Elbette makale haline geldiğinde daha çok veriyi de görebileceğiz."

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK), tarafından yayınlanan araştırma sonuçları ise şöyle:

Bulaşıcı hastalıklar için ilaç geliştirmeye odaklanan biyofarmasötik şirketi Appili Therapeutics, hafif veya orta şiddette COVID-19’un klinik tedavisinde ağızdan alınan antiviral Avigan /Reeqonus (favipiravir)’u değerlendiren Faz 3 PRESECO (PREventing SEvere COVID-19) çalışmasının klinik deneylerinde, kalıcı klinik iyileşmeye kadar olan birincil sonlanma noktasında istatistiksel açıdan anlamlı bir fark bulunmadığını açıkladı.

Klinik deney verilerine ilişkin ek analizlerin devam ettiği ifade ediliyor. Klinik araştırmaya Amerika Birleşik Devletleri, Meksika ve Brezilya’daki 38 çalışma bölgesinden hafif veya orta şiddette COVID-19’lu 1231 hasta dahil edilmişti.

Faz 3 PRESECO çalışması, hafif-orta şiddette semptomlar gösteren COVID-19 hastalarında Avigan/Reeqonus (favipiravir)’un erken tedavideki güvenliğini ve etkinliğini araştıran çift kör, plasebo kontrollü, randomize, çok merkezli, küresel üstünlük çalışmasıdır.

Katılımcılar, Amerika Birleşik Devletleri, Brezilya ve Meksika’daki farklı klinik araştırma merkezlerinde çalışmaya kaydedilmiştir. Kayıt olduktan sonraki 72 saat içinde COVID-19 testi pozitif olan, hafif-orta semptomlu hastalar çalışmaya dahil edilmiştir. İlaç tedavisini evde kendileri uygulayan katılımcılar, klinik araştırmacılar tarafından uzaktan izlenmişlerdir.

favipiravir
serap şimşek yavuz
covid-19 tedavisi
ilaç
etkisiz
Yorum (3)
amnan
Değerli Bilim İnsanı nasıl olsa yeni ilaçlar çıkıyor siz üzülmeyin içenler plasebo saydı bile, onlar kullanılır yenisi iyidir açıklarsınız öğreniriz
0
Cevapla
doktor civanım
İlacın yan etkisi yokmuş zaten açtım baktım sayfa boş, sorun yok devamke
0
Cevapla
ömer hayyam
ben iyileştim, verilen plasebo değilse... iyi geldi
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir