Medimagazin logo

COVID-19'da 14 günlük karantina süresine yönelik tartışmalar sürüyor: Peki en bulaşıcı günler hangileri?

Corona virüs ile ilgili önceden yapılan araştırmaların yeni analizlerine göre, Covid-19 hastalarının en bulaştırıcı olduğu günlerin semptomlar başlamadan iki gün önce ve semptom tespit edildikten beş gün sonra olduğu açıklandı. Çalışmanın başındaki İskoçya St. Andrews Üniversitesinde enfeksiyon hastalıkları uzmanı olan ve yapılan analize öncülük eden Dr. Müge Çevik, ”Virüs tespitinden dokuz gün sonra hiçbir hastada virüs tespit edilmedi” şeklinde konuştu. Bu durum corona virüs hastalarının 14 günlük karantina süresinin indirilmesi tartışmalarını yeniden gündeme taşıdı
Kaynak: NTV
COVID-19'da 14 günlük karantina süresine yönelik tartışmalar sürüyor: Peki en bulaşıcı günler hangileri?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Bilim insanlarının araştırmalarına göre, corona virüs hastalarının izolasyon sürelerinin kısaltılıp kısaltılamayacağı tartışılıyor.  ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC), geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, yeni tip corona virüsle (Covid-19) enfekte olan insanlarla temas halinde bulunan kişiler için önerilen 14 günlük izolasyon süresinin, ekonomik ve sosyal kayıpları önlemek adına 7-10 arasına düşürmenin plandığını açıklamıştı. 

Araştırmacılar da uzun süreli izolasyon sürelerinin gerekli olmadığını belirtiyor.

AĞIR HASTALAR YİRMİ GÜN, HAFİF HASTALAR BİR HAFTA

Mart ayından bu yana yapılan araştırmalarda ve corona virüs hastalarının izlenmesi sonrası toplanan veriler ışığında, ağır semptom gösteren corona virüs hastalarının virüsü yayma süresi yirmi güne kadar sürebilirken hafif atlatanların yayma sürelerinin yaklaşık bir hafta olduğu açıklandı.

“İZOLASYON SÜRESİ BEŞ GÜN OLMALI”

The Lancet Microbe dergisinde yer alan araştırmaya göre, İskoçya St Andrews Üniversitesinde enfeksiyon hastalıkları uzmanı olan ve yapılan analize öncülük eden Dr. Müge Çevik, şu ifadeleri kullandı:

“İzolasyon süresinin beş gün olarak ayarlanması muhtemelen çok daha mantıklı olacaktır ve daha fazla enfekte insanı kurallara uymaya teşvik edebilir.”

'BEŞ KİŞİDEN BİRİ İZOLE EDİLEBİLİYOR'

Birleşik Krallık'ta yakın zamanda yapılan bir araştırma, beş kişiden yalnızca birinin semptom geliştirdikten sonra 10 gün boyunca izole edilebildiğini gösterdi. Dr. Çevik, "Daha fazla test yapsak bile, insanların kendilerini izole etmelerini sağlayamazsak, yayılmayı kontrol edebileceğimizi sanmıyorum" ifadelerini kullandı.

SEMPTOMATİK İLE ASEMPTOMATİK AYNI MİKTARDA VİRÜS TAŞIYOR

Dr. Çevik ve meslektaşları, hiçbir semptom geliştirmeyen kişilerin semptomatik hastalarla aynı miktarda corona virüs taşıdığını ifade ederlerken bununla birlikte asemptomatik insanların virüsü vücutlarından daha çabuk temizlediğini sözlerine ekledi.

VİRÜSÜN GENETİK PARÇALARI ÜÇ AYA KADAR KALABİLİR

Analiz sonuçlarına göre, Covid-19'lu kişiler genellikle semptomlarının başlamasından itibaren ilk beş gün hastalığı en çok bulaştırdıkları zamandır. Bununla birlikte hastalar, virüsün genetik parçalarını burunlarında ve boğazlarında ortalama on yedi gün, bazı durumlarda üç aya kadar taşıyabilirler.

"DOKUZ GÜN SONRA VİRÜS TESPİT EDİLEMEDİ"

Dr. Müge Çevik, “Yaşlı insanlar, gençlere göre daha uzun süre bulaştırıcı olma eğilimindedir, ancak analizdeki hiçbir çalışma, semptom başlangıcından dokuz gün sonra hastalarda virüs tespit etmedi” derken dokuzuncu günden sonra hala testi pozitif çıkan hastaların virüs taşımadıkları, bunun sadece genetik fragmanlar olduğunun altını çizdi.

Birçok bilim insanı, 10 gün izolasyon süresinin birçok insan için çok uzun olabileceğini belirtirken, hastaların ekonomik olarak bu kadar süreyi kaldıramayacağı ve on gün sonunda kendilerini hiç hasta hissetmeyeceklerinin altını çizdi.

ABD’NİN 10 GÜNE İNDİRMESİ BEKLENİYOR

ABD, Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC), corona virüs hastalarının semptomlarının tespit edilmesinden itibaren on gün boyunca karantinada kalmasının yeterli olacağını belirtirken bu fikirler ışığında ABD’de önümüzdeki hafta yeni yönergelerle 14 günlük karantina süresinin 10 güne indirilmesi bekleniyor.

FRANSA YEDİ GÜNE İNDİRDİ, ALMANYA BEŞ GÜNE İNDİRMEYİ PLANLIYOR

Eylül ayında Fransa, izolasyon süresini 14 günden yedi güne indirirken, Almanya bu süreyi beş güne indirmeyi planlıyor. Amerika Birleşik Devletleri'nde pek çok insan, kendilerini hasta hissetmeye başladıktan bir veya iki gün sonra test yaptırıyor. Bu da tespit edildikten sonra iki ya da üç gün sonra bulaştırıcı özellikleri azalıyor.
 

abd hastalik kontrol ve onleme merkezi
corona
covid-19
dr. muge cevik
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir