Medimagazin logo

Sağlık Bakanlığı alarmda: Omicron tarama merkezleri kuruldu

Omicron dünyaya giderek yayılıyor. Vaka sayısı 50 kat arttı. Testlerin pozitif çıkma oranı yüzde 25’i buldu. Sağlık Bakanlığı alarma geçti. Türkiye’de süper varyant da denilen Covid'in Omicron mutasyonu için 17 noktada tarama merkezi kuruldu.
Kaynak: TGRT
Sağlık Bakanlığı alarmda: Omicron tarama merkezleri kuruldu
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Türkiye, dünyada hızla yayılan koronavirüsün Omicron varyantı taramalarını artırdı. Türkiye’de testi pozitif çıkan vakalardan alınan örnekler için 17 ayrı merkezde Omicron taraması yapılıyor. Ancak Türkiye’de herhangi bir varyantın tespiti için gerekli olan genom dizilimi ile virüs takibinin yeterli olmadığına dair değerlendirmeler de bulunuyor. Sağlık Bakanlığının varyant takibi yapılacak merkez sayısını önümüzdeki süreçte artıracağı belirtiliyor. Uzmanlara göre, Omicron en yüksek hızda yayılan varyant oldu.

Omicron'a karşı tedbir

Güney Afrika’da iki hafta içinde Omicron kaynaklı vaka sayısının 50 kat arttığı ve testlerin pozitiflik oranın yüzde 25’e kadar çıktığı belirtiliyor. Bu kadar hızlı yayılmasına rağmen, henüz ağır hastalık veya ölüm vakası bildirilmeyen Omicron’la ilgili olarak Türkiye’de ilave bir tedbir veya kısıtlama kararı alınması beklenmiyor. Sağlık Bakanlığında ve hükûmette yapılan değerlendirmelerde de "önümüzdeki günlerde Omicron’la ilgili veriler netleşene kadar geleneksel korunma yöntemlerinin sürdürülmesi" görüşü hâkim.

Vakaların yüzde 45'i Marmara'da

Omicron varyantının hızlı bulaşmasına rağmen, hastalığın ya hafif ya da belirtisiz geçirildiği, ağır hasta olan vakaya henüz rastlanmadığı şeklinde yapılan yorumlara ise temkinli yaklaşılıyor. “Ciddi sorun demek için de, sorun olmadığını söylemek için de henüz çok erken. Bizim en fazla bakmamız gerekli olan unsur, aşısız ve 65 yaş üstü hastalarda nasıl sonuç doğurduğudur” görüşü dile getiriliyor. Bu arada Türkiye'de yapılan testlerin pozitif çıkma oranı iki aydan sonra yüzde 6’nın altına indi. Korona vakaların yüzde 45'i Marmara Bölgesi’ndeki illerde görüldü.

DSÖ açıkladı: plazma tedavisi bir işe yaramıyor

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), virüslü hastaları tedavi etmek için Covid-19 antikorları içeren plazmanın etkisiz ve kaynak israfı olduğunu belirterek kullanılmamasını tavsiye etti. DSÖ, 16 deneme ve 16 binden fazla hastadan elde edilen bulgulara atıfta bulunarak “Mevcut veriler iyileştirmediğini veya mekanik ventilasyon ihtiyacını azaltmadığını, uygulanmasının maliyetli ve zaman alıcı olduğunu gösteriyor” dedi.

omicron varyantı
sağlık bakanlığı
tarama merkezleri
varyant
Yorum (2)
mustafa ali
zerre kadar korona ya inanmıyorum
2
Cevapla
Ht
Arkadaşım, Ölenler numara mı yapıyor? Ya da o BT bulgularını çekim odasında teknisyenler mi filme sonradan işliyor? Var olan birşeye inanmamak nedir ya? Ha, doğal yollarla oluşmuş bir virus/mutant olduğuna inanmıyorum demek istiyorsan,o başka? Olabilir.. ben de o konuda şüpheler taşımıyor değilim kendimce ama ifade yanlış o halde. yapay ortamda genetik mühendisliği kullanılarak oluşturulmuş bir biyolojik savaş ürünü canlıdır, de o halde. Çünkü öyle bile olsa bu virus var ve öldürüyor!
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir