Medimagazin logo

Uzun COVID yaşama riskiniz ne kadar? Bilim insanları erken tanı için formül geliştirdi

İsviçre’deki bilim insanları, "uzun süreli Covid-19" geliştirme riski en fazla olan hastaları belirlemeye yardımcı olabilecek bir "antikor imzası" keşfetti. Düşük IgM ve IgG3 antikor seviyelerine sahip olan ve aynı zamanda astım hastalığından muzdarip kişilerin uzun süreli Covid-19 yaşama eğilimde olduğu görüldü.
Kaynak: ntv.com.tr
Uzun COVID yaşama riskiniz ne kadar? Bilim insanları erken tanı için formül geliştirdi
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

İsviçre’deki Zürih Üniversitesi Hastanesi'ndeki araştırmacılar, Covid-19 hastalarından alınan kanları analiz etti ve belirli antikorların düşük seviyelerinin, uzun süreli Covid geliştirenlerde, hızla iyileşen hastalara göre daha yaygın olduğunu buldu.

Hastanın yaşı, Covid-19 semptomlarının ayrıntıları ve astımın olup olmadığına ilişkin veriler  birleştirildiğinde bu antikor imzası, doktorların insanların uzun süreli hastalık geliştirme riskinin orta, yüksek veya çok yüksek olup olmadığını tahmin etmelerine izin verdi.

Çalışmayı yöneten immünoloji profesörü Onur Boyman, "Genel olarak, bir antikor imzasını tanımlamanın, uzun süreli Covid geliştirme riski yüksek olan hastaların erken tanısına  yardımcı olacağını ve bunun da uzun süreli Covid için araştırma, anlayış ve nihayetinde hedeflenen tedavileri kolaylaştıracağını düşünüyoruz” diye konuştu.

Nature Communications adlı bilimsel dergide yayımlanan çalışma kapsamında ekip, Covid-19  testi pozitif çıkan 175 kişi ve kontrol grubuna dahil edilen 40 sağlıklı gönüllü üzerinde çalıştı. Semptomlarının zaman içinde nasıl değiştiğini görmek için doktorlar, ilk enfeksiyonlarından sonra bir yıl boyunca Covid-19 hastalarının 134'ünü takip etti.

Düşük lgM VE lgG3 antikor seviyelerine dikkat

Katılımcılar üzerinde yapılan kan testleri, post-akut Covid-19 sendromu (Pacs) olarak da bilinen uzun süreli Covid geliştirenlerin, düşük IgM ve IgG3 antikor seviyelerine sahip olma eğiliminde olduğunu gösterdi. 

Bir kişi Covid-19’a yakalandığında  IgM hızla yükseliyor. IgG antikorları ise IgM’den sonra yükseliyor ve daha uzun süreli koruma sağlıyor.

Bununla birlikte bilim insanları, antikor imzasını belirlemek için, hastanın yaşını, astımı olup olmadığı bilgisini ve semptomlarının ayrıntılarıyla birleştirdi. Ayrıca, formülün doğruluğunu test etmek için altı ay boyunca takip edilen 395 Covid-19 hastasından oluşan ayrı bir grubu incelediler.

Diğer taraftan, bu formül, bir kişinin enfekte olmadan önce uzun süre Covid riskini tahmin ediyor, çünkü semptomlarının ayrıntılarına ihtiyaç duyuluyor.

Ancak, çalışmanın yazarlarından, Dr Carlo Cervia, astımı olan ve IgM ile  IgG3 seviyeleri düşük olan kişilerin, kendilerini potansiyel olarak uzun Covid için riskli sayabileceklerini söyledi.

Uzun COVID-19 hastalarına erken tedavi sunulabilir

Cervia, "Araştırmamızın sonuçlarının,  uzun süreli Covid hastalarının tedavisini iyileştirmesinin yanı sıra, astım hastaları gibi yüksek risk gruplarını aşı olmaya ve böylece uzun süreli Covid’i  önlemeye motive etmesi bekleniyor” dedi.

Sonuç olarak, uzun süreli Covid için etkili bir tedavi olmamasına rağmen, kimin en fazla risk altında olduğunu bulmak, doktorların hastaların erkenden tedavi etmesini sağlayabilir. Antikor tedavileri, antiviraller ve antiinflamatuar ilaçlar yoluyla enfeksiyonun daha iyi kontrolü, uzun Covid riskini azaltmaya yardımcı olabilir ve aşılar uzun süreli Covid semptomlarını hafifletebilir.

Uzun COVID nedir?

Yeni tip corona virüsten (Covid-19) iyileşen binlerce insan, aylar sonra günlük hayatına dönmesini zorlaştıran semptomlarla mücadele etmeye devam ediyor. Hastaların, kronik yorgunluk ve bilişsel problemlerin birçok semptomunu bildirmesiyle oluşan durum "uzun süreli Covid" olarak adlandırılıyor.

Uzun süreli Covid-19 semptomları arasında “yorgunluk”, “saç kaybı”, “kalp ritmi bozukluğu”, “bilişsel problemler”, “baş ağrısı”, ” kas ağrısı”, “nefes almada güçlük”, “odaklanma problemi”, “üşüme ve titreme”, “uykusuzluk”, “halüsinasyon görme”, “ishal” ve “yüksek ateş” gibi semptomlar yer alıyor. Araştırmacılar, bu semptomların, organlara, bağışıklık sistemine ve sinir sistemlerine verilen hasar nedeniyle corona virüsün 'sonradan etkileri' olduğuna inanıyor.

Diğer taraftan doktorlar bu durumu, ilk enfeksiyondan on yıldan daha uzun bir süre sonra gelişebilen, yeterince anlaşılamayan bir durum olan polio sonrası sendroma benzetiyor.

i̇sviçre
zürik üniversitesi
uzun süreli covid-19
antikor seviyesi
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir