Medimagazin logo

Dünya’da Sağlık Alanında Yaşanan Çaresizlikler

Aile hekimi Uzm. Dr.Erol Yayla derledi
Dünya’da Sağlık Alanında Yaşanan Çaresizlikler
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Palyatif Bakım

Fas 32 milyon nüfuslu bir ülke, yaklaşık 62 bin kanserli ve ölüme yakın hasta yaşıyor. Fasta morfini yazabilen hekim, 50 hekimde bir ve her morfin alması gereken 5 hastadan biri morfin alabiliyor.(1)

Ermenistanda palyatif bakım adına morfine ihtiyaç duyan hastalar binlerce kişi. Ancak morfine ulaşım son derece kısıtlı, karışık ve zaman alıcı. Sadece onkologlar reçeteleyebiliyor ve onkologlar ancak heyet kurul kararı çıktıktan sonra reçeteleyebiliyor. Polis tarafından doktorlar düzenli olarak kime reçete yazılıyor, gerçekte reçeteyi hasta adına kim alıyor, tanıları nedir ve dozları nedir diye bildirmeleri için düzenli olarak sorgulanıyor. (Tabi bu hekimde morfin reçeteleme isteksizliğine yol açıyor) Hasta yakınları yeni ilaç alabilmek için boş ampulleri “her gün” teslim etmeleri gerekiyor. İlaçlar şehrin dışında ayrı bir ilaç satılan merkezden almaları gerekiyor. Her teslim edilen ampul sonrası yeni ilaç yazılabiliyor ve hasta bu boş ampul teslim ve yeni ilaç alma prosedürlerini nerdeyse her gün ya da iki güne bir yapıyor. (2)

 

Psikiyatri:

                  Liberiya, insanların günlük 1 dolara geçinmeye çalıştığı, 4 milyonu aşkın nüfuslu bir batı Afrika ülkesi. Ülkede her 5 kişiden birinde psikiyatrik bir hastalık var ve tüm ülkede sadece 1 psikiyatrist mevcut.(3)
                  Endonezyada depresyon veya şizofreni dahil ruhsal hastalıkları olan insanlar rehabilitasyon merkezlerinde zincirlenip, kafes arkasında tutuluyor. Hastalar aynı yere idrarını, gaytasını yapıp, aynı yerde yemek yiyip yaşamak zorunda bırakılıyor. Pasung adı verilen bu yerlerde kalan birey sayısı 57000. (4)

                  Hindistanda bir milyar kişinin üstünde insan yaşıyor. Hindistanda bir milyon kişi başına 3 psikiyatrist  ve 0,47 psikolog bulunuyor. Özellikle psikososyal ve mental retarde kadınlar aşırı kalabalık, kirli ortamlarda, şiddete, gönülsüz tedaviye veya tacizlere maruz kalıyorlar. (5)

Genel Sağlık:

                  Lancet'te Libyanın (trablus) sağlık bakanının sözleri: Halkın temel sağlık hizmetine erişimi sınırlı, insulin, tüberküloz ve antiretroviral ilaçlar ciddi anlamda yetersiz. Ülkede rutin immünizasyon için yeterli aşı bulunamıyor, kızamık salgını ve polionun tekrar görülmesi söz konusu. Hastanelerin %80'i ya kapalı ya da yeteri kadar iyi işlemiyor.Kanser ilaçları 1 ila 1,5 yıldır alınamıyor. Sağlık bakanlığı bütçesinde ciddi problemler var, bir diğer deyişle tüm sağlık "dizlerinin üstünde".(6)

 

                  WHO 1993'te tüm dünyada, suda bulunacak maksimum arsenik miktarını 10 mikrogram olarak belirlemiştir. Bangladeş ise 50 mikrogramı üst sınır olarak kabul etmiştir. Bangladeşte 10-50 mikrogram/l sudan içenler, ölümlerin %45 ila %62'sini oluşturmaktadır. Yaklaşık 20 milyon kişinin 50 mikrogram/l üstündeki sulardan içtiği ve her yıl 43000 kişinin bu sular nedeniyle öldüğü belirtilmektedir. (7)

 

 

1- https://www.hrw.org/report/2016/02/04/pain-tears-me-apart/challenges-and-progress-ensuring-right-palliative-care-morocco

2-https://www.hrw.org/report/2015/07/14/all-i-can-do-cry/cancer-and-struggle-palliative-care-armenia

3- http://www.who.int/features/2016/mental-health-liberia/en/

4- https://www.hrw.org/report/2016/03/21/living-hell/abuses-against-people-psychosocial-disabilities-indonesia

 

5- https://www.hrw.org/report/2014/12/03/treated-worse-animals/abuses-against-women-and-girls-psychosocial-or-intellectual

 

6- http://www.thelancet.com/journals/laninf/article/PIIS1473-3099(16)00139-0/fulltext

7- https://www.hrw.org/news/2016/04/06/bangladesh-20-million-drink-arsenic-laced-water

who
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir