Medimagazin logo

Emekli olunamayan meslek!

 Emekli olunamayan meslek!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Hiç düşündünüz  mü?Hangi  mesleklerde emeklilik kavramı yoktur. Ama kendi isteğimize  rağmen emekli olamamaktan söz ediyorum.Yeniden aday olamayan politikacılar gibi değil! Ya da aklımıza hemen gelen bazı esnaflar ve aile şirketlerindeki yöneticiler gibi de değil.Çünkü bunlar rahatlatılmış ve isteğe bağlı bir mesai ile ''bir bilen'' olarak işlerine devam ederler.Ben her modern insan gibi emeklilik yaşı gelince ve hizmet süresi dolunca geçmiş yıllarda yıpranan bedenlerimizi dinlendirmek için olunan emeklilikten bahsediyorum. Meslek ile ilişkinin tam koparılacağı bir emeklilik durumundan bahsediyorum. Bir düşünün!!

 

    Bu sorunun günümüzdeki tam yanıtı bence  ne yazık ki hekimliktir. Hekimlik ükemizde artık ne  emekli olunamayan bir mesleğe dönüştürmüştür. Hem Sağlık Bakanlığımız hem de halkımız bunu birlikte başarmıştır.Halkımız sadece kişisel sorunlarına çözüm aramak için her ortamda bizden hekimlik   yapmamızı beklerken, bakanlığımız ise ekonomik bir kıskaç ile bunu başarmıştır.Bir hekim emekliliği  yasal olarak hak ettiğinde, çalışırken eline geçen paranın (maaş+nöbet ücreti+döner sermaye geliri) belirgin ve geçinilemez  oranda azaldığını görünce, nasıl emekli olacaktır? Alıştıkları yaşam standartlarını ellerine geçecek olan emekli maaşı ile nasıl sürdüreceklerdir? Bırakın kredi kartı ödemesini,standart aidatları bile bize uygun görülen emekli maaşı ile ödeyemeyiz.Çözümü çokta zor olmayan bu sorunun,sürüncemede bırakılmasının bir sağlık politikası olduğu apaçıktır.Bu yıl ki 14 Mart haftasında verilen ‘’müjdeleri’’ görünce bu görüşüm  kesinleşti.Peki ne yapacağız?

 

     Bu durumda önümüze iki yol çıkıyor.Ya kamudan ayrılıp özel sektöre geçeceğiz(yani çalışmaya devam edeceğiz,üstelik iş güvencesi olmadan) ya da emekli olamayıp 70 yaşına dek performans puanı yarışına devam edeceğiz.Bu iki yolda da emeklilik durumu yok! Biz eski hekimler  emeklilik yaşımız geldiğinde emekli olmasak(mesleğe yeni başlayanlar zaten yasa gereği emekli olamayacaklar ) bu defa  yaşlanan bedenlerimiz ortadaki bu çılgın yarışa nasıl dayanacaktır gibi sorunlarla karşılaşacağız.Üstelik performans puanı yarışı kulvarında meslekteki geçirdiğimiz yıllar avantaj  olarak değerlendirilmiyor ki.Genç meslektaşlarımızla aynı sayıda nöbet tutup , aynı sayıda poliklinik yapmamız gerekiyor.Bakanlığımız ''ileri yaştaki sağlık çalışanları''kavramını pek göz önüne almıyor.Bir kaç tane nöbet şehidi verirsek belki göze batacağız.Tıbbi Etik ve Deontoloji biliminin dinozorlara ait bir bilim haline dönüştüğü bu ortamda mesleğimizdeki  son yıllarda işte bu çelişkilerle uğraşmak durumundayız.

 

Bu koşullar altında bence hepimizin yeni sloganı ''Ölene Kadar Çalış'' olmalıdır.  

 

 

Saygı ve sevgilerimi sunarım.       

 

Gyn.Op.Dr.Özcan Yılmaz

emekliilik
hekimlik
arşiv
Yorum (8)
CEM DR
çözüm:EMEKLİLERE ÖZELDE VE DEVLETTE PART-TİME ÇALIŞMA HAKKI VE KADROSU !!
0
Cevapla
m. murat
Ölene kadar inek gibi sağılmaya politikacı dilinde "70 yaşına kadar mesleğini icra etme imkanı" deniyor.
0
Cevapla
RKTR
Tabii şunu da unutmamak lazım: Bir hekimin zorunlu olarak çalışma süresi uzadıkça, meslek hayatı boyunca “Milli Tıp Hukuku Formülü”ne maruz kalma riski de doğrusal olarak artıyor demektir. Ve bir de şu var: yaşlı bir hekim poliklinikte, Acil’de, vs. çok sayıda hasta ile karşı karşıya kaldığında, dikkatini genç bir hekim kadar toplayamayabilir. Belleği o denli güçlü olmayabilir. Hatta bilgisi de genç ya da orta yaşlı bir hekim düzeyinde olmayabilir. Dolayısıyla riski kesinlikle daha fazla olacaktır. Lakin vaziyet öyle gösteriyor ki, bu devletin bizi en az 70’den önce emekli etmeye niyeti yok. Ben, başıma gelenlerden sonra tıbbı bırakmayı çok istedim. Çok soğumuştum çünkü. Yapabileceğim bir iş de aradım. Ama bulamadım. O yüzden, hep çalışmaya devam. Kerhen de olsa, istemeyerek de olsa mecburen devam.
0
Cevapla
ailekölesi
Nasıl olacak bilmiyorum ama emeklilik için yılı doldurduğumda 1 Dakka bile durmak istemiyorum belli bir zaman yaş gelinceye kadar Maaş da bağlanmayacak olsun ben yine de durmak istemiyorum öyle nefret ettim ki bu sistemden artık gider limon satarım yine de durmam diye düşünüyorum.allah herkesin yardımcısı olsun bu meslek bu ağır koşullarda o yaşlara kadar yapılmaz.ailehekimleri grubunda dikkatimi çeken durum kalp krizi svh gibi nedenlerle sürekli ölüm haberleri.bence bu kadar stres sıkıntı doktorların yaşam süresini kısaltıyor.sistem bizi öldürüyor maalesef
0
Cevapla
simurg
Çoook haklısınız,ama dinleyen var mı sizi?
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir