Medimagazin logo

Sağlık Bakanlığı sistemin günah keçisini belirledi

Sağlık Bakanlığı sistemin günah keçisini belirledi
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Sağlık Bakanlığı sistemin günah keçisini belirledi : Aile sağlığı çalışanları…

Bir angarya mı var? Yaptır aile hekimlerinin üzerinden.
Bir sorun mu var? Yık aile hekimlerinin üzerine.
Bir şikayet mi var? Mutlaka aile hekimliği kaynaklıdır.
Populizm mi vapacaksın? Aile hekimleri var ya.

Vatandaş bebeğine BCG aşısı yaptırmak için gelir. Aile Sağlığı Elemanı ellerinde aşı olmadığını, aşı gelince kendilerine haber verileceğini söyler.

Vatandaş hemşire hanıma bağırır, çağırır…  Çocuğuna aşı uygulanmamasının sebebi olarak karşısında muhatap gördüğü hemşire hanımı bilir.

Hemşire hanım içinden “ya sabır” çeker. Kendini bu duruma düşürenlere sitem eder mi? Eder. Allah a havale eder. Günlük rutin işlerine döner.

Vatandaş ısrarlı… Kendince bilinçli….  Hakkını arayacak….  

 Koşar toplum sağlığı merkezine. Orada hasta hakları birimi var. Anlatır derdini :”Aile hekimliği biriminde çocuğuma yapılacak aşı yok! Çocuğumun başına bir iş gelirse kim hesap verecek?”

Toplum sağlığı merkezi lojistik hizmetleri için soruşturma açmayı düşünür. Eeee  kendi sorumlu kendi kendine soruşturma açamaz ya.

 Aşı temin edemeyen Halk Sağlığı Müdürlüğü’ne soruşturma açacak.
Sıkar….  Ne de olsa patron….
Ne yapılacak? Vatandaşın şikayeti var!
Eeee kolayı var… Vurun abalıya… Şamar oğlanı Aile Sağlığı çalışanları var ya.

İdare açısından sonuç mükemmel:
1)      Aşı temin edemeyen Halk Sağlığı Müdürlüğü işten sıyrılacak.
2)      Lojistik hizmeti vermeyen TSM ye zaten kimse dokunmayacak.
3)      Bilinçli vatandaşa cevap verilecek. Suçlu gösterilecek biri var.

Sağlık sistemi açısından durum facia:
1)      Hakkını aradığını zanneden vatandaş kandırıldığını, olayın geçiştirildiğini hiçbir zaman bilmeyecek.
2)      Sistemin kaçış noktalarına hakim olan TSM açıklarını kamufle ettiği için sorunlar yumağı artacak
3)      Esas sorumlulardan hesap sorul(a)madığı için vatandaş aşısız kalmaya devam edecek.
4)      Sağlık hizmeti alanlar ile çalışanlar arasında çatışma doğdu.
5)      İşin yapamaya çalıştığı halde, aşı göndermeyen vatandaştan hakaret duyan bu da yetmezmiş gibi aşı yokluğundan bir de sorumlu tutulmaya çalışılan hemşire sisteme daha da küsecek.
6)      Sisteme kızıp küsen çalışan daha da verimsiz çalışacak.
 
Bu kadar sorun var ya çözüm basit: Aile Sağlığı çalışanları cumartesi de 8 saat çalışır. Sağlık sistemi kurtulur.
 
 Dr. Lütfi TİYEKLİ
KAHED Kahramanmaraş Aile Hekimleri Derneği YK Başkanı

sağlık
bakanlığı
sistemin
günah
keçisini
belirledi
Yorum (5)
dr
bence aile hekimliği miadını tamamladı.devekuşu misali sistem.işine gelince deve.işine gelmeyince kuş.sistemin bütün tıkanan ve muğlak işlerini aile hekimlerinin üzrine yık gitsin.a.s.m ler aynı zaman bir kurum.bir ücret veririm.siz ne yaparsanız yapın ben hiçbirşeye karışmam deniyor.
0
Cevapla
YASİN DOĞAN
AİLE SAĞLIĞI MERKEZLERİ HİÇBİR FAYDALI İŞ YAPMIYOR,DÜŞÜNCE OLARAK ÇOK GÜZEL BİR SİSTEM GİBİ GÖZÜKSEDE UYGULANIŞ ŞEKLİ TAM BİR FİYASKO....
1
Cevapla
verimlilik
son madde iyiydi...sisteme küsenler verimsiz çalışmaya devam....bence en büyük başarı budur...çalışıyormuş gibi yapmak.yapabilmek;yapmayı öğrenmek ....çok parada pulda gözün olmasın salla başını al maaşını..
0
Cevapla
aysun sandıkçı
Bu kadar bizlere yüklenilmemeli ama olanların en büyük suçlusu ne yazıkki yine biziz.Çünkü hiç kimse meslek grubunu savunamadı hemşire arkadaşlarım orada birşey yapılmıyor gözüyle bakılıyor fakat bizzat şahit oldum omuzlarındaki yükler fazla hekimlerinde hemşirelerinde ne diyelim insanoğlu, nankör...
0
Cevapla
Mücahit Altuntaş
Türkiyede sorun ; her bir alanın kendi ile bağıntılı , ilişkili olan diğer alanlarla "gerçek" ilişki kuramaması sorunu. Nedir gerçek ilişki ? Otonomi , özerklik ve fakat aynı zamanda karşılıklı hesap sorma ve hesap verme sistematiği ve kültürüyle gitmesi. Türkiyedeki bütün kurum ve kuruluşların aynı sorunu var. Türkiye bu yüzden gençlik dinamizmini de kullanamıyor ! Olması gereken blimsel potansiyelini yada insan potansiyelini de kullanamıyor. İtiraz edenler Türkiyede üniversite sınavlarında hekimlerin ilk %5 içine girmelerine ve altı yıl eğitimine rağmen YALNIZLIKLARI. Bakınız Doktorların yalnızlığı Medimagazin Perşembe, 30 Temmuz 2015 http://www.medimagazin.com.tr/ana-sayfa/okuyucudan/tr-doktorlarin-yalnizligi-1-79-66564.html Aynı sonuç iyi bir seçim döneminden geçmesine rağmen iki aydır meclisin bir iktidar ortaya koyamaması sorununda da var. Siyasal ve kültürel sorunumuz. Her alanda izleyebilirsiniz. Biat ve hegemonya kültürlerine belki Ortadoğu kültürüne özgü halleri.Halen sürdürdüğü toprakağalık düzeni yada iş ortamında asgarileri karşılayamama ve iş cinayetleri ve iş kazalarından artan ölüme rağmen yüzleşememe iki yüzlülülüğü gibi. Özetle derdimiz çok , ve alt katmanlara gidiyor.Sadece aile hekimleri değil Aile hekimleriyle üniversiteler yada ara kademeler arasında bağıntı ve ilişki yok. Kafa yapıları bozuk ve bu ilişkiyi bilerek yada bilmeyerek bozuyorlar.Kafa yapıları "örgünlük" , ile "özerklik" arasında ilişkiyi kuramıyor. Her ikisinide yok sayıyor.Hangi sistemi kurarsanız kurun bu iki bağıntının hakkını vermek zorundasınız. Biz de ise ; yok saymak maheretiyle çok kötü biçimde süreci götürüyoruz. Dr.Mücahit Altuntaş İç hastalıkları uzmanı :) 12 Ağustos 2015
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir