Medimagazin logo

<b>Okuyucu sorularına yanıtlar: Eş durumu, atama-nakil, mecburi hizmet... </b>

Sağlık Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü; atama-nakil, mecburi hizmet, personel dağılım cetveli, kıdem durumu, geçici görevlendirme ve benzeri konularda hekimlerin ve sağlık çalışanlarının sorularını yanıtlamaya devam ediyor. Yanıtlanmasını istediğiniz soruları Medimagazin Gazetesine (haber@medimagazin.com) gönderebilirsiniz
<b>Okuyucu sorularına yanıtlar: Eş durumu, atama-nakil, mecburi hizmet... </b>
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Sağlık Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü; atama-nakil, mecburi hizmet, personel dağılım cetveli, kıdem durumu, geçici görevlendirme ve benzeri konularda hekimlerin ve sağlık çalışanlarının sorularını yanıtlamaya devam ediyor. Yanıtlanmasını istediğiniz soruları Medimagazin Gazetesine (haber@medimagazin.com) gönderebilirsiniz.


• Kapsam dışı unvan ve branşların ne gibi artıları ve eksileri vardır? Mesela bu şekilde olan bir branşa tabii uzman ilk atamada veya kurum içi atamada diğerlerinden farklı bir durumda olur mu? Kapsam dışı olmak atamalarda bir özellik arz eder mi?

• Bakanlıkça en fazla 200 personelin istihdam edildiği unvan ve branşlar kapsam dışı unvan ve branş olarak kabul edilmektedir. Kapsam dışı unvan ve branş hakkında ilk atamada veya kurum için naklen atama kurasında diğer unvan ve branşlardan farklı bir uygulama söz konusu değildir.


• Personel Dağlımı Cetveli (PDC) denilen şey ne kadar uygulanıyor? Neden perifer denilen taşra teşkilatından gelen istekler göz önüne alınmıyor? Mesela Adana Numune Hastanesi “bana hematolog lazım” diye Bakanlığa yazıyor, ama Bakanlık hematolog atamasını Adıyaman’a yapıyor. Kişi orası istememiş ve belki de PDC’de hematolog yok, sonra atanan hematolog tayin istemek için bekliyor duruyor, Bakanlık neye göre atama yeri açıyor belli değil... “İhtiyaç var” diye yazan hastanelere değil de başka ne olduğunu bilemediğimiz yerlere kadro açılıyor. Bakanlık diyecek ki, “biz PDC’ye göre ve ihtiyaca göre açıyoruz”; ama maalesef öyle olmuyor.

• Sağlık insan gücü planlamasında nüfus, yatak sayısı vb. kriterler göz önüne alınmakta olup Bakanlıkça ilan edilen tüm atama kuraları Personel Dağılım Cetveli doğrultusunda yapılmaktadır. Taşra teşkilatının, kurumların veya şahısların hekim talepleri Bakanlık Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü ve Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğünce değerlendirilmektedir.


• PDC’de olmadığı halde eskiden atanmış veya PDC’de olmamasına rağmen atanan bir uzman ne yapmalı? Kurum içi atamada neden İPKKK kararı bazen 2 yıl bazen 1 yıl geçmeden tayin istenemez olarak belirlenir?

• Sağlık hizmetinin ülke genelde dengeli ve eşit sunumu amacından hareketle Bakanlık İstihdam Planlama Komisyonu kararları ile geçici süreli olarak atanma başvurusu kısıtlamaları getirilmektedir.


• Sağlık mazereti ile atanan bir DHY bir uzman doktor var. Mazereti senenin nisan-mayıs ayı gibi bitti (2008 mayıs gibi) sonra askere gitti Ocak ayında kontrol edilen mazeret atamaları durumunda asker olduğu için DHY olarak çalıştığı kurumdan bilgi alınamadı. Askerliği de haziran da bitecek. Bu kişinin DHY yükümlülüğü ise kasım gibi bitecek. Bundan sonra ki durum ne olacak? Bir sonraki mazeret kontrolleri ocakta yapılırsa eğer, kişinin mazereti bitmiş dahi olsa ve mecburi hizmeti de bitmiş olacağı için yine de mazereti bitenler gibi tekrar kuraya tabii olur mu? Yoksa eski DHY olarak atandığı yerde çalışmaya devam mı eder? Eğer eski yerinde çalışmaya devam edecekse çok manalı ve planlı bir iş yapmış olacak....

• Mazeretine binaen atanmış personel ister Devlet Hizmeti Yükümlüsü (DHY) olsun ister olmasın mazerete ilişkin belgeleri her yılın ocak ayında çalıştığı kuruma vermekle yükümlüdür. Devlet hizmeti yükümlülüğünü tamamlamamış personelin mazereti ortadan kalktı ise tercihleri doğrultusunda ilk devlet hizmeti yükümlüsü kurası ile atanır. Yükümlülüğü olmayan veya bitmiş olan personelin mazeretinin ortadan kalkması halinde; bulunduğu il kendi branşı için D veya C hizmet grubu il ise talebi halinde yerinde bırakılır, değil ise Bakanlıkça D veya C grubu illerden birine tercihleri doğrultusunda atanır.



• Ben uzman doktorum ve özelde çalışıyorum. Daha önce 1 yıllık pratisyenliğim var. Eşim 6 - D grubu bir yere gitti. Ben açıktan atama ile C – D grubu bir yere gitsem eşim yanıma gelebilir mi? Çünkü aynı kanuna göre eşimi 6 - D bir yere gönderdiler. Ben de hakkımı istiyor ve eşimi C-D grubu bir yere giderek yanıma almak istiyorum. Kanuna göre mümkün.
Birinci soru: Benim kıdem durumum nedir ? ( Bir yıllık pratisyenliğim var)
Benim uzmanlığıma göre onun çalıştığı yer : A grubu. Yani isteseler de beni oraya atayamazlar. İkinci soru: Önemli olan C-D grubu olması mi? Yoksa şehrin ismi mi? Üçüncü soru: Benim durumum (yani istesem de beni A grubu yere atayamazlar ama şehir ismi? (çünkü orayı doldurmuşlar) ne olacak acaba bu bir haber konusu mu? Sonuçta eş durumunda mühim olan nedir? Kıdem neye göre? Komik bir durumdayım ve bu konuya açıklık getirecek bir kişiye ulaşamıyorum. Herhalde bunu ülke gündemine taşıyacağım. Çünkü eşimin bulunduğu yerde güya uzman doktor yok. Ama bana yer yok.?

• Eş durumuna istinaden yapılacak atamalarda; kıdemsizin kıdemlinin yanına atanması için kıdemsizin branşı için kıdemlinin çalıştığı ilin C veya D hizmet grubu il olması gerekir. Bu şekilde atama yapılamıyor ise kıdemsizin çalıştığı ilin kıdemlinin branşı için C veya D hizmet gurubu il olması halinde kıdemli, kıdemsizin yanına atanır. Bu da mümkün değil ise hizmet gurubuna bakılmaksızın kıdemsiz, kıdemlinin yanına atanır. Eş durumu mazeretine istinaden yapılan atamalarda kıdem sıralaması Bakanlık Atama ve Nakil Yönetmeliğinin 20’nci maddesinin 3’üncü fıkrasında yapılmıştır. Eş durumu atamalarında önemli olan kıdemli personele öncelik vererek aile birliğini ihtiyacın daha çok oluğu ilde tesis etmektir.


• Ben mecburi hizmetimi 6. Bölge D grubunda 3 yıl yaptım orada evlenip eşimin TUS’u kazanması üzerine 2 bölge B grubu bir ilin ilçesinin köyüne eş durumundan tayinim çıktı. 3 yıldır da burada çalışıyorum. Atandığım ilin hizmet puanı ilk atandığım ilden düşük olmasına rağmen çalıştığım ilçenin puanı ilk atandığım ilin en kötü sosyo ekonomik duruma sahip ilçesinden de yüksek. Üstelik köyünde çalışıyorum ve burası da mecburi hizmet bölgesi. Şu an mazeret durumum bitmiş durumda isteğim üzerine aynı yerde çalışmaya devam edebilir miyim?

• Mazeretinizin son bulmuş ise; bulunduğunuz il sizin branşınız için C veya D hizmet grubu bir il ise talebiniz halinde yerinizde kalırsınız. Değil ise tercihleriniz doğrultusunda Bakanlıkça C veya D hizmet grubu illerden birine atanırsınız.

• Asistan olarak görev yapıyorum. Eşim de doktor ve eş tayini ile yanıma geldi. Şimdi tekrar TUS’u kazandım. Başka ile gidip asistan olarak başlarsam:
1- Eşimin halen görev yaptığı yer, branşı için 2 B bölgesi olup, eşim gitmeyip kalmak isterse eşimin kalması için gerekli “mazeret bitti” gerekçesi ile tayini çıkar mı?
2- Gideceğim yerde ihtisasım bittikten sonra, eşimin yanına hangi durumda eş tayini yaptırabilirim?

• Eşinizin mazereti bitmiş ve halen görev yaptığı il kendi branşı için B hizmet grubu bir ise bulunduğu yerde bırakılması mevzuat gereği mümkün değildir.
Eşiniz, sizin ihtisas yaptığınız ile mazeretine binaen atanır ise; ihtisasınızın bitmesine müteakip eşinizin mazereti ortadan kalkacaktır. Eşinizin bulunduğu il kendi branşı için D veya C hizmet grubu il ise talebi halinde yerinde bırakılır, değil ise Bakanlıkça D veya C grubu illerden birine tercihleri doğrultusunda atanır. Eşinizin mazeret sonrasındaki görev yerine göre Bakanlık Atama ve Nakil Yönetmeliğinin 20 nci maddesi doğrultusunda aile birliğinin tesis edileceği il belirlenir.

<b>okuyucu
sorularına
yanıtlar:
durumu
atama-nakil
mecburi
hizmet...
</b>
Yorum (4)
gönül erkan
mrb.ben Erciyes Üni.de kadın doğum asistanıyım eşim ise kayseride bir dershanenin ortağı uzman olduğumda eş durumundan kayseriye tayinim olurmu? ilginize teşekkür ederim.
0
Cevapla
ali acar
adanada plastik cerrahide asistanım evleneceğim kişi hangi mesleklerden olursa adanada uzman olarak çalışmaya devam edebilirim teşekkürler
1
Cevapla
uzman dr
herşey iyi güzel 42. devlet hizmet yükümlüsü kurasında 2 uzman doktor (çocuk hastalıkları) eş durumu mazareti ile kendileri için B grubu ile (çanakkale ve balıkesir) atanmışlar. Bu nasıl oluyor ozaman?
0
Cevapla
Nur salıh
Merhabalar . Ben yurtdışı mezunu tc vatandaşıyım ..çocukluğumdan beri yurtdışında yaşadığım için türkiyede hiç çalışma imkanım olmadı,,şimdi burada çalışmayı düşünüyorum..yalnız hiç bilgim yok bu kuralar mecburi hizmet vs.. Bana yardımcı olacak birileri olursa sevinirim.. Bana yeni torba yasaya göre DHY muafiyetinden faydalanabileceğim söylendi sağlık bakanlığında.. Peki bu durumda ben hangi kuralara göre atanacağım?açıktan atama mı? Peki bunun DHY kurasından ne farkı var ya da avantajları nedir? Atanacağım bölgeler aynı mı olacak? Yaşadığım ili seçebilirmiyim? Yardımcı olurmusunuz lütfen gerçekten karışıkmış :)
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir