Medimagazin logo

<b>TAM GÜN YASA TASLAĞINA YÖNELİK CEVAPLAR-2.BÖLÜM</b>

<b>TAM GÜN YASA TASLAĞINA YÖNELİK CEVAPLAR-2.BÖLÜM</b>
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Tam gün yasa taslağının mimarlarından Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Abdülkadir Atalık, Medimagazin okurlarının sorularını yanıtlamaya devam ediyor.


SORU
• Yasa sonrası tıbbi tahlil laboratuvarlarının konumları ne olacak?

Tıbbi tahlil laboratuvarları gene bu taslak kapsamında değerlendirilecek. Onlar da tam gün taslağına tabiler. Yani hekimin hem tıbbi laboratuvarı var, işletiyor hem de devlet hastanesinde hekim diyelim. Bu durumda ya laboratuvar işletecek ya da kamuda görev yapacak.

SORU
• Emeklilikte maaş artışı yüzde kaç olacak? Acaba hakimlerin aldığı maaşın % 70’ne yaklaşır mı?

Görev tazminatı 750 YTL’ye kadar, Bakanlar Kurulu bu rakamı ne kadar belirlerse, aynen maaşlara yansıyacak. Taslak bu şekilde kanunlaşırsa bu rakamın ne kadar olacağına Bakanlar Kurulu karar verecek.

SORU
• Vardiya uygulamasına tekrar dönülecek mi? Ek performans adı altında zorunlu bir uygulama şekline getirilecek mi?

Vardiya uygulaması ile bu kanun taslağının herhangi bir ilişkisi yok. Yani şu andaki uygulamalar devam edecek.

SORU
• Mesleki sorumluluk sigortasında hiç bir ilerleme olmadı bu konuda adım atılacak mı?

Mesleki sorumluluk sigortası konusunda kanunumuz daha önce iade edilmişti, buna Türk Tabipleri Birliği de karşı çıkmıştı. Şu anda bununla ilgili bir düzenleme yok.

SORU
• Nöbet ve icap ücretlerine yakışan ücret ödenecek mi yoksa zaten komik olan ücretlere %60 zam yaptık diye geçiştirilecek mi?

Nöbet ve icap nöbeti ücretleri bu taslakla yüzde 100 oranında artırıldı ve 80 saat olan üst sınır kaldırıldı. Eski uygulamada 80 saatten fazla nöbet tutarsa bunun karşılığını alamıyordu. Şimdi fazla da tutsa alabilecek ve tasarıda oranlar iki katına çıkarıldı.

SORU
• Nöbet sonrasında (24 saat çalışan her meslekte olduğu gibi) nöbet izni verilecek mi yoksa gene hastanede sakin bir odada oturtulup gerekirse kullanırız diye akşama kadar bekletilecek miyiz?

Nöbet izni tasarının konusu değil.

SORU
• Yeni yasayla birlikte part time çalışan diyaliz hekimleri hangi pozisyon da olacak? Eğer bakanlık diyaliz merkezlerinde part time çalışma yasağı getirirse ülkedeki diyaliz merkezlerinin yaklaşık %95'i kapanacak demektir. Özel hastane ve polikliniklere esnek davranabilen bakanlık acaba özel diyaliz merkezlerine aynı esnekliği sağlayabilecek mi?

Diyaliz merkezlerinde çalışan hekimler de bu kanuna tabiler. Ancak bu taslak kanunlaştıktan sonra diyaliz merkezlerinde görev yapan hekimler için ayrıca düşüncelerimiz var. Birden fazla diyaliz merkezindeki sorumluluklarıyla ilgili bir düzenleme düşünüyoruz fakat önce tasarının kanunlaşması gerekiyor.

SORU
• Hekimlere görev tazminatı başlığı ile verilen madde, taban maaşlarda artış anlamına mı geliyor?

Maaşın taban aylık, ek gösterge, özel hizmet tazminatı gibi değişik kalemleri var. Görev tazminatı da bunun gibi maaşın bir unsuru olacak.

SORU
• Maaşlarda gösterge artışı olacak mı? Olursa maaşa ne kadar yansıyacak? (Döner sermayesiz çıplak maaşa)

Gösterge tazminatı da ayrı bir tazminat.

SORU
• Yeni tam gün yasası taslağında, muayenehanecilik yapan hekimin ancak SGK ile anlaşması OLMAYAN bir hastanede hastasının gereken takip ve ameliyatını yapabileceği belirtilmektedir. Sorum şudur; bulunduğumuz şehirdeki özel hastanelerin hepsinin SGK ile anlaşması vardır. Bu durumda, muayenehanemde takip ettiğim bir hastanın ameliyatını veya doğumunu, bu özel hastanelerde, ÜCRETİ KARŞILIĞINDA BİLE Mİ yaptırmamız YASAKLANMIŞTIR? Başka bir şekilde sormak gerekirse, hasta diyelim SGK’ya bağlı, ANCAK, SGK İLE BAĞLANTI KURMAKSIZIN, YANİ ücretini CEBİNDEN BİLE ÖDEMEK ŞARTIYLA MUAYENEHANESİ OLAN BİR DOKTORA o özel hastanede ameliyat olamayacak mı?

Muayenehanesi olan bir doktor, SGK ile sözleşmesi bulunan bir hastanede muayene veya ameliyat yapamayacak.

SORU
• Askeri hekimim tam gün çalışmak istiyorum. Bizim tam gün yasasından çıkarılmamız yasanın iptalini gerektirmiyor mu? Ayrımcılık değil mi? Ortalama 2000 YTL maaş alıyoruz. GATA mensubu hocaların baskısı ile bizim kapsam dışında tutulduğumuzu düşünüyoruz. Çoğumuzun muayenehanesi yok zaten. askeri savcı ve hekimler 5-6 bin YTL maaş alırken biz uzman doktorlar sürünüyoruz. Bu konuda bizlerin hakları korunabilir mi?

Askeri hekimlerle ilgili gelen sorulara ortak yanıt vereyim. Konuyu Milli Savunma Bakanlığı ile görüştük ve Milli Savunma Bakanlığı bize, tam gün yasa tasarısı kapsamı dışında kalmak istediklerini birdirdi. Askeri hizmetlerin özelliği nedeniyle, bu durumun Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırı olmadığına dair da 1988 yılında Anayasa mahkemesi kararı var.

SORU
• Birinci basamak sağlık kuruluşunda diş tabibi olarak çalışıyorum. Yıllık performans ödemesi ortalamam aylık 100 YTL. Hatta bir ay vergi iadesi fazla ödendiği için hepsini geri vermiştim. Askeri hekimlerin performans ödemesi çok az olduğu için kapsam dışı bırakıldığını okudum ben de aynı haktan yararlanabilir miyim? Askeri hekimlerin emsal maaşları tahmin ediyorum benim maaşımdan fazladır.

Askeri hekim kapsam dışı bırakılıyor fakat bu durum diş hekimi için mümkün değil. Diş hekimleri ya muayenehanelerinde ya da kamuda çalışabilecekler. 6. maddede geçen ya kamuda, ya da SGK ile sözleşmesi olan ve olmayan kurumlarda meslek icrası şeklindeki üçlü ayrım onlar için yok. Üç gruptan sadece birinde çalışabilecek. Biri içinde birden fazla kurumda çalışabilir, bunu biz ayrıca düzenleyeceğiz. Mesela A grubu kamu kurumunda çalışan bir hekim hem devlet hastanesinde hem de üniversitede çalışabilecek. Bunu biz düzenleyeceğiz.


Okuyucularımızdan gelen sorulara Bakanlık tarafından verilecek cevapların yayınlanmasına devam edilecek...

<b>tam
gün
yasa
taslağina
yöneli̇k
cevaplar-2.bölüm</b>
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir