Medimagazin logo

Sosyal güvenlikle ilgili sorular ve yanıtları

Değerli okurlarım öncelikle 2010 yılının ulusumuza ve tüm dünya uluslarına barış, mutluluk ve sağlık getirmesi dileğiyle. Bu haftaki köşemde sizlere sosyal güvenlikteki önemli püf noktalarını soru-cevap olarak açıklayacağım;
Sosyal güvenlikle ilgili sorular ve yanıtları
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Değerli okurlarım öncelikle 2010 yılının ulusumuza ve tüm dünya uluslarına barış, mutluluk ve sağlık getirmesi dileğiyle. Bu haftaki köşemde sizlere sosyal güvenlikteki önemli püf noktalarını soru-cevap olarak açıklayacağım;
SORU: BAĞ-KUR’a tabi çalışan bir bayanım. Emekli Sandığı’ndan yetim aylığı alabilir miyim?
CEVAP: BAĞ-KUR’a tabi çalışanlar, Emekli Sandığı’ndan yetim aylığı alabilirler. Ancak sağlık yardımından faydalanamazlar.
NOT: Hizmet süresi 5 ile 10 yıl arasında olanların yetimleri; aylık gelirlerinin olmaması halinde Emekli Sandığı’ndan yetim aylığı alabilirler.
YASAL DAYANAK: 5434 Sayılı Kanunun 66, 67 ve 68’nci madeleriyle 5510 Sayılı Kanun.
* * *
SORU: BAĞ-KUR, SSK veya Emekli Sandığı kapsamında çalışan bir bayan Bağ-Kur veya SSK’dan, baba ya da annesinden dolayı yetim aylığı alabilir mi?
CEVAP: Kendi çalışması olan bayan sigortalı veya emekli, SSK veya Bağ-Kur’dan baba ya da annesinden dolayı yetim aylığı alamaz.
* * *
SORU: Emekli Sandığı’na tabi olarak hizmetlerimi doldurdum. Fakat yaşımı doldurmadan istifa ederek görevden ayrıldım. Emekli olmak için ne yapmam gerekir?
CEVAP: Yaşınızı doldurduğunuz tarihten sonra Kurumumuza müracaat etmeniz halinde, müracaat tarihini takip eden ay başından itibaren aylık bağlanır. Görevinizden ayrıldıktan sonra SSK veya BAĞ-KUR kapsamında görev yapmanız halinde durumunuz 2829 sayılı Kanuna göre incelenecektir.
YASAL DAYANAK: 5434 sayılı Kanunun geçiçi 205’nci maddesi.
2829 sayılı Kanunun 8-12’nci maddesi.
Yani memuriyetten ayrıldıktan sonra SSK veya BAĞ-KUR’a tabi çalışmanız olur ise, son 7 çalışma yılınız içerisinde, son 2520 gün içerisinde en fazla hangi kuruma tabi çalışmışsanız o kurumun kriterlerine tabi olursunuz.
* * *
SORU: 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanununa göre dul ve yetim aylığı kimlere, hangi oranda bağlanır?
CEVAP: Emekli Sandığı Kanununa göre aylık bağlanacak dul ve yetimler; eş (karı ve koca) ve çocuklar ile ana ve baba olarak belirlenmiştir.
NOT: Çalışan ya da emekli eş ibaresinden, 5510 sayılı Kanuna göre 4/C kapsamında çalışan veya bu çalışmalarından dolayı (5434 sayılı Kanun hükümlerine göre) aylık alan kişi anlaşılır. Bu kapsamdaki bir eşin aylık bağlama oranı, yetimlerin bulunması hali de dahil yüzde 50’dir.
* * *
SORU: 5510 sayılı Kanuna göre; 18 yaş altında ve evli olmayan kız çocuklarının anne veya babaları üzerinde gebelik, doğum ve kürtajla ilgili tedavi masrafları sosyal güvenlik kurumumuzca karşılanıyor mu?
CEVAP: 5510 sayılı Kanun hükümleri gereğince Genel Sağlık Sigortalısı olan 18 yaş altı ve evli olmayan kız çocuklarının hamilelikleri ile genel sağlık sigortalısının bakmaya yükümlü bulunduğu ve evli pşmayan kız çocuğunun hamileliği durumunda, hamilelik kontrolleri ve doğuma ait sağlık hizmet bedelleri ile tıbben gerekli görülmesi halinde kürtaj bedelleri SGK’ca karşılanmaktadır.
* * *
SORU: Eşim üç buçuk yıllık devlet memuruyken vefat etti. Askerlik süresini borçlanarak 5 yılda tamamlarsam, bana aylık bağlanır mı? Gerekli olan belgeler nelerdir?
CEVAP: Bu süreyi borçlanarak 5 yılı tamamlamanız halinde size aylık bağlanacaktır. Gerekli belgeler şunlardır;
- Talep dilekçesi
- Vukuatlı nufüs kayıt örneği
- Kimlik araştırma belgesi
- Üç adet fotoğraf
Bu belgelerle birlikte,
Kamu Görevlileri Emeklilik İşlemleri Dairesi Başkanlığı
Milli Müdafaa Caddesi, NO: 24, 06643 Bakanlıklar/ANKARA
adresine müracaat etmeniz gerekmektedir.
* * *
SORU: Emekli Sandığı’na tabi 15 yıl hizmetim varken istifa ederek görevden ayrıldım. Açıktan emekli olabilir miyim?
CEVAP: 15 yıl hizmetinize karşılık 61 yaşınızı doldurmanız şartıyla müracaatınız halinde emekli olabilirsiniz.
YASAL DAYANAK: 5434 sayılı Kanunun 39/D maddesi
* * *
SORU: İsteğe bağlı sigortalıyım. Ödeyemediğim aylardan dolayı biriken prim borçlarımı en geç ne zaman yatırmak zorundayım?
CEVAP: Ait olduğu aydan itibaren en geç 12 ay içinde hesaplanacak gecikme cezası ve gecikme zammı ile birlikte primlerin ödenmesi gerekmektedir. Ödenmeyen süreler, sigortalılık süresinden sayılmaz. Bu süreden sonra ödenen primler ilgililere iade edilir.
YASAL DAYANAK: 5510 sayılı Kanunun 89’ncu maddesi.
* * *
SORU: İşverenin, iş kazasını kuruma bildirme yükümlülüğü var mıdır?
CEVAP: İşveren, iş kazasını, o yere yetkili zabıtasına derhal ve Kuruma da en geç kazadan sonraki iki gün içinde yazı ile bildirmekle yükümlüdür. Bu bildirme örneği Kurumca hazırlanan haber verme kağıtları doldurulup verilerek yapılır.
Kanun koyucu, iş kazasına uğrayan sigortalının mümkün olan ve en kısa zamanda tedavi altına aslınmasını sağlamak amacıyla işvereni, iş kazasını kazadan sonraki iki gün içinde bildirmekle yükümlü kılmıştır. Kanun metninde belirtilen haber verme kağıdı vizite kağıdıdır.
İş kazası, zabıta (jandama,polis) güçlerinden herhangi birisine değil, kazanın olduğu yere göre, bunlardan hangisi görevliyse onun yetkili karakoluna bildirilir.

Necati Çetiner-Milliyet

sosyal
güvenlikle
ilgili
sorular
ve
yanıtları
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir