Medimagazin logo

Tansiyon ilacım neden ucuzuyla değiştiriliyor?

SGK Başkanı Fatih Acar: İşitme cihazlarında doktor yazarsa iki kulağın da fiyatını ödüyoruz. 40 bin TL'yi bulan biyonik kulak masrafları da karşılanıyor..
Tansiyon ilacım neden ucuzuyla değiştiriliyor?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

SGK Başkanı Fatih Acar: İşitme cihazlarında doktor yazarsa iki kulağın da fiyatını ödüyoruz. 40 bin TL'yi bulan biyonik kulak masrafları da karşılanıyor..

Sosyal Güvenlik Kurumu SGK, işitme cihazı kullananlara da büyük kolaylıklar ve avantajlar sağlıyor. Üstelik verilen cihazlar Avrupa Birliği belgeli.

* İşitme cihazlarına ne kadar ödeniyor?
SGK işitme cihazlarına 350 TL fiyat ödüyor. "Bu fiyata işitme cihazı bulamıyoruz, işitme cihazları çok pahalı" diyenler Sosyal Güvenlik Kurumu'nun 177 hattından kaliteli işitme cihazları konusunda bilgi alabilirler. Bizler bu fiyatları belirlerken CE yani Avrupa Belgesi almış cihazları seçtik. Seçtiğimiz cihazların ucuz ve kalitesiz olduğunu kesinlikle düşünmeyin, en iyilerini belirledik.

6 AY İŞİTME CİHAZI ŞARTI
Doktor yazarsa iki kulaklığın da fiyatını da ödüyoruz. Tek şart, önce insanlar bu cihazları ödüyor, sonra faturasını bize getiriyor, biz de ödemesini hemen yapıyoruz. Ancak hiçbir gecikme olmuyor en fazla bir hafta içinde ödeme gerçekleşiyor. Doktor iki kulak diyorsa iki kulak birden ödenecektir. Ancak bu cihazlar için çalışanlar yüzde 20 emekliler yüzde 10 katılım payı ödemek zorunda kalıyorlar.

* Kızım Ayşenur'a biyonik kulak taktırmıştık, işitme cihazı da kullanıyor, ama kardeşi Emin'in de ihtiyacı oldu. İşitme cihazları çok pahalı, kızımın işitme cihazını kardeşine verdik. Çocukların her türlü sağlık güvencesi karşılanıyorsa bu neden karşılanmıyor?
Çocuklara biyonik kulak masrafları SGK tarafından karşılanıyor bunun masrafı her bir çocuk için 40 bin TL'yi buluyor. Ve ailelerin katılım payı ödemesine gerek kalmıyor. Ancak biyonik kulak takılmadan çocukların altı ay süreyle işitme cihazı kullanma şartı var. Kızınıza işitme cihazı bu nedenle alınmıştır, biyonik kulak takıldıktan sonra işitme cihazına zaten gereksinimi kalmaz.

OKUL DÖNEMİ AVANTAJI
Çocuklarınız okul döneminde olduğu için şöyle bir avantajınız daha var, 350 TL'lik işitme cihazlarının yerine bir buçuk kat hatta iki kat pahalı özellikli dijital cihazlardan da alabilirsiniz. Devlet çocuklar için bunun ödemesini yapıyor, ancak bu cihazlar için çalışanların yüzde 20 emeklilerin yüzde 10 katılım payı ödemesi gerekiyor, yani 700 TL'lik bir cihaz için 140 TL ödeme yeterli.

Tansiyon ilacım neden ucuzuyla değiştiriliyor?
Yüksek tansiyon hastasıyım, SGK'nin hipertansiyon için belirlediği eşdeğer ilaçların tam olarak tedavi etmediği söyleniyor, doktorun yazdığı ilacı neden daha ucuz diye değiştiriyorsunuz?

Bahsettiğiniz ilaç tansiyon düşürücü ve idrar söktürücü ilaçların kombinasyonu. İkisini ayrı ayrı kullandığınızda aynı etkiyi gösteriyor ve çok daha ucuz. İdrar söktürücüyü ilaç firmaları kârlı olmadığı için piyasadan çektiler o yüzden eşdeğerini kullanıyoruz. SGK kafasına göre hareket etmiyor Sağlık Danışma Kurulu'nun yönlendirmesi ile bu kararları alıyoruz, SGK'nin ödediği ilaçlar aynı etkiyi gösterecektir.

* Sağlık hizmetlerinin hangilerine katılım payı ödeyeceğim?
Ayakta tedavilerde, hekim, diş hekimi muayenesinde, ortez, protez, iyileştirme araç ve gereçleri ile ayakta tedavide sağlanan ilaçlardan katılım payı ödenmesi gerekiyor. Ancak bu katılım payı asgari ücretin yüzde 75'ini hiçbir şekilde geçemiyor.

* Yurtdışında tedavi olmam mümkün mü?
Sağlık Kurulu raporu ile bu tedavinin Türkiye'de yapılamadığı ve yurtdışında yapılması gerektiği belgelenmesi gerekir. İster Amerika ister Avrupa olsun hasta istediği yere gönderilebiliyor. Tüm tedavi masrafları karşılanıyor. Örneğin akciğer nakli Türkiye'de yapılamadığı için Avustralya'ya gönderdiğimiz hasta oldu. Hastanın ambulans ve uçak masrafları dahil Avustralya'daki görmüş olduğu tüm tedavi masraflarını karşıladık. Nakil sonrası yine uçakla ya da ambulans ile gönderilmesi gerekiyorsa onu bile ödüyoruz.

* Oğlum Enes Akıncı 6 yaşında ve lösemi hastası... Tedavisi için Türkiye'de bir türlü kemik iliği bulunamadı. Almanya'daki hastane ile yazıştık onlar nakil yapabileceklerini söylediler. Ancak buradaki merkezler henüz acil bir durumu yok diye 'yurtdışına gitmeli' raporu vermiyor...
Hekimlerin işlerine kurum olarak karışmıyoruz. Üniversite bize diyor ki; "Evet ben bunu yapıyorum ama şu kadar süre sonrasına randevu verebilirim." Hastanın tablosu itibariyle yurtdışına gönderilmesi gerekiyorsa gönderiyoruz. Aslında burada kararı doktorlar veriyor. Bu durumda sizin doktorunuzun 'yurtdışı' raporu vermesi gerekli. Ancak eskiden olmayan bir uygulama var. Diyelim ki Türkiye'de yapılamayan bazı tetkikler var, eskiden bunları gönderemiyorduk şimdi bu tetkikler yaptırılıyor üstelik bütün ücreti SGK ödüyor.

Esra TÜZÜN-Sabah

tansiyon
ilacım
neden
ucuzuyla
değiştiriliyor?
Yorum (1)
basri duygu
ben 2005 yılında işitme cihazı aldım ve malülen vergı indiriminden emekliyım cıhazım arızalandı çorumda bır cıhaz aldım dijital kulak içi hiç memmun degılım 950 ytl ödedım 377sını devlet verdı ben aldıktan sonra devlet tamamını odemeye baslamış nasıl yardımcı olursunuz bana
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir