Medimagazin logo

Türkiye aşı üretim üssü olacak: 'Yüzde 86'sı ülkemizde üretilecek'

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Sağlık Bakanlığı öncülüğünde 50 bin metrekarelik kapalı alanla hizmet verecek olan Hıfzıssıhha-Türkiye Aşı ve Biyoteknolojik Ürün Araştırma ve Üretim Merkezi'nin ilk etap inşaatı yakında tamamlanıyor. Merkezin hizmete girmesiyle, 2028'den itibaren bağışıklama programındaki aşıların yüzde 86'sının ülkemizde üretilmesi sağlanacak" dedi.
Türkiye aşı üretim üssü olacak: 'Yüzde 86'sı ülkemizde üretilecek'
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Bakan Koca, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Türkiye'nin 'aşı üretim üssü' için çalışmaların hızla sürdüğünü belirtti. Koca, "Sağlık Bakanlığı öncülüğünde 50 bin metrekarelik kapalı alanla hizmet verecek olan Hıfzıssıhha-Türkiye Aşı ve Biyoteknolojik Ürün Araştırma ve Üretim Merkezi'nin ilk etap inşaatı yakında tamamlanıyor. 

En son 1998'de verem aşısı üreten ve o tarihten sonra aşı üretimine ara veren Türkiye, COVID-19 salgınına karşı TURKOVAC aşısını geliştirerek bu alanda aşı üreten 9 ülkeden biri olmayı başardı. İnşa çalışmaları hızla devam eden, 'aşı üssü' olarak planlanan yeni Hıfzıssıhha merkezi, çeyrek asır sonra Türkiye'nin bu alanda yeniden söz sahibi olmasına olanak sağlayacak. Ankara Esenboğa Havalimanı yakınlarında 50 bin metrekarelik kapalı alana sahip olacak merkez, aşının yanı sıra bazı genetik ürünlerin AR-GE ve üretim çalışmalarını da yürütecek" dedi.

 

'İlk etabın inşaatı tamamlanma noktasına geldi'

İlk etabın yıl sonuna kadar açılmasının hedeflendiğini kaydeden Bakan Koca, "Akıllı bina teknolojisiyle donatılacak Hıfzıssıhha-Türkiye Aşı ve Biyoteknolojik Ürün Araştırma ve Üretim Merkezinin devam eden inşa çalışmaları 3 etapta ilerliyor. İlk etabın inşaatı tamamlanma noktasına gelirken, bazı araştırma, üretim laboratuvarlarını içerisine alan bölümün yıl sonuna kadar hizmete alınması hedefleniyor. Merkez inşaatının 2'nci etabında ise aşı üretim tesisleri yer alacak. 3'üncü etapta cihazların montajı ve ruhsatlandırılması işlemleri yapılacak. 

Sağlık Bakanlığı, yeni Hıfzıssıhha Merkezi ve Türkiye'de aşı üretim süreçleriyle ilgili bilgi birikimine sahip bilim insanlarıyla bilgiyi ürüne dönüştürmeyi, yerli üretim imkanlarını geliştirerek dışa bağımlılığı azaltmayı amaçlıyor. Öncelikli olarak çocukluk çağı bağışıklama programındaki kuduz, Hepatit A ve suçiçeği gibi 3 aşının teknoloji transferiyle Türkiye'de üretimi planlanıyor. Merkezin hizmete girmesiyle, 2028'den itibaren bağışıklama programındaki aşıların yüzde 86'sının ülkemizde üretilmesi sağlanacak" ifadelerini kullandı.

saglik bakani fahrettin koca
saglik bakanligi
asi uretim tesisi
hifzissihhaturkiye asi ve biyoteknolojik urun arastirma ve uretim merkezi
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir