Medimagazin logo

Asistanlara yeni haklar

Asistanlara yeni haklar
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

1) Asistanlara blok şeklinde veya günaşırı nöbet tutturulmayacak, nöbet programları, hasta ve çalışan güvenliğini sağlayacak şekilde düzenlenecektir.

2) Tutulan nöbet karşılığında izin kullandırılamayan hallerde, nöbet ücretleri en geç müteakip ayın 15 ine kadar ödenecektir.

3) Eğitim ve araştırma hastanelerinin döner sermaye bütçelerine, asistanlarla ilgili olanlar da dahil olmak üzere eğitim ve araştırma-geliştirme giderlerinin karşılanması için yeteri kadar ödenek konarak, her türlü eğitim giderinin 2004/97 ve 2008/16 sıra nolu genelgeler doğrultusunda döner sermaye kaynaklarından ödenmesine devam edilecektir.

4) Personelin eğitimine ve mesleki gelişimine katkı sağlayacak her türlü eğitim araç-gereçleri (kitap, bilimsel içerikli yayın vb.) döner sermaye kaynaklarından temin edilecek ve personelin mesleki eğitim ve bilimsel etkinliklere katılımları sağlanacaktır. Hâlihazırda eğitim ve araştırma hastanelerimizde ücretsiz olarak sağlanmakta olan bilimsel yayınlara elektronik erişim imkânları ile ilgili -varsa-  aksaklılar giderilecek ve tüm sağlık çalışanlarıyla birlikte özellikle asistanlara, elektronik ortamda veya basılı bilimsel yayın, kitap ve kongre desteği sağlanacaktır.

5) Bakanlığımız kurumları, ihtiyaç duyduklarında, araştırma ve geliştirme hizmetlerini, 2010/58 ve 2010/82 sıra numaralı genelgeler çerçevesinde yapılacak protokollerle kamu üniversitelerinden temin etmeye devam edecekler ve bu hizmetlerin karşılığını döner sermayeden ödeyeceklerdir.

6) Yataklı Tedavi Kurumları İşletme Yönetmeliğinin 20 nci maddesi çerçevesinde, eğitim hastanelerinde teşkil olunan Hastane Konseylerinde, asistanların bilimsel faaliyetleri ve hasta teşhis ve tedavisi ile ilgili hususlarda çalışmalar yapmak üzere komiteler oluşturulacak ve bunların aktif olarak çalışmaları sağlanacaktır.

7) Asistanlar, uzmanlık bilgi ve becerisi gerektiren iş ve işlemleri klinik şefi, klinik şef yardımcısı, başasistan veya uzman tabiplerin gözetiminde ve nezaretinde yapmaktadırlar; bundan dolayı bu işlemlerin kayıtlarının nezaret eden ilgili uzmanlar adına yapılması gerekmektedir. Ancak uzmanlık bilgi ve becerisi gerektirmeyen ve genel olarak tabiplerin ve bu kapsamda asistanların yaptıkları iş ve işlemlerin başka kişiler adına kayıtlara geçirilmesi haksızlık ve adaletsizliğe yol açacağından kabul edilemez. Bu sebeple, uzmanlık bilgi ve becerisi gerektirmeyen ve asistanların bağımsız olarak yaptıkları iş ve işlemler, ilgili uzman veya eğitim personeli adına kaydedilmeyecek ve bu iş ve işlemlerin puanları klinik hizmet puan ortalaması ve hastane hizmet ortalaması hesabına dâhil edilecektir.

8) Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitim Yönetmeliği’nin 25 inci maddesinin 3 üncü fıkrasının (e) bendindeki “Uzmanlık öğrencileri verilen eğitimi ve eğitim sorumlularını yıllık olarak nitelik ve nicelik açısından değerlendirir ve uzmanlık eğitimi takip sistemine kaydeder. Bu değerlendirme, eğitimin niteliğini ve eğitim sorumlularının bilgi, beceri ve davranışlarını kapsar. Kurum amirleri, bu değerlendirmelerin akademik kurulda görüşülmesini sağlar.” hükmünün, “uzmanlık eğitimi takip sistemi”nin devreye girmesinden itibaren titizlikle uygulanması temin edilecektir.

 

Kaynak: Sağlık Bakanlığı Genelgesi

asistanlara
yeni
haklar
Yorum (6)
murat
biz ne kanunlar gorduk ancak yonetmelikleri kadar uygulanabilir oldular..*aile hekimligi* biz ne genelgeler gorduk aslinda yoktular..*muhtemelen bu cikan genelge* yaptik mi yaptik genelgesi..uygulanabilirlik ..hemen hemen sifir..
0
Cevapla
derekabebe
hepimiz o yoldan geçtik, bazı şeyleri yazarak olmuyor , asistan sayısı az ise nöbet sayısı nasıl ayarlanacak , kadro isteniyo , maliye olmaz diyor, 5 istiyoruz 1 geliyor, örneğin hangi ameliyat uzmanlık gerektirmiyor onuda öğrenirsem sevineceğim.
0
Cevapla
dr y.s
bakanlığın yanında bizim operasyonlar ilkokul talebelerinin kurbağaya otopsi yapmasına benziyor.. parçala,böl yönete devam.. doktorların o kadar güçlü grevine rağmen,onlarla topluca TBB'yi muhattap kabül edip oturmaya gerek yok.. aramızda sanırım en etkili muhalefeti yaptığını ve yapacağını gösteren asistan arkadaşlarla önce git görüş,gönül alıyor gibi yap,benim bakanlığımdan şikayetleri yok şikayetleri hocalarından deyip gene hedef şaşırt,sonra da dönerden veriyormuş gibi,onları koruyormuş gibi yap aradan çekil..maaşa zammı unuturlar zaten biz de aptalız ya!! bu bizim dönerin GUİNESS rekorlar kitabına geçmesi lazım!! hastaneye ambulans aldık:DÖNERDEN borcumuz çıkmuş,borçları ödiycez:DÖNERDEN hastanede tadilat var:DÖNERDEN devlet asistan doktorlarına kitap bile almıyor-alamıyor,nasıl alınacak:DÖNERDEN BU DÖNER İŞİ ÇIKTI ÇIKALI EN SEVDİĞİM DÖNERDEN DE SOĞUDUM,DÖNERCİ SANKİ SUÇLUYMUŞ GİBİ KAPISINDAN GEÇMEZ OLDUM..ŞİMDİ KEBAP YİYORUM..BAKANLIKTAN RİCA EDİYORUM,ŞU DÖNERİ KEBABA ÇEVİRECEKLERSE HAKKIMIZI DA VERSİNLER BENİ KEBAPTAN DA SOĞUTMASINLAR. BAKAN
0
Cevapla
doktor dahiliye
7. maddeyi nasıl anlıyorsunuz. Ben şöyle anlıyorum 7. madde cerrahi branşlara avantaj sağlamakta. Hangi cerrahi işlem uzmanlık bilgisi gerektirmeden yapılabilir. Birde cümle öyle kurulmuş ki şeflere yol gösteriyor.
0
Cevapla
kemal akıtan
aferin çok güzel genelge ya. ya üniversitelerdeki asistanlarr ne yapacak? bu karar eğitim araştırma hastanelerini bağlıyor üniversitelerde nasıl olacak bu iş? kim denetleyecek? yök mü? hiç sanmam ya bakanlık? onlar karışamazki. sonuç gene sıfır. boş safsatalar.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir