Medimagazin logo

Doğru beslenmenin doğru kuralları

Sağlıklı ve formda kalmak istiyorsanız uzman önerisine kulak verin: Aç değilseniz yemeyin ve yerken de %75 doyma kuralını uygulayın. Yiyecekleri 30-40 kez çiğneyin. Unutmayın; önemli olan ne yediğiniz, daha da önemlisi ne kadar yediğinizdir.
Kaynak: ntvmsnbc
Doğru beslenmenin doğru kuralları
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

İSTANBUL - Beslenmede yapılan yanlışların hastalık ya da kilo olarak geri döndüğünü belirten Beslenme Danışmanı Dr. Gönül Ateşsaçan, beslenmede yiyecek seçiminin, midenin ve bağırsakların kuralları olduğunu söyledi. Dr. Ateşsaçan, sağlıklı ve formda olabilmek için doğru beslenmenin doğru kurallarını şöyle sıraladı:

BESLENME DOĞRULARI
• Aç değilseniz yemeyin ve yerken de; yüzde 75 doyma kuralını uygulayın.
• Evde veya dışarıda yerken mümkün olduğu kadar basit şekilde beslenin. En fazla 3 veya 4 yiyeceği karıştırın.
• Mevsimlere göre beslenmeye özen gösterin. Yazın sulu ve serin gıdalar, kışın sıcak ve kuru gıdalar tüketin.
• Tatlandırıcı ve şeker kullanmayın.
• Yiyecekleri 30-40 kez çiğneyin. Ağızda çiğnenen asidik gıdalar alkali olurlar ve midede o denli az asit oluştururlar. Bu da kilo vermeye yardımcı olur.
• Yemek sırasında su veya sıvı tüketmeyin. Sindirim yavaşlar, fermantasyona izin verecek şekilde tükürük ve mide salgıları sulanır.
• Öğün aralarında günde toplam 10-12 bardak-2 litre (saf ve alkalik) su tüketin.
• Sabah kalkınca 2 bardak; kahvaltıdan sonra 2 bardak; yemekten sonra 2 bardak; akşam yemekten sonra yatmadan önce 2 bardak su içmeye çalışın.
• “Yediklerimizden oluşuruz” Nasılsanız ona göre yemelisiniz . Bedensel olarak çok ağır çalışmıyorsanız daha hafif beslenin.
• Yemeklerinizi sakin bir ortamda, oturarak, huzurlu olarak yiyin. Ne kadar hızlı yerseniz, o kadar yavaş hazmedersiniz. Bu da kilo almanıza neden olur.
• Hastayken, ateşiniz varken sulu gıdalar tüketin. Duygusal çöküntü yaşıyorsanız, kızgın, endişeli ve üzüntülü iseniz yemek yemeyin. Çünkü bu durumda sindirim sistemi kapanır ve çalışmaz. Yediğiniz her şey kalır, asit ve toksin üretir. Bu durumlarda oruç tutmak iyidir.
• Unutmamak gerekir ki önemli olan ne yediğinizdir, ama daha da önemlisi ne kadar yediğinizdir.
• Unutmayın; çok yiyen beden hastalıkla doludur.
• Herkesin midesi kendi 2 avucu kadardır. Ana öğünlerde 2 avuç kadar yemek yenilmeli, ara öğünlerde ise 1 avuç yenilmelidir.

 

DOĞRU YİYECEK KURALLARI
• Yüksek glisemik indeksli yiyecekleri değil, düşük glisemik indeksli yiyecekleri tüketin.
• Lifli gıdalar tüketin.
• Çok pişmiş ve kaynamış yağdan, bira ve şekerden kaçının.
• %30-%50 taze ve çiğ gıda tüketin.
• Sentetik ve rafine gıdalardan kaçının.
• Soğuk iyi preslenmiş yağ ile sebze suyu tüketin.
• Yağlı, işlenmiş et ve et ürünlerinden kaçının.
• Organik tavuk, balık, dana, hindi tüketin. Bu arada sebze yemeğinin ana yemek, et yemeğinin garnitür olması gerektiğini unutmayın.
• Yemeği sevgiyle pişirirseniz faydalı, ilaç olur; yemeği kızgınlık ve nefretle pişirirseniz zehir olur.

doğru
beslenmenin
doğru
kuralları
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir