Medimagazin logo

Erkeklerde de HPV olur!

Aile Sağlığı Araştırma Derneği Başkanı Prof. Dr. Halim Hattat kadınlarda rahim ağzı kanserine yol açan HPV (human papilloma virüs) virüsünün hem kadınlar hem de erkeklerde cinsel bölgeyi etkileyen 40’tan fazla alt tipi olduğunu belirtiyor.
Kaynak: MİLLİYET
Erkeklerde de HPV olur!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Prof. Hattat’ın verdiği bilgilere gore HPV erkeklerde cinsel bölgede siğillere neden oluyor ve bu siğiller küçük olduğundan çoğu kişi fark etmiyor. Ayrıca birçok erkekte HPV hiçbir belirti vermediğinden fark etmeden cinsellik esnasında partnerine bulaştırabiliyor. Prof Hattat bu siğilleri bazı ilaçları uygulayarak, basit cerrahi işlemlerle çıkararak, lazerle veya koterle yakarak, kriyoterapi ile dondurarak tedavi etmenin mümkün olduğunu ancak en önemli noktalardan birinin, partnerinde mutlaka kontrol edilmesi ve gerekirse tedavi görmesi olduğunu belirtiyor. Prof. Hattat’a göre unutulmaması gereken başka bir nokta da bazı HPV tiplerinin erkeklerde penis kanseri riskini de arttırıyor olması. 

 
Hattat’a göre cinsel yolla bulaşan hastalıklar çağımızın önemli sağlık sorunları arasında yer alıyor.  Günümüzde özellikle gençlerde birden fazla cinsel partnerin bulunması ve korunmasız cinsel ilişki yaşanmasına oldukça sık rastlanıyor.  Orta ve ileri yaştaki kişiler de cinsel yolla bulaşan hastalıkları gençlik dönemine özgü sayıyor ve korunmalı cinsel ilişkiye gereken önemi vermiyor.  Oysa cinsel yolla bulaşan hastalıklar birden çok cinsel partneri bulunan genç jenerasyonda fazla olsa da çok daha ileri yaşlarda da ortaya çıkabiliyor.  
Cinsel yolla bulaşan hastalıkların bu kadar önemli olmasının sebebi bu hastalıkların sadece genital bölgelerle sınırlı kalmaması, kısırlık, dış gebelik, kanser veya düşük gibi başka sağlık problemlerine de yol açması hatta anneden bebeklere de geçiş göstermesi. Bu nedenle cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunmak, şikayetler ortaya çıktığında acilen tedavi olmak çok önemli. Prof. Dr. Halim Hattat’a gore özellikle şu belirtilere dikkat edilmesi gerekiyor: 
 
Şu belirtilere Dikkat:
 
Apple-tab-span" style="white-space:pre"> İdrar yaparken yanma, acıma, sık sık idrara gitme 
Peniste, vajinada, makatta veya ağızda yaralar, siğiller ve içi su dolu kabarcıklar oluşması 
Penis, vajina veya makattan akıntı olması.( Bu akıntı su gibi, süt gibi, beyaz, sarımtırak veya yeşil olabilir ve kokusu normal vajina akıntısından farklıdır.) 
Kasık kıllarında, makatta veya vajina etrafında kalıntı
Kasıklarda şişkinlikler ve bezeler 
Yumurtalıkların birinde veya her ikisinde ağrı 
Cilt döküntüleri
Karnın alt bölümünde ağrı 
Cinsel ilişki sırasında ağrı
Cinsel ilişkiden sonra kanama 
 
Cinsel yolla bulaşan hastalıklarda bu belirtilerden biri ya da birkaçı beraberce görülebiliyor, ancak bunlar başka hastalılara da bağlı olabiliyorlar. Tanı konması ve tedavi için cinsel yolla bulaşan bir hastalıktan şüphelendiğinizi söyleyerek doktora gitmek çok büyük önem taşıyor.
hpv
siğil
apple
kanser
kısırlık
olabilir
aile sağlığı araştırma derneği
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir