Medimagazin logo

İlaç kullanımı ile ilgili kritik eylem planı

İlaç kullanımı için eylem planı hazırlayan Sağlık Bakanlığı, Türkiye'yi Avrupa'da birinciliğe taşıyan tüketimi azaltılmayı önceliğe aldı.
 İlaç kullanımı ile ilgili kritik eylem planı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkan Yardımcısı Güven Artıran, bu konuda hekim, eczacı, yardımcı sağlık personeli, hasta, ilaç sektörü, medya ve sivil toplum kuruluşlarına büyük sorumluluk düştüğünü bildirdi.

Artıran, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tüm dünyada olduğu gibi ülkede de akılcı olmayan ilaç kullanımının ciddi halk sağlığı sorunu olduğunu söyledi.

Akılcı olmayan ilaç kullanımının, hastaların tedaviye uyumunun azalmasına, ilaç etkileşimlerine, antibiyotiklere karşı direnç gelişmesine, hastalıkların tekrarlamasına ya da uzamasına, istenmeyen etki görülme sıklığının ve tedavi maliyetlerinin artmasına neden olduğuna dikkati çeken Artıran, akılcı olmayan antibiyotik kullanımı sonucunda karşılaşılan en ciddi sorunlardan birinin, bakterilerin antibiyotiklere karşı direnç geliştirmesi ve antibiyotiklerin bu bakterilere karşı etkisiz hale gelmesi olduğunu vurguladı.

Son yıllarda yeni antibakteriyel etkili moleküllerin geliştirilememesi nedeniyle antibiyotiklerin akılcı kullanılmasının daha önemli hale geldiğini anlatan Artıran, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Antibiyotik direnci nedeniyle yakın gelecekte basit enfeksiyonlar ve küçük yaralanmalar bile ölümcül olabilecek. Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) önerileri doğrultusunda ülkemizde 'Akılcı İlaç Kullanımı Programı" (AİK) yürütülüyor. Bu bağlamda, AİK'yi destekleyecek faaliyetlerin yürütülmesi için koordinasyon ve işbirliğinin sağlanması, hekim, eczacı, yardımcı sağlık personeli, halk ve ilaç sektörüne yönelik davranış değişikliği oluşturulması ve etki edilen taraflarda farkındalık, bilgi ve bilinç düzeyinin artırılması için sorumluluk sahibi tüm tarafları kapsayacak şekilde Kurumumuzca 'Akılcı İlaç Kullanımı Ulusal Eylem Planı 2014-2017' hazırlandı ve uygulamaya kondu. 'Antibiyotiklerin Akılcı Kullanımının Sağlanması' bu plan kapsamında öncelik verilen faaliyet alanlarında biri oldu."

Artıran, antibiyotik tüketiminde Türkiye'nin kötü bir karnesi olduğunu ve mutlaka önlem alınması gerektiğini belirterek, bu yıl "The Lancet" dergisinde yayınlanan, DSÖ ve Belçika Antwerp Üniversitesinin koordinatörlüğündeki, Türkiye'nin de içinde olduğu 13 AB üyesi olmayan ülkenin katıldığı çalışmaya göre, ülkenin antibiyotik tüketiminde birinci sırada olduğunu söyledi.

Bunun, antibiyotiklerin reçetelenmesi ve kullanımında akılcılığın sağlanmasının önemini açıkça ortaya koyduğuna işaret eden Artıran, "Süreçler göz önüne alındığında bu sorunun çok etkenli ve çözümünün de multidisipliner olması gerektiği görülüyor. Bu konuda hekim, eczacı, yardımcı sağlık personeli, hasta, ilaç sektörü, medya ve sivil toplum kuruluşlarına büyük sorumluluk düşüyor" diye konuştu.

Grip mevsimine girildiği için antibiyotik tüketimine özen gösterilmesi uyarısında bulunan Artıran, vatandaşların daha duyarlı davranması ve hekim tavsiyesi olmadan ilaç kullanmaması gerektiğini bildirdi.

Eylem planı değerlendirilecek

Antalya'da yarın başlayacak ve 4 gün sürecek toplantıda, ülke genelinde akılcı ilaç kullanımı değerlendirilecek.

Akılcı İlaç Kullanımı Ulusal Eylem Planı 2014-2017 kapsamında akılcı ilaç kullanımının sağlanması amacıyla farkındalığın oluşturulması ve toplumsal bilincin artırılması için illerde gerçekleştirilen çalışmalar bu toplantıda değerlendirecek.

sağlık bakanlığı
ilaç eylem planı
akılcı ilaç kullanımı
türkiye i̇laç ve tıbbi cihaz kurumu
güven artıran
Yorum (2)
Ömer Öder
Neeeee !!! Artık macestik yazdıramayacaklar mı ? En az 3 milyon OY kaybı demek. Lansör'ü demiyorum bile
0
Cevapla
Osman Geriödeme
Antipotik de yazdıramayacaklar. sadece kuvatür hapı yazılabilecek.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir