Medimagazin logo

İlaç saklama koşulları hakkında doğru bilinen yanlışlar

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Eda Karabal Kumcu, ilaç saklama koşullarına yönelik doğru bilinen yanlışlar hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
 İlaç saklama koşulları hakkında doğru bilinen yanlışlar
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

İlaçların büyük bir çoğunluğunun kimyasal yapıda olduğunu hatırlatan Doç. Dr. Kumcu, “Bu nedenle uygun koşullarda muhafaza edilmedikleri takdirde, kimyasal yapıları değişime uğrar, etkinlikleri azalabilir ya da ortadan kalkabilir” diye konuştu. 

İlaçların esasını oluşturan etken maddelerin ve etken maddenin hastaya sunulacak forma girebilmesi için kullanılan yardımcı maddelerin ışıktan, ısıdan ve nemden etkilenebildiğini belirten Doç. Dr. Kumcu, ilaçların öncelikle prospektüsleri ile birlikte ve kendi ambalajları içerisinde muhafaza edilmeleri gerektiğini söyledi.

“BANYO VEYA MUTFAK DOLABINDA İLAÇ SAKLANMAZ”
Böylelikle ilacın bozulmasının önlenmesinin yanı sıra yanlış ilaç kullanımının da engellenmiş olacağına dikkat çeken Doç. Dr Kumcu, “Çoğu evde ilaç mutfak veya banyo dolaplarında saklanır ancak bu ortamlarda ısı ve nemin evin diğer bölgelerine oranla daha fazla olması sakınca teşkil etmektedir. İlaçların büyük bir çoğunluğu oda ısısında etkinliğini korur. Eğer ilacın üzerinde 'Oda ısısında saklanmalıdır' ibaresi var ise bu ifade oda ısısının 15-250C arasında bulunması gerektiğini belirtir” dedi.

“ODA ISISINDA MUHAFAZA EDİLMESİ GEREKEN İLAÇLAR KESİNLİKLE BUZDOLABINA KONULMAMALI”
Evde çocukların ulaşamayacağı bir yerde duvara monte edilmiş bir ecza dolabının oda ısısında muhafaza edilmesi gereken ilaçlar için en güvenli yer olduğunu hatırlatan Doç. Dr. Kumcu, ilaçların bir kısmının ise serin yerde muhafaza edilmesi gerektiğini söyledi. Bu tip ilaçlar için ortam ısısının 8-150C arasında olması gerektiğini belirten Doç. Dr. Eda Karabal Kumcu, bu ilaçların kesinlikle buzdolabına konulmaması gerektiğini de vurguladı.

“2-80 C ARASINDA SAKLAYINIZ’ İBARESİ BULUNAN İLAÇLARI KESİNLİKLE BUZDOLABININ DONDURUCU KISMINDA SAKLAMAYIN”
Çukurova Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Eda Karabal Kumcu, “Ambalajı üzerinde ‘2-80C arasında saklayınız’ ibaresi bulunan ilaçlar ise evde buzdolabında saklanabilir. İlacın bozulmaması için eczacınızın size bu ilacı buz aküsü eşliğinde teslim etmesi gerekmektedir. İlaç eve ulaşınca hemen buzdolabına yerleştirilmeli ve sadece kullanılacağı zaman buzdolabından alınmalıdır. Bu tip ilaçların buzdolabının dondurucu bölmesine konulması kesinlikle yanlıştır ve ilacın etkinliğini bozar” şeklinde konuştu.
 

ilaç saklama koşullar
doç. dr. eda karabal kumcu
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir