Medimagazin logo

Sağlıkta beklenen ama konuşulmayan tehlike!

Sağlıkta beklenen ama konuşulmayan tehlike!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Sağlık sisteminin son on yıldır iyiye gittiğini sananlar ne yazık ki bir süre sonra yanıldıklarını görecekler. Bizim buralarda derler ya,tavşan yamaca geçti , o zaman da iş işten geçecek. Ülkede Tıp fakültesi sayısı hemen hemen yüze merdiven dayadı. Eğitimin kalitesi ortada değil,yerlerde sürünmekte. Hocasız fakülteler ve oradan yetişen doktorlar……

 

Sonu ne olacak  belli değil. İyi olur inşallah demekle de düzelme olmayacağı da belli. Hayatta her şey kitapta yazıldığı gibi olmuyor. Olsaydı herkes internet doktoru olurdu, sağlık sorunu da kalmazdı.Artık illerden sonra ilçe Tıp fakülteleri de kurulur, doktor açığımızda kapanır.


Hemşire açığı,teknisyen açığı ,o da ayrı bir dert. Ama çözüm kolay . Mantar gibi sağlık kolejleri açılmakta. İşiniz garanti diye de reklama girmekte. Peki vatandaşın bu olmayan eksik eğitimle yaşamları garanti mi? Yardımcı sağlık personeli…… Hekimin yetişmesi nasıl oluyor ki onların ki nasıl olsun. Fabrikasyon üretim gibi bu konularda eleman yetişir mi?


Eğitim şart. Hepimizin dilinde,en ufak bir olayda hemen konuşuruz. Eğitim şart….. Şart olmasına şart ta nerede eğitici ? Bu da görünmeyen ama bilinen sıkıntı. Açık kapanacak , nasıl? Yıllar önce hızlandırılmış eğitim enstütülerinden mezun edilen, üç ayda öğretmen yetiştirilen  durumun sonuçları ortada….


Üniversite sınavlarında en yüksek puanları alanlar tıp,mühendislik gibi yerlere girerken  bir değil on kez düşünmekteydiler. Şimdi nasıl? Puanın ne önemi var.  Puansız yurtdışında Tıp eğitimi……… İstersen en basit o 140-160 puanlık barajı aşma, önemi yok sen iste yeter ki ,sana yurt dışı Tıp fakülteleri kapısını sonuna dek açmış. Seç istediğin yeri…..Gürcistan, Macaristan,Ukrayna seni bekliyor. Memlekette barajı aşamayan süper öğrenciler yurt dışında doktor olacak. Onlarda gelip sizleri tedavi edecek. Nasıl olacaksa….Okuduğu ülkede doktorluk yaptırılmayanlar gelip seni tedavi edecek. Sahi hiç böyle doktorlara tedavi olacağınızı hiç aklınıza getirdiniz mi?


İthal hekim  denildi durdu. Amerika’dan, Fransa’dan ,İngiltere’den gelip sizleri tedavi için çalışan gördünüz mü?  Gelirse gezmeye gelir. Orta Asya ülkelerinin bizden doktor talebinde bulunduğu dönemde oradan ne doktoru gelir…. İthal hekim gelecek. Hem de çok iyi Türkçe bilen ,konuşan. Bizden biri……..Hem ithal hem de iyi Türkçe konuşan.  İşte onlar , memlekette barajı aşamayanlar size Süpermen olacaklar, sağlığınızın garantörleri…….Bu tehlikenin farkındamısınız?


Pratisyenin yetişmesi, uzmanın yetişmesi……Akademisyenin ortaya çıkışı.  Kendi kendine hoca ol. Bilim mi?  Geçiniz…..kriter artık bilimsel değil.  Uysal ol,  büyüklerinin  dediklerini yap, çemberin içine gir……Yolun açık,hiçbir engel yok. Yayın, o kolay  yazarsın yayınlanır.Burada yada  uzak doğuda, Hindistan’da, Pakistan’da….. Yurt dışı değil mi? Çakarsın bangnotu  uluslar arası yayının çıkar. Sıkıntınızda size çare olacağını düşündüğünüz akademisyenlerin de birçoğunun ne yazık ki böyle yetiştiğini  biliyormuydunuz? Bunun farkındamısınız?


Sağlıkta çok yakın gelecekte  sizleri bekleyen tehlikelerin farkındamısınız?  Her şeyin başı eğitim derken eğitimsiz yetişen yada yetersiz eğitimle demek daha doğru olacak, böyle bir hekimin  sizinle karşılaşmayacağını kim garanti edebilir?  Sayıyı artırmakla övünenler bu övündükleri tarz yetişenin eline bir gün düşebilir…..Hayat sadece İstanbul, Ankara değil….


Oraların merkezi değil. ANKARANIN BAĞLARI BÜKLÜM BÜKLÜM YOLLARI…….

Bu türküyü herkes söyleyebilir. Sağlıkta görünen ama çoğu kişinin sessiz kaldığı bu tehlikenin farkında olmadığı bir dönemdeyiz  K

ALİTELİ EĞİTİM ŞART……KALİTELİ EĞİTİM, KALİTELİ TIP,  KALİTELİ SAĞLIK…
YOKSA   GEÇMİŞ OLSUN……………………                                                                      
Dr.Özcan Yılmaz

sağlıkta
beklenen
ama
konuşulmayan
tehlike!
Yorum (9)
mehmet akdemir
öyle eğitim araştırma ve tıp fakültekeleri varki çalışan uzmanlar doğru düzgün poliklinik yapmadan,hasta takibi yapmadan ,doğru düzgün işe gitmeden habire doçentliğe çalışıyorlar.göreceksiniz ki 5 yıl sonra herkes doçent,prof olmuş......artık akademik kariyer çok çok kolay....eskiden uzman olan bir kişi ya perifere gidip muayahane çalıştırırdı yada akademik olarak gerçek anlamda çalışarak kariyer yapardı.muayahane işi bittiğinden herkes doçentlik peşinde....
0
Cevapla
ali çantabel
cem yılmaz da egitim şart dedi hem de yıllar önce ..pratisyen olduk uzman olduk docent olduk ama bi cem yılmaz gibi olamadık.. o bir reklam filminde halkımızın vaziyetini çok iyi betimlemişti yıllar önce... evet ''EGİTİM ŞART '' AMA egiticilerede, yöneticilerede... milletvekillerinede ... bakanlarada... seçicilere... YÖK'tekilere...anabilim dallarındaki akadenisyen ciklilerede...ŞART olmalı....
0
Cevapla
Cebgiz
SB’na bağlı çalışan doktorlar döner sermaye ve ek ödemeler almaktayken Kurum hekimleri bundan mahrumdur. SGK ve TSK hekimlerine bu mahrumiyetten dolayı %700 lük Ek Denge Tazminatı verilmekte, Kurum hekimleri bundan da mahrum bırakılmaktadır. Bu ayrımcılığa, bu yanlışa artık bir son verilmelidir.
0
Cevapla
aydin sinal
Tipbin 3 ana E prensibi vardir,Edication,Etik,Economi.bu üc prensip biribirini tamamlar egitim eksikligi etik eksikligide beraber getirir,hekim sadece ekonomisini düsünür.Hekimlik önce bir idealdir,Tip fakültelerine girmek puanla girilen degil yüreginle,beyninle istekli olman lazim,yani bati toplumlarinda en az böyledir. Türkiyedeki bu bozuk düzen taa 12.eylül diktasinin YÖK ü kurmasiyla basladi devam etti ve üniversite egitim sistemi(lise egitimi tamamen cöktü zaten) tamamen cökenceye kadar devam edecek.
0
Cevapla
feysan zülfikar
Yıllardır siyaseten lise de hemşire yetiştirdi üniversite de. Ne oldu ikisine de hemşire dendi. Kasabalarda kahvehanelerin üzerinde bile açıldı. Lisans mezunu hemşireler hep görmezden gelindi, yardımcı sağlık personeli denildi. Yazıklar olsun. Sağlıkçının eğitim değerine bak. Şimdi mi farkettiniz, tıp okul sayısı artınca. Umarım köylerde de açılır tıp fakülteleri!!!
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir