Medimagazin logo

Tüp Bebek Tedavisinde Dikkatli Olunması Gereken Dört Şey: Tüp Bebekte Yapılması ve Yapılmaması Gerekenler

Tüp bebek tedavisi kolay bir süreç değildir. Başarılı bir hamilelik için etkili bir metot olmasına rağmen, yakında ebeveyn olacak olanlara Tüp Bebek tedavisinde yapılması ve yapılmaması gerekenler hatırlatılmalıdır. Partneriniz ile birlikte tedaviye kalkıştığınızda, Tüp Bebek tedavisi ile ilgili nelere dikkat etmeniz gerektiğini bilmek oldukça faydalı olacaktır.
Tüp Bebek Tedavisinde Dikkatli Olunması Gereken Dört Şey: Tüp Bebekte Yapılması ve Yapılmaması Gerekenler
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Tüp Bebek, oositlerin ya da kadının yumurtalarının laboratuvar ortamında sperm ile döllendiği, kısırlık için kullanılan bir tedavidir. Yumurta ya da yumurtalar döllendiğinde embriyo oluşur ve ardından başarılı bir nakil ve hamilelik umuduyla kadının rahmine aktarılır.
Tüp Bebek Tedavisi ile İlgili Dikkat Etmeniz Gereken Dört Şey
Tüp Bebek tedavisinin, kısır çiftlerin kendi çocuklarına sahip olmalarını sağlamada başarı oranı oldukça yüksektir. Fakat çiftler, sürecin çok da kolay olmadığını hesaba katmalıdır. Çiftler süreç içerisinde aktif rol oynamalı ve nelerin yapılıp nelerin yapılmaması gerektiğini bildiklerinden emin olmalıdır. 


Çoklu Gebeliğe sahip olmanın artan oranı
Laboratuvardaki dölleme işlemi sırasında, iki ya da üç embriyo tutunabilir. Dolayısıyla, bu durum ikiz ya da üçüz gibi çoklu gebeliğe sebep olabilir. Çiftlerin bu durumun farkına varması sağlanmalı ki birden fazla çocuk ihtimaline karşı; maddi açıdan, zihinsel olarak ve duygusal olarak hazırlanabilsinler. 
Hamilelik komplikasyonlarının artan Riski
Çiftler, prematüre doğum gibi hamilelik komplikasyonları ile karşılaşma ihtimalleri olduğunu unutmamalıdır. Bu sorun, çoklu gebeliğe ve/ya da rahim anomalilerine sahip olanlar için oldukça yaygındır. Diğer doğurganlık tedavileri ile karşılaştırıldığında daha düşük risk barındırmasına rağmen, dış gebelik riski Tüp Bebekten sonra da oluşabilir. 

Doğurganlık İlaçlarının Potansiyel Riskleri ve Kullanılan İnvaziv Girişimler
Tüp Bebek genellikle birkaç hafta süren çeşitli aşamalardan meydana gelmektedir. Dolayısıyla, tedaviye katılan çiftlere, riskleri ve faydaları dahil olmak üzere tedavide yer alan bu karmaşık aşamaları öğretmek esastır. Ayrıca, enjeksiyonların evde yapıldığı durumlar da mevcuttur. 
Hamileliği elde etmek için birden fazla Tüp Bebek denemesi yapılabilir. Bununla birlikte, bazı kadınlar çeşitli Tüp Bebek denemelerine rağmen yine de hamile kalamayabilir.
Örneğin, Hormon Uyarıcı Foliküler enjeksiyonları direkt olarak yan etkiye sebebiyet vermez. Ancak, tedavi sırasında  yumurtalıkların büyüme ihtimali vardır. Bu problem huzursuzluğa ve karında şişkinliğe ve şiddetli olan durumlarda bulantı ya da kusmaya sebep olabilir.
Ovaryan hiperstimülasyon sendromu ya da OHSS karın şişkinliği ve yumurtalık büyümesinin aşırı olduğu durumdur. Kadında şunlar oluşabilir:
•    kusma, 
•    şiddetli karın ağrısı, ve
•    işlem gördüyse akciğerlerde ya da bacaklarda kan pıhtısına yol açabilir ve 
•    ayıca kanda sıvı dengesizlikleri.
Östrojen hormon seviyeleri çok yüksek olduğunda ya da ultrasonda çok fazla folikül görüldüğünde Tüp Bebek periyodu iptal edilerek risk azaltılabilir. Periyot iptal edildiğinde,  oositler alınır ve bir sonraki döngü için çoğunlukla döllenir ve muhafaza edilir. Yumurta alımı, kadınların farkında olması gereken minimal invaziv tekniğin bir örneğidir.  

Tedavinin yüksek maliyeti
Tüp Bebek tedavisinin maliyetleri, daha az invaziv ve daha az pahalı kısırlık tedavilerine göre yüksektir. Tedaviyi almayı planlayan çiftler, tedavinin masrafları hakkında sağlık uzmanları ile görüşmelidir. Fiyatlar şunlara bağlı olarak değişiklik gösterebilir:
•    yapılış yöntemi,
•    Tüp Bebek tedavisinin periyodu,
•    kullanılan ilaç türleri, ve 
•    PGT ya da preimplantasyon genetik tanı, doğum öncesi bakım, danışmanlık hizmetleri ve benzerleri gibi ek servisleri seçmeniz.
Kısaca
Amerika’da, Tüp Bebek periyodunun ortalama maliyeti 10.000$’dır. Dolayısıyla, bazı çiftler aynı kalitede hizmeti daha düşük fiyatlarla sunan ülkeleri tercih etmektedir. Kıbrıs, yurt dışında Tüp Bebek tedavisine yönelen çiftlerin, popular tüp bebek turizmi noktasıdır. Dünyaivf Kıbrıs a tıklayarak Kıbrıs Tüp Bebek ile ilgili daha fazla bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

tup bebek
tedavi
kadın doğum
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir