Medimagazin logo

Türkiye aşı geliştirdi, Ermenistan istedi

4 yıl sonra hortlayan şap hastalığına neden olan yeni tür virüse karşı yerli aşı geliştirildi. Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü'nün onayladığı aşıya, Ermenistan ve Gürcistan'dan da talep geldi
Kaynak: GAZETE HABERTÜRK - Deniz ÇİÇEK
Türkiye aşı geliştirdi, Ermenistan istedi
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Kış başında Türkiye'nin pek çok bölgesinde aynı anda görülen yeni şap hastalığı büyük panik yarattı. Virüsün yeni bir tür olması üzerine harekete geçen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı da yerli aşı geliştirmek için çalışma başlattı. 24 saat esasına göre çalışan Şap Enstitüsü, hızla yayılma özelliğine sahip Nepal 84 adı verilen virüse yönelik aşıyı 1 ayda geliştirdi. Enstitü 13 milyon 500 bin dozluk üretim yaptı, kısa sürede 10 milyon hayvan ücretsiz aşılandı. Enstitü haftada 1.5 milyon doz aşı üretebiliyor. Söz konusu aşının içinde diğer hastalıklara yönelik koruma unsurları da yer alıyor.

TÜRKİYE'YE TEBRİK

Yerli aşı için Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü'nün de onayı çıktı. Örgüt, aşının üretilmesi nedeniyle Türkiye'yi tebrik ederken, aşının diğer ülkelere satışının da yolunu açtı. Aşıya, Gürcistan ve Ermenistan'dan da talep geldi. Türkiye de ücreti karşılığında aşı satışı yapabileceğini kaydetti. Talep ve satış, Dünyü Hayvan Sağlığı Örgütü üzerinden yapılacak. İlk aşamada 3 milyon dozluk satış gerçekleşecek.

ŞAP PANİĞİNE YERLİ AŞI NEŞTERİ

Tokat Turhal'da aralık ayında görülen şap hastalığı nedeniyle tedbir için kent genelindeki tüm hayvan pazarları kapatıldı. Hemen harekete geçen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yeni üretilen yerli aşıyı gönderdi, bütün hayvanlar aşılandı. Bu sürede 100'e yakın hayvan telef olurken, 50 gündür kapalı olan pazarlar 10 gün içinde açılacak.

asi
sap hastaligi
turkiye
ermenistan'
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir