Medimagazin logo

Vajinismusun sebebi ne?

Vajinismus hastalığı, bilinçaltındaki hangi sebeplerden tetiklenmiş olabilir? Bunun birçok cevabı bulunuyor
Vajinismusun sebebi ne?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Vajinismus, kişilerde psikolojik sebeplerden ve nadiren de yapısal faktörlerden gelişebilmektedir. Kişilerde genelde ağırlıklı olarak psikolojik etkenlerden oluşan vajinismus, kaygı bozukluğu olarak ifade edilebilmektedir. 

Vajinismus yaşayan kişiler, kendilerini korumak için cinsel birleşme sırasında kasmaktadırlar. Bu nedenle istekli oldukları halde, cinsel birleşme yaşayamazlar. Vajinismusu tanımlayan en net ifade; ‘kaygı bozukluğudur’.

Bu sorunu yaşayan kadınlar bir çeşit savunma mekanizması geliştirerek, partnerlerine direnmektedirler. Aslında sorunun ana kaynağı bilinçaltında gizlidir.

Vajinismus hastalığı, bilinçaltındaki hangi sebeplerden tetiklenmiş olabilir? Bunun birçok cevabı bulunmaktadır. Öncelikle vajinismusun nedenleri, kişinin geçmişinde var olan travmatik olaylardan ya da cinsellikle ilgili yanlış bilgilendirmelerden kaynaklanmaktadır.

Çocukluk döneminde akla kazınmış korkular, muhafazakâr ebeveynler, sert ahlak anlayışı, cinsel tabular ve çocuklara işlenen günah kavramı vajinismusun psikolojik sebeplerinden sayılmaktadır. Vajinismus hastalığında kadınlar penisin bedenlerine girmesine karşı derin bir fobi yaşamaktadırlar. 

Geri kalmış toplumlarda, ‘kızlık zarının kutsal olması’ anlayışı küçüklükten beri aileler tarafından çocuklarına empoze edilir.Vajinismusun tedavisinde öncelikle doğru doktoru seçmekte fayda var. Rahat iletişim kurabildiğiniz, kendinizi iyi ifade edebildiğiniz bir doktorla daha kısa sürede sonuç almanız mümkün.

Her ne kadar dışarıdan zor ve karmaşık bir hastalık gibi görünse de aslında vajinismus tedavisi oldukça basittir. Ancak bu konuda temel şart, kişinin öncelikle kararlı olmasıdır. İstanbul vajinusmus tedavisi planlanmadan evvelkliniğimiz de hastaya detaylı bir muayene yapılmaktadır.

Vajinismusun tam olarak teşhis edilebilmesi ve hangi seviyede olduğunun anlaşılabilmesi için uzman bir kadın doğumcunun, jinekolojik muayene yapması gerekmektedir. Uzman muayene sırasında kişinin fiziksel yapısını inceler ve doğuştan gelen yapısal bir problem olup olmadığını değerlendirir. 

Karar Vermek

Vajinismus hastalığında karar verip, hemen tedaviye başlamak çok önemlidir. Tedaviye başlamak çözüme ulaşmanın yarı yolunu kat etmek anlamına gelir. Merkezimizde vajinismusa yönelik, verilen cinsel terapiler, bilişsel ve davranışsal tedaviler sayesinde kişiler pelvik taban kaslarını kendi iradesiyle, rahatlıkla kontrol edebilirler. Bu da onların cinsellik sırasında, cinsel yönden haz duyabilmelerini sağlar. Kişiler, cinsel terapi aracılığıyla bilinç altına yerleşmiş olan ön yargılardan kurtulabilir; cinsel yaşamlarında güvenli ve sağlıklı bir mutluluğa kavuşmuş olurlar.

Vajinismustedavisi hakkında detaylı bilgi için Jinekolog Op. Dr. Süleyman Eserdağ’ın resmi sitesini inceleyebilirsiniz.
 

vajinismus
kadın
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir