Medimagazin logo

Yetim ilaç vurgunu: Rekabet Kurumu TEB'e soruşturma açtı

Nadir hastalıkların tedavisinde kullanılan ve ‘yetim’ olarak adlandırılan ilaçları Türkiye’ye getiren Türkiye Eczacılar Birliği’nin, ilaçları mevcut bedelinden daha yüksek fiyata alarak SGK’ya fatura ettiği ortaya çıktı. Rekabet Kurumu, Eczacılar Birliği için soruşturma başlattı.
Kaynak: YENİ ŞAFAK - Aybike Eroğlu
Yetim ilaç vurgunu: Rekabet Kurumu TEB'e soruşturma açtı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Türk Eczacılar Birliği'nin (TEB) nadir hastalıkların tedavisinde kullanılan ve eczacılar tarafından yetim olarak adlandırılan ilaçlarla ilgili oyunu deşifre oldu. TEB'in Türkiye'ye getirdiği ve MS hastalığının tedavisinde kullanılan yetim ilaç kategorisindeki Fampyra isimli ilacı, mevcut bedelinden daha yüksek fiyata aldığı ortaya çıktı. TEB'in yüksek bedelle fatura ettiği ilaçlar nedeniyle Sosyal Güvenlik Kurumu'nu (SGK) 183 bin Euro zarara uğrattığı iddia edildi.

FATURALARDA UYUMSUZLUK

Yurtdışından getirilen ilaçlar konusunda tekel konumundaki TEB, her ay ortalama bin 200 adet olarak SGK'ya fatura edilen Fampyra adlı ilacı 190 Euro fiyat veren Gen İlaç yerine daha yüksek ücret veren firmadan temin etti. Gen İlaç da, durumu SGK'ya bildirdi. SGK, TEB tarafından iletilen faturalarda uyumsuzluk olduğunu ve bazı ilaçlara yönelik ise hiç fatura gönderilmediğini tespit etti. İncelemelerde, TEB'in, B&A Pharma isimli firmadan 8 Ekim 2014 tarihinde 248 Euro'dan 750 adet, 15 Ekim 2014 tarihinde 250 Euro'dan 750 adet, 12 Kasım 2014 tarihinde 250 Euro'dan 840 adet ve 13 Kasım 2014 tarihinde 250 Euro'dan 740 adet ilaç aldığı belirlendi. SGK'nın toplamda 3 bin 80 ilacı yüksek fiyattan aldığı ve 183 bin Euro fazla ücret ödemeye mahkum edildiği belirtildi.

SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Rekabet Kurumu, Türk Eczacıları Birliği ve Türk Eczacıları İktisadi İşletmesi hakkında soruşturma açtı. TEB'in Türkiye'de ruhsatlı olmayan ya da ruhsatlı olmasına karşın çeşitli nedenlerle piyasaya arz edilmeyen ilaçların yurtdışından temin edilmesi alanında uygulamalarıyla hakim durumunu kötüye kullandığı konusundaki şikayeti inceleyen Rekabet Kurumu, soruşturma başlattı.

yetim
ilaç
vurgunu:
rekabet
kurumu
teb'e
soruşturma
açtı
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir