Medimagazin logo

AHEF: Aile hekimleri meclisten acil çözüm bekliyor

Aile Hekimlerinin kullanmış oldukları kamuya ait binalara %46’ya varan oranlarda zam yapılması Aile Hekimlerinin büyük tepkisini çekmişti. Şimdi Aile Hekimleri AK Parti tarafından TBMM’ne sunulan yeni kanun teklifi ile bu durumun acilen düzeltilmesini bekliyor.
AHEF: Aile hekimleri meclisten acil çözüm bekliyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

AHEF'ten yapılan açıklamaya göre; Türkiye genelinde hali hazırda yaklaşık 26 bin Aile Hekimi görev yapıyor. Aile Hekimlerinin görev yaptıkları binaların çoğunluğunu ise kamuya ait binalar oluşturuyor. 
Ancak mevcut yönetmelikle kamuya ait binaların kira zamları, Aralık Ayı Üretici Fiyatları Endeksi (ÜFE) artışına göre belirleniyor ve kira ücretleri de Sağlık Bakanlığı Döner Sermaye İşletmesine aktarılıyor. 
Bu durumda, Aile Hekimlerinin devletten aldıkları kısıtlı ödenek ile kiralarını ödeyememeleri anlamına geliyor. 
Konunun ülke genelindeki binlerce Aile Hekimini mağdur etmesi sebebiyle AK Parti tarafından TBMM gündemine 1369/2 sayılı kanun teklifi sunuldu. 
Kanun teklifine göre, Cumhurbaşkanlığının 20 Eylül 2018 tarihli ve 108 sayılı Kararnamesinin Enflasyon maddeleri uyarınca kira artış oranında üst sınır, döviz kuru ve emtia fiyatlarındaki gelişmelere duyarlılığı yüksek olan Üretici Fiyatları Endeksi (ÜFE) ne göre değil Tüketici Fiyatları Endeksine (TÜFE) göre belirlenecek. Bu da yıllık kira zammının 2018 yılına göre maksimum %20 artması anlamına geliyor. 
"Yasa Teklifi Çok Olumlu, Acilen Yasalaşmasını Umut Ediyoruz"

Konuyla ilgili konuşan Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) Yönetim Kurulu Üyesi ve Hukuk Komisyonu Başkanı Dr. M. Ümit Işıldak, TBMM’ye sunulan kanun teklifinin Aile Hekimlerinin kira mağduriyetinin çözümü konusunda çok önemli olduğunu belirterek bir an önce yasalaşmasını beklediklerini söyledi. Dr Işıldak; “Aile Hekimlerimiz şuan görev yaptıkları kamu binaları için Sağlık Bakanlığı’na yüzde 46 fazla kira ödemek durumunda. Zaten Aile Hekimlerinin birçok gider kalemi yüzde 100’e varan oranda artarken ve ödeneklerinde hiçbir artış yapılmamışken bir de bu durumu yaşamak sistemin işlemesine ciddi bir engel oluşturmakta. Aile Hekimlerimizin bu zamları ödemesi ve sözleşmelere imza atması mümkün değil. Bu durum adaletli de değil. Sayın Cumhurbaşkanımızın ve Sayın Maliye Bakanımızın açıkladığı enflasyonla mücadele eylem planına da uygun değil. Kanun teklifi çok olumlu görüyor ve Aile Hekimleri olarak acilen yasalaşmasını umut ediyoruz” dedi. 
 

aile hekimliği
tbmm
torba yasa
Yorum (3)
radyolog
aile hekimlerin mağduriyetleri tabiki giderilsin. Bir Allahın kulu da çıkıp uzman performans sistemini kaldırmak/değiştirmek için neden uğraşmıyor. Bir ilçede radyoloji uzmanıyım. performans 2 ayda 800 tl aldım. kurum içine başvurdum. Defolup gitmeyi düşünüyorum. TTB, sendika, vs bu konuda bir girişimi var mı acaba. en az aile hekimleri kadar alabilmeliyiz. hemde puan derdi olmadan. bu sefer doktorlar çalışmaz derseniz onun da çözümü vardır. mesela her branşa farklı ayda yapılması gereken asgari puan limiti koyabilirsin. yani istenirse bi şekilde çözüm bulunur. Meslekten soğudum valla
5
Cevapla
hakan
elini vicdanına atarak asmde tıbbi sekreterlerin maaşını 2300-2600 arası verilirse kul hakkına kimse girmez.
4
Cevapla
ahmet mehmet
MEDİMAGAZİN, Aile Hekimlerinin ödeneğini yazıyor ama maşallah 550 Tane yeni açılan SAHU kadrosundan bahsetmiyor. Bir kere daha belirtmek istiyoruz ki: SAHU olayı 2.BİR YOLDAN AİLE HEKİMLİĞİ UZMANLIĞI verme yöntemidir. ANA YOL varken TÂLÎ yola gidilmemesi gerekir. KEŞKE 550 AHU asistan kadrosu açılsaydı.. Ancak bu durum Türkiye'de toplam 3000 AHU'nun olduğu yerde onların sayısını azaltacaktır. Lütfen MEDİMAGAZİN BUNU DA YAZ
2
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir