Medimagazin logo

AHEF eylem planını açıkladı: Aile hekimleri iş bırakacak

Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) bugün itibari ile uygulamaya koyulacak olan kararları duyurdu. Buna göre, aile hekimleri sadece randevu ile hasta bakacak ve HYP sistemini kesinlikle kullanılmayacaklar.
Kaynak: MEDİMAGAZİN
AHEF eylem planını açıkladı: Aile hekimleri iş bırakacak
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu​ (AHEF) açıklamasında yıllardır başarıyı kendi hanelerine yazdıran sağlık idaresinin önerilerini dikkate almadığını dile getirerek aile hekimliği sözleşmelerinin ceza kanunu ve ceza yönetmeliği halini aldığı, birçok aile hekiminin sözleşmesi yenilenmediği, aile hekimlerine uygulanan bu orantısız ceza ve baskının gerekçesini anlayamadıklarını ifade etti.

Aile hekimleri için iş güvencesizliği, keyfi idare tutumu, mobbing ve baskı yönetmeliğini kabul etmeyeceklerini açıklayan AHEF eylem planını duyurdu.

Moral ve motivasyonlarının bitme noktasında olduğunu dile getiren ve 84 milyon vatandaşa temas eden 30 bin aile hekiminin temsilcisi olan AHEF taleplerini şu sözlerle sıraladı:

  • Etkin bir sağlıkta şiddet yasası istiyoruz.
  • 30 haziran 2021 tarihli ödeme sözleşme yönetmeliğinin geri çekilmesini ya da revize edilmesini istiyoruz.
  • Çalışan tüm meslektaşlarımız için makul bir ödeme, rahat bir emeklilik istiyoruz.
  • Aile sağlığı merkezi gider ödemelerinin yeniden değerlendirilerek artırılmasını istiyoruz.

Bugün itibariyle tüm aile hekimlerinin aldığı yeni kararlar şu sözlerle sıralandı:

  • Her hastaya nitelikli sağlık hizmeti verebileceği 20 dakikalık bir süre ile iyi hekimlik uygulaması gereği MHRS mevzuatına uygun olarak, sadece randevu ile hasta bakacaktır.
  • Tıbbi gereklilikler kapsamında kronik hastalarımıza sağlık hizmeti verilecek ancak HYP sistemi kesinlikle kullanılmayacaktır.
  • Mevzuata uygun olmayan sağlık raporu talepleri değerlendirilmeyecek, E-Rapor harici sağlık raporu hiçbir şekilde düzenlenmeyecek, ileri tetkik gerektiren durumlarda vatandaşlar ikinci basamak sağlık kuruluşlarına sevk edilecektir.
  • Aile hekimlerince özellikli izlem adı altında, telefon ile aramak suretiyle hiçbir işlem yapılmayacaktır.

Hak ve taleplerinin yerine getirilmediği takdirde iş bırakma eylemin yapılacağını duyuran AHEF şu ifadelere yer verdi:

"17.02.2022 tarihlerinde, AHEF tarafından tüm il dernek başkanlarının katılımı ile Ankara’da ortak basın açıklaması düzenlenecek, Anayasanın tanıdığı hak gereği,  sosyal, hukuksal ve özlük haklarımız ve sağlık çalışanına şiddete dikkat çekmek için tüm Türkiye’de, 17-18 Şubat 2022’de (2) gün İŞ BIRAKMA eylemi icra edilecek, illerde ortak basın açıklaması ve basılı dokümanlar ile halka yönelik farkındalık çalışması yürütülecektir.

"14 Mart 2022 itibariyle her yıl 14 MART tarihi, Tüm STK’ların katılımı ile emsalleri gibi ‘’ Hekim Emek ve Dayanışma Günü’’ olarak kutlanacak ve Acil sağlık hizmetleri haricinde iş üretilmeyecektir.

14.03.2022-16.03.2022 tarihlerinde, tüm Türkiye’de Anayasanın tanıdığı hak gereği,  sosyal, hukuksal ve özlük haklarımız ve sağlık çalışanına şiddete dikkat çekmek için, (3) gün İŞ BIRAKMA eylemi icra edilecek, illerde ortak basın açıklaması ve basılı dokümanlar ile halka yönelik farkındalık çalışması yürütülecektir."

Açıklamada Nisan 2022 de yeniden değerlendirme yapılacağı ve yeni eylem takvimi açıklanacağını da ifade edildi.

ahef
aile hekimleri
eylem planı
iş bırakma eylemi
Yorum (12)
Uzm
Helal olsun size. Bir uzman olarak imrenerek bakıyorum derneğinize.
76
Cevapla
Pediatri uzmanı
Helal olsun Ailehekimlerine, uzmanlar olarak anca birbirinizin kuyusunu kazalım, tabip sendikaları ve TTB hemen harekete geçmeli
69
Cevapla
Dr. Yüksel
Bırakmazlar bırakamazlar. Uzman Dr dan daha fazla maaş alıyorlar. Uzmanlar yapamadığına göre onlar hiç yapamaz. Bu nedenle özlük hakları ikinci planda kalacaktır. Sembolik bırakma süreleri vatandaşı ırgalamaz. Vatandaş rahatsız olmazsa da eylem işe yaramaz.
8
Cevapla
Berat
Tebrikler.Elini taşın altına koymak istemeyen uyanık geçinen meslektaşlara örnek olur inşallah
18
Cevapla
Serhan
Ahef çok güzel çalışıyor ama bakan ile hala görüşme yapılamadı belkide bakan randevu vermiyordur ayrıca sadece bakan değil cumhurbaşkanı ile görüşmek lazım çünkü bakan bence karar veremez ama işte saglik sen sendikasina verilen randevular ahef verilmiyor ve ne yazık ki sistem çöküyor..
14
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir