Medimagazin logo

Aile hekiminden çocuklara oyun köşesi: 'Bu tür uygulamalar yaygınlaştırılmalı'

Güneşler Aile Sağlık Merkezi’nde doktor fobisi olan çocuklar için poliklinik odasında oyun köşesi kuruldu. Çocuklar bu köşede oynarken mutlu bir şekilde muayene oluyor
Aile hekiminden çocuklara oyun köşesi: 'Bu tür uygulamalar yaygınlaştırılmalı'
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Adapazarı Güneşler Aile Sağlık Merkezi (ASM) farklı uygulamalarıyla dikkat çekiyor. Dört hekimin hemşire ve ebelerden oluşan sekiz personelle hizmet verdiği ASM’de çocukların iğne ve doktor korkusunu yenmek için özel bir oyun köşesi oluşturuldu. Çocukların küçük yaşlardaki korkularının gelecek hayatlarını da etkilediğini dile getiren Güneşler ASM hekimi Sakarya Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Rıdvan Karagöz, konuyla ilgili bilgi verdi. Ailelerin çocuklarını yaramazlık yaptıklarında durdurmak için iğne veya doktorla korkutmaları nedeniyle masum bir söylem gibi görünen bu davranışın çocuklarda derin bir ekti bıraktığını dile getiren Karagöz, bu durumu ortadan kaldırmak için ASM’de poliklinik odasında çocuklar için özel bir oyun köşesi oluşturduklarını dile getirdi. 

Oyun ortamı hazırlandı

Karagöz “Daha önce Akyazı’da da yaptığımız gibi Güneşler ASM’de ki polikliniğimiz içerisine bir oyun köşesi yaptık. Özellikle içindeki doktor seti, masa ve sandalyeleri ile kuş ve akvaryumun katkılarıyla muayeneye gelen çocuklar kendilerini güvende ve rahat hissediyor. Tedirginlikleri o köşede oyun oynayarak muayene olduklarında kayboluyor.  Bir de üstüne muayyenden sonra aldıkları balon sayesinde doktordan korkmayı bırakın bilakis onu daha çok seviyor ve daha rahat iletişim kuruyorlar. Ebeveynlerden ricamız çocukları sağlık çalışanları veya iğneyle korkutmamaları.” diye konuştu. 

"Bu tür uygulamalar yaygınlaştırılmalı"
Güneşler ASM’de yapılan çalışmayı değerlendiren İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Aziz Öğütlü, çocukların sağlık çalışanlarını bir tehdit, korkulacak bir insan gibi görmemesi için ebeveynlere sorumluluk düştüğünü belirterek, sağlık tesislerinde çocukların gerginliğini azaltacak alanların oluşmasını da önemsediklerini kaydetti. Öğütlü, sağlık çalışanlarına yönelik artan şiddet olaylarının önlenmesinde de bu tip uygulamaların önemli olacağını dile getirdi. Öğütlü, çocuk yaşta sağlık çalışanlarına karşı doğru ve güzel algının kazandırılmasıyla uzun vadede toplumda şiddet olaylarının bir çözüme kavuşacağını düşündüğünü ifade etti. Öğütlü, bu tür uygulamaların yaygınlaşması temennisinde bulundu. 

aile hekimliği
çocuk muayenesi
rıdvan karagöz
sakarya aile hekimleri derneği başkanı
Yorum (1)
adem
bu tür şeyler hastalık bulaşma riskini artırmaktadır. yanlıştır. muayne dışı kalım süresi ne kadar az o kadar doğru..
5
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir