Medimagazin logo

Aile hekimleri çocuklara 1. sınıfa başlayacağı yıl görme taraması yapacak

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca imzasıyla, yenidoğan, okul öncesi ve okul çağı çocuklarını kapsayan Ulusal Görme Taraması Programı Genelgesi yayımlandı
Aile hekimleri çocuklara 1. sınıfa başlayacağı yıl görme taraması yapacak
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

ANKARA-Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, güncellenen tarama programı ile aile hekimi ve aile sağlığı çalışanı tarafından, 0-3 aylık bebeklerin 3. ay izleminin sonuna kadar, 36-48 aylık çocukların 5. izlemi içerisinde ve ilköğretim çağındaki çocukların 1. sınıfa başlayacağı yıl görme taraması yapılacağını bildirdi.

Koca, yaptığı açıklamada, yenidoğan, okul öncesi ve okul çağı çocuklarını kapsayan "Ulusal Görme Taraması Programı Genelgesi"ni hazırlayıp 81 ile gönderdiklerini kaydetti.

Genelge ile bebeklerde ve okul öncesi dönemde yapılan görme taramalarını okul çağını da kapsayacak şekilde genişlettiklerine dikkati çeken Koca, "Ayrıca görme taramalarının hangi yaş gruplarına nasıl yapılacağına dair de bir uygulama rehberi hazırlayarak, internet üzerinden hekimlerimizin ve sağlık çalışanlarımızın erişimine açtık." ifadelerini kullandı.

- Erken teşhis ve tedavi
Koca, bu taramalar sayesinde görmenin normal gelişimini engelleyecek risklerin saptanacağını ve yetersiz görmesi olan bebek ve çocukların erken dönemde tespit edileceğini vurguladı.

Koca, şunları kaydetti:

"Böylelikle başta şaşılık, kırma kusurları, katarakt, göz tembelliği gibi rahatsızlıkları erken teşhis ederek, gerekli tedaviye geç kalmadan başlamış olacağız. Güncellenen tarama programı ile aile hekimi ve aile sağlığı çalışanı tarafından, 0-3 aylık bebeklerin 3. ay izleminin sonuna kadar, 36-48 aylık çocukların 5. izlemi içerisinde ve ilköğretim çağındaki çocukların 1. sınıfa başlayacağı yıl görme taraması yapılacak."

- Aile hekimi tarafından yapılacak

Taramanın aile hekimi tarafından "risk faktörleri açısından sorgulama, görme muayenesi, kırmızı refle testi" şeklinde yapılacağını belirten Koca, sonuçların Aile Hekimliği Bilgi Sistemi'ne kaydedileceğini ifade etti.
Koca, pozitif muayene bulgusu ya da risk faktörlerinden herhangi birinin varlığı durumunda, çocuğun ileri tetkik ve muayene için göz hastalıkları uzmanına sevk edileceğini ve sürecin takip edileceğini anlattı.

İl sağlık müdürlüklerinin, aile hekimlerinin tarama programına dair eğitim ihtiyaçlarını karşılayacağını, müdürlüklerin sağlık kuruluşları arasında koordinasyonu da sağlayacağını belirten Koca, "Gelecek nesillerimizin berrak görüşü için başlattığımız bu tarama programına vatandaşlarımızın da tam destek vermelerini ve çocuklarının aile hekimlerindeki kontrollerini aksatmamalarını rica ediyorum." diye konuştu.

gorme taramasi
Yorum (5)
uzm
aile hekimlerinin böyle bir test yapabileceğine kesinlikle inanmıyorum. önce dernekleri yürüyüş yaparak karşı çıkar olmadı bu hastaları sevk ederler..
2
Cevapla
m.murat
"Asli görevimiz koruyucu hekimlik" diyen Aile hekimleri bunu da iş yükü, angarya göreceklerdir. Bu koruyucu hekimlik değil mi?..
2
Cevapla
Hyayk
Zaten yapıyoruz heyecanlanmayın gençler.ilkokula baslamadan önce de yapıyoruz. Koruyucu hizmetin kölesiyiz. Rpt- ıvır zıvır raporları olmasa yeter.
1
Cevapla
dokturun biri
tiksindim iyice.. her şeye sap bulan hekim grubu var!!! asm lerde direkt göze sevk etmiyoruz!! kırmızı refle testi yapıyoruz!! direkt usg sevk etmiyoruz, dkç muayenelerini yapıyoruz!! sonrasında ise zamanı gelince gerekli branşlara sevk ediyoruz!! otizm taraması yapıyoruz ki daha geçen ay 2 vaka yakaladım ve tedaviye alındı!! 2018 yılı içerisinde 2 adet kolon ca başlangıcı tespit ettim basit ggk taraması ile!! bunları sadece ben tek birim olarak yakaladım ki ülkemizde 30 bine yakın aile hekimliği birimi var!! bu vakalar sadece birkaç örnek!! bu 30 bin aile hekimi de elinden geleni yapıyor!! ama eksik ama fazla!! bizler son sürat işimizi yapmaya devam ediyoruz!! bazı yorumcular gibi cari gidere laf atarak, aldığımız maaşa laf ederek, yaptığımız sevkleri bahane ederek mahalle dedikodusu ağzıyla iş yapmıyoruz!!
2
Cevapla
ismail yk
Göz dr unun işini de bize yıktılar ya...Bakalım sırada ne var ...Ne de olsa aile hekiminin tepesinde demoklesin kılıcından daha keskin ceza puanı kırbacı var..
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir