Medimagazin logo

Aile hekimleri “dedektiflik” yapmak istemiyor

ANKAHED, çoğu insiyatifleri dışında gelişen, bebek ve gebe izlemleri ile aşıların eksiklikleri nedeniyle negatif performans adı altında kesinti yapıldığını, Haziran 2012 tarihi itibariyle de bunlara çocuk izlemlerinin eklendiğini duyurdu
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Aile hekimleri “dedektiflik” yapmak istemiyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

ANKARA-Ankara Aile Hekimleri Derneği (ANKAHED), çocuk izlemlerinin haziran ayı itibariyle negatif performansa dahil edilmesinin uygun olmadığını bildirdi. Dernek, aile hekimlerinin adeta “dedektiflik” yaparak kayıtlı olanlar dışındaki çocukları bulup çıkarmasının mesailerini çok meşgul ettiğini kaydetti.

 

ANKAHED tarafından yapılan açıklamada, aile hekimliği uygulaması ile aile hekimlerine, yaptıkları aşılar ile izledikleri gebe, lohusa ve bebekleri bildirmek ile ilgili olarak negatif performans kesintisi uygulandığı kaydedildi. Özel ya da resmi hastane veya özel muayenehane doktoruna ve kişinin kendisine hiçbir yaptırım uygulanmamasına karşın, aile hekimlerinin adeta “dedektiflik” yaparak bu çok özel ilişkiler neticesinde oluşan bilgileri ortaya çıkarmasının istendiği belirtilen açıklamada, “Çeşitli sosyal ve kişisel dirençler nedeniyle ortaya çıkarılamayan bu bilgileri edinip veri olarak Bakanlığa gönderemediğimiz takdirde negatif performans kesintisi adı altında cezalandırma ile karşı karşıya bırakılmaktayız. Bunları adil ve kabul edilebilir bulmamaktayız.” denildi.

 

Açıklamada, çoğu insiyatifleri dışında gelişen, bebek ve gebe izlemleri ile aşıların eksiklikleri nedeniyle negatif performans adı altında kesinti yapıldığı, en son Haziran 2012 tarihi itibariyle bunlara çocuk izlemlerinin de eklendiği ifade edildi. Kayıtlı olanlar dışındaki çocukları bulup çıkarma faaliyetinin aile hekimlerinin mesaisini çok meşgul edeceği belirtilen açıklamada şunlar dile getirildi:

 

“Bizi yoran şey dedektiflik yapmaktır. Eklediğimizde mesai içindeki poliklinik sürelerini gözden geçirmek gerekeceği ortadadır. Biz birinci basamak çalışanları görev tanımımıza giren bu işlerden kaçmıyoruz. Sadece görev tanımıza girmeyen ve iş yükümüzü inanılmaz derecede artıran diğer görevlerimizin azaltılmasını ve bu izlem ve takiplerin cezalandırma değil, ödüllendirme-pozitif performans ile değerlendirilmesini istiyoruz.”

 

Hepsine birden zaman yetmiyor

Açıklamada, aile hekimlerinin söz konusu kesintilere maruz kalmasının en önemli nedenlerin “nüfus dağılımındaki dağınıklık, şehirler arası ve şehir içi göçler nedeniyle oluşan ve bildirilmeyen adres değişiklikleri ve kişilerden veya saptayan kişilerden kaynaklanan gebeliklerin bildirilmeyişi” olduğu bildirildi. Yönetmelikte aile hekiminin poliklinik ve koruyucu sağlık hizmet saatlerini kendisinin belirleyeceği açıkça vurgulanmasına rağmen, aile hekimlerinden bir yandan mesailerinin tamamını poliklinik hizmeti vermelerine yönelik baskı yapıldığı, diğer yandan da kayıpsız olarak veri girmeleri, birinci basamak koruyucu hizmet vermeleri, “dedektiflik” yapmaları ve mesai sonrası da ertesi gün ağarıncaya kadar da belediye doktorluğu ile adli tabiplik yapmalarının istendiği ifade edildi.

 


Aile hekimlerinin toplam kazancı ne kadar olmalı?


 

Haziran ayı itibariyle çocuk izlemlerinin başlamasının, birçok aile hekiminin negatif performans ile cezalandırılmasına yol açacağı belirtilen açıklamada, okulların kapanması ve Ramazan ayı nedeniyle insanların aile sağlığı merkezlerine gelmeyeceği kaydedildi. Açıklamada, yaz döneminin aile hekimlerinin  ve aile sağlığı elemanlarının yoğun olarak izin kullandığı dönem olduğu, vekaleten bakan kişilerin bu kadar izlemi yapması ve ulaşmasının zor olacağına dikkat çekildi.

 

İzlem aralıklarının çocukların doğal geliş seyrinde olmadığı, her annenin çocuğunu yaş gününden sonra getirme alışkanlığında olduğu dile getirilen açıklamada, izlem aralıklarının 13. ay, 19. ay, 25-30. ay arası, 31-36. ay arası, 37-42. ay arası, 43-48. ay arası, 49-60. ay arası olmak üzere toplam 7 kez uygulanabileceği ifade edildi.

 

Motivasyonumuz düşecek

Açıklamada şunlar kaydedildi:

“Bu nedenlerle çocuk izlemlerin ertelenmesi ve pozitif performans olarak değerlendirilmesi için sağlık idarecilerinin ve sağlık politika yapıcılarının hassasiyet göstermesi gerekmektedir. Aksi takdirde sahadaki algı ‘amacın üzüm yemek değil, bağcıyı dövmek olduğu’ olduğu yönünde artmaya devam edecektir. Azalan motivasyonumuz bu zamansız uygulama ile daha da düşecek ve dünyaya örnek gösterilen iyi bir aile hekimliği uygulaması hayalimizi gerçekleştirmek umudumuz bitecektir.”

aile
hekimleri
“dedektiflik”
yapmak
istemiyor
Yorum (15)
barbaros gürer
derneğin açıklamasına katılmıyorum. zaten çocuk izlemlerin şu ana kadar performans haricide olsa tam olarak yapılması ve sisteme girilmesi, yürütülmesi gerekiyordu. çevremdeki bir çok arkadaşı daha ilk günden uyarmıştım ve o şekilde yürütmüştük. şu ana kadar bizlere verilen görevler ekip çalışması ile basit bir şekilde yapılabilecek işler!! abartmayalım lütfen...
0
Cevapla
mençine
Aile hekimleri ne yapmak istiyor?
0
Cevapla
önder
Çocuk izlemler performansa dahil edilmeli aile hekimliğinin amaçı bu zaten,hatta kürtaj tartışmalarının yoğun olarak yaşandığı bu dönemde 15-49 yaş izlemlerininde performansa dahil edilmesinin çok yararlı olacağını düşünüyorum.
0
Cevapla
YAŞAR ALTUNBEY
Bebek,çocuk ve gebe takipleri yapılmasına kimse karşı olamaz. Ancak bazı izlemlerin fazla abartıldığını düşünüyorum.İnsanlarımız bu konuda işbirliği yapmaktan uzak ve lakayt davranıyor.Ararsınız bulamazsınız,telefon ve mesajlara cevap vermezler,zamanında gelmezler.Kısaca biz sorumlu tutulup gereğinde cezalandırılıyorsak işbirliği yapmayan kişiye de bir yaptırım getirilmeli.Yan gel yat doktor her işimi yapsın,canım sıkıldı her türlü saygısızlığı ve hakareti yaparım mantığı doğru geğil.Hasta da doktor da sorumluluğunu yerine getirmeli.
0
Cevapla
Murat Çelik'ten
Aile hekimi takibe veya aşıya gelmeyeni bakanlığa bildirecek, bakanlıkta kolluk kuvvetlerine haber verip zorla getirtecek. Erdoğan'ın işine gelmez belki ama olması gereken bu. Arada aile hekimini bırakïp, parasını kesmek işin kolay yanı
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir