Medimagazin logo

Aile hekimleri yarın iş bırakıyor: Yönetmelik aile hekimliğinde sonun başlangıcı

Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası Başkanı Dr. Gürsel Özer, yarın ikinci kez iş bırakma eylemi yapacaklarını belirterek, "Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği aile hekimliğinde sonun başlangıcıdır" dedi.
Kaynak: Sözcü
Aile hekimleri yarın iş bırakıyor: Yönetmelik aile hekimliğinde sonun başlangıcı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası Başkanı Dr. Gürsel Özer, yarın ikinci kez iş bırakma eylemi yapacaklarını belirterek, “Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği aile hekimliğinde sonun başlangıcıdır. Bu yönetmelik bizim iş güvencemizi elimizden almıştır. Bu yönetmelik hakka, hukuka, uluslararası normlara tamamen aykırıdır. Yönetmelik geri çekilinceye kadar yolumuza devam edeceğiz” dedi.

"Yönetmelik geri çekilmedikçe eylemlerimiz sürecek"

Aile Hekimleri, 1 Temmuz’da uygulamaya konulan Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’ni protesto etmek için yarın ikinci kez iş bırakacak. Aile hekimleri, İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü önünde bir araya gelerek bir basın açıklaması da yapacak. Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası Başkanı Dr. Gürsel Özer, yönetmelik geri çekilmediği sürece eylemlerine devam edeceklerini belirterek, “Hiç kimsenin keyfiyetle işten çıkarma yetkisi yoktur. Biz bütün bunlara karşıyız. Bu yüzden meydanlardayız” dedi.

Dr. Özer, yönetmeliğin uluslararası normlara ve Türkiye’nin taraf sözleşmelere tamamen aykırı olduğunu belirterek, şunları söyledi:

1 Temmuz'dan itibaren geçerli olan ödeme ve sözleşme yönetmeliği aile hekimliğinde sonun başlangıcıdır. Bu yönetmelik bize hak ediş kayıpları getirmiştir, bu yönetmelik bizim iş güvencemizi elimizden almıştır. Bu yönetmelik hakka, hukuka, uluslararası normlara tamamen aykırıdır. Biz bu yönetmeliği dava ettik, bu yönetmelik geri çekilmez ise eylemlilik sürecine gireceğimizi belirttik. Bu amaçla uyarı olarak 16 Ağustos'ta bir gün iş bıraktık. O zaman söylemiştik; bizim taleplerimiz yerine getirilmezse 27 Ağustos'ta iş bırakıyoruz, 28 Ağustos’ta bütün Türkiye’deki Aile Hekimliği çalışanlarının katılımıyla miting yapıyoruz. Bizi bu sürece bakanlık itti.

"Beş nöbet gelmezseniz işten atılıyorsunuz"

Çünkü öyle maddeler içeriyor ki kesinlikle uluslararası normlara, hukuk kurallarına, Türkiye’nin taraf sözleşmelere tamamen aykırı maddeler içeriyor. 5 nöbet gelmezseniz işten atılıyorsunuz. Mazeretli olsanız dahi, gerekçeye bakılmaksızın işten atılıyorsunuz. Örneğin beş defa işe geç kaldınız yine sözleşmeniz feshediliyor. Ceza sisteminde puanınız 200'ün üzerinde olursa sözleşmeniz feshediliyor. Bu yönetmelik o kadar keyfiyet yönetmeliği ki puanınız 150 puanın üzerine çıktığı andan itibaren İl Sağlık Müdürlüğü'ne yetki vermiştir. Hiç kimsenin keyfiyetle işten çıkarma yetkisi yoktur. Biz bütün bunlara karşıyız. Bu yüzden meydanlardayız. Kamuda keyfiyetle iş akdini sona erdirme olursa bu herkese yansır. Biz bu yüzden bütün halkımızı cuma günü İl Sağlık Müdürlüğü önünde basın açıklamamıza davet ediyoruz.

"Kesinlikle sahadan haberleri yok"

 Bu yönetmeliğin getirdiği negatif şeylerden birisi de maalesef bize yapılması imkânsız kronik hastalık takibini getirdiler. Her hastaya yarım saat bizim süre harcamanız gerekiyor. 3600 tane kayıtlı kişisi olan bir meslektaşım hesaplamış; hiçbir iş yapmasa, pandemi boyunca aşı yapıyoruz onu yapmasa, çocukluk çağı aşılarını yapmasa, poliklinik yapmasa, bile günde 10 buçuk saatini bu işlemlere vermek zorunda. Bunun uygulanması imkânsızdır. Bunu getirenlerin kesinlikle sahadan haberi yoktur.

"Benim bordrom aynı şeyi söylemiyor"

Sayın Bakan’a soruyorum, kendisi de hastane işletmecisi kendi hastanesinde bir hastaya 30 dakika zaman ayırtabiliyor mu? Bunun uygulanabilmesi bugünkü koşullarda mümkün mü? Sayın Bakan, bize 3 ay süreyle aşılardan dolayı 3 bin TL ödeme yapacağını söylüyor. Ama Sayın Bakan'ın dediği ve benim bordrom aynı şeyleri söylemiyor. Öyle inanılmaz kriterler getiriyor ki biz ek ödeme almadık, almak da istemiyoruz. Biz hak ediş kayıplarımızın yerine konmasını istiyoruz.

aile hekimleri
iş bırakma eylemi
aile hekimliği sözleşmesi
gürsel özer
Yorum (3)
Dr handan
Haklarınızı destekliyoruz ancak her hastanın direk uzman hekimler ile irtibate geçmesi üzerine ne düşünüyorsunuz şuan kamu hastanelerinde hastaya en fazla 5 dk zaman verilebiliyor 2 gündür kaşının üstü ağıranda , inme geçiren de direk uzmanı görme çabasında burda da bi yanlışlık var
6
Cevapla
akdağın dönercisi
hastalar performans yapasınız diye gönderiliyor.ne kadar çok hasta muayene o kadar çok performansçıya ve hazineye gelir.kaybeden SSK ve gereksiz yere doktora gitmeyen insanlar.(aile hekimi değilim) Herhalde avrupa fonları alınamadığı için aile hekimine ihtiyaç kalmadı.Ayrıca hastaları direk uzmana alıştırıp populism yapan devlet,aile hekimleri değil.
1
Cevapla
Volkan
Dr Handan hanım haklı işte sistemin gerçek işi sevk zinciri bi gelmiyor ki özellerinde devlet hastanelerinin de üniversite hastanelerinin iş yükü bayağı düşer keşke düzgün bi şekilde hastaya hastanelere yaptırım içeren ah ni zor durumda bırakmadan…
1
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir