Medimagazin logo

Aile hekimleri yeni ödeme sözleşme yönetmeliği taslağından umutsuz

Yeni ödeme sözleşme yönetmeliğinin hak kayıplarına neden olacak şekilde çıkması bekleniyor. Ancak Aile Hekimleri bu durumdan son derece rahatsız. Yıllar geçtikçe erozyona uğrayan hakların yanı sıra bu durumu gören hekim adaylarının Aile Hekimliğini tercih etmiyor olması da tehlike arz ediyor.Bu da Aile Hekimlerinin geleceğe kaygıyla bakmasına ve umutsuzluğa neden oluyor. Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu Yönetim Kurulu, hak kayıpları için acil önlem paketi bekliyor
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Aile hekimleri yeni ödeme sözleşme yönetmeliği taslağından umutsuz
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu yaptığı yazılı açıklamada yeni ödeme sözleşme yönetmeliğinin Aile Hekimleri tarafından merakla beklendiğini belirterek şunları kaydetti:

Bu yönetmelik ile hekimlerin ciddi oranda hak kaybına uğrayacağı tahmin ediliyor. Bu durum mevcut Aile Hekimlerinde mutsuzluk yaratırken, yeni mezun hekim adaylarının da Aile Hekimliği tercihine mesafeli olmasına yol açıyor. Ayrıca Aile Hekimleri ortalama 6 bin kişi istihdam ediyor. Bir diğer deyişle 24 bin kişinin geçimini sağlıyor. Aile Hekimlerinin kayıpları arttıkça bu 6 bin kişinin evini geçindirememe riski artıyor.

" Artan iş yükü görmezden geliniyor"

26 bin aile hekiminin çalışma koşullarını ve geleceğini ilgilendiren yönetmeliğin hazırlık aşamasında sahadan temsilciler bulunmuyor. Ayrıca yönetmeliğin taslak hali sahada çalışan Aile Hekimlerine tam olarak açıklanmıyor da… Tüm bunlara ek olarak artan iş yükü görmezden geliniyor ve üzerine yeni görevler eklenmek isteniyor. Bunların aile hekimliği çalışanlarının altından kalkamayacağı yükler olduğu göz ardı ediliyor. Planlanan ve açıkça ifade edilen kayıtlı nüfus sayısını azaltma kararı ödeme katsayıları ile dengelenmezse sistemden kaçışlar başlayacağı açıkça görülüyor. 

Buna ek olarak yeni ASM’ler açılacağı duyurulsa dahi hak kayıplarını gören hekim adayları aile hekimi olmak için başvuruda bulunmuyor. Günden güne artan hak kayıplarını fark eden aile hekimi adayları acil servis doktoru olarak kalmayı tercih ediyor. Özellikle de İstanbul, İzmir, Ankara gibi büyük illerde yüzün üzerinde ASM açılmasına karşın hekimlerden başvuru gelmiyor. Bu sürecin bu şekilde devam etmesi halinde Aile Hekimliği sisteminin kalıcılığı sağlanamayacak gibi duruyor. İyileştirilerek toplum sağlığına çok daha fayda sağlayabilecek bir sistem olmasına rağmen sistemdeki aksaklıklar giderilemiyor.

"Yüksek performans beklentisi çalışan memnuniyetsizliğini artırıyor"

Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu, Aile Hekimlerine katsayı artışı yapılmadan, yeni işler yüklenmesi ile mevcut kayıpların telafi edilebileceğini ön gören bir ödeme sözleşme yönetmeliğini kabul etmediğinin altını çiziyor. Aynı şekilde kişilere sorumluluk verilmeden, sadece Aile Hekimlerine yüklenen yüksek performans beklentisi de çalışan memnuniyetsizliğini artırıyor. Artan aile sağlığı merkezleri giderlerinin yanında bu giderleri karşılayamaz durumda kalan cari gider ödenekleri, mali açıdan aile sağlığı merkezlerini ve çalışanları sıkıntıya sokuyor. Aile Hekimleri, koruyucu hekimliği uygulamaya çalışırken maliyeti yüksek tedavi edici modele dönüştürülmeyi istemiyor. 

Koruyucu hekimlik hem sağlıklı geleceğin temeli hem de ekonominin önem kazandığı bu dönemde sağlık harcamalarını azaltmanın en etkin yolu ve bunun mutlaka dikkate alınması gerekiyor. Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu Bakanlık yetkililerinden bu konuda destek bekliyor. Bununla birlikte; eksik Aile Sağlığı çalışanı sayısının arttırılmasını ve toplumun sağlık okuryazarlığı konusunda bilgilendirilmesine ağırlık verilmesini talep ediyor. 

Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu Yönetim Kurulu, hak kayıplarını anlatmak ve kazanımlar için her platformda bilgilendirme yapmaya ve çözüm önerileri üretmeye devam edeceğini belirtiyor. Aile Hekimliği ve ülkemizin sağlıklı geleceği için her platformda haklarını koruyacaklarını belirten AHEF Yönetim Kurulu, sorunlarını ve çözüm önerilerini paylaşmak üzere görüşmelere ve diyaloğa hazır. Yıllardır yönetmeliğe dair hiç bir gelişme olmadığının altını çizen AHEF Yönetim Kurulu, aksine durumun bir tehdit unsuru gibi kullanıldığını vurguluyor. Her geçen an Aile Hekimleri adına iş huzursuzluğu, mali ve özlük hak kaybı olarak yansıyor. Bu noktada AHEF, özveri ile hizmet veren Aile Hekimlerinin daha fazla sabrı kalmadığını da vurguluyor ve; sistem kayıpları karşılayamaz hale geldikçe hekimlerin uzaklaşacağına, çalışma motivasyonunun kaybolacağına ve Aile Hekimliğinin işleyemez hale geleceğine dikkat çekiyor.

aile hekimliği
aile hekimleri dernekleri federasyonu
Yorum (14)
Hasan Akdemir
Aile hekimleri umutsuz, nörologlar umutsuz, cerrahi branşlar kafalarını tazminat davalarından kaldırabilirlerse kazan kaldıracaklar diye rivayetler var. Her geçen gün kayıplarımız artıyor. Amerikalıların çok kıvrak politik söylemi aklıma geldi: " Bu durumu endişeyle gözlemliyoruz. "
84
Cevapla
nazım
özellikle Aile sağlığı merkezlerinde cari giderlerin il sağlık müdürlüğü bünyesinde olması hem hekimler hastalarla fazla ilgilenir hemde memniyet gruplamadan dolayı çalışan sağlık personeli hakkını alır.Özelelikle Aile sağlığı merkezinde Cari giderleri İl sağlık müdürlüğü yaparsa 4 sağlık personeli iş sahibi olacaktır.Hemde Hekimler hastalarla daha fazla ilgilenir.
47
Cevapla
hakan
o kadar hekim mezun oluyor.herkes iş var.merak etmeyin devlet artık biliyor cari giderlerin yarısı harcanıp diğeri nereye gittiğini.maliyetle uğraşmayın hastalarla ilgilenin cari giderleri zaten il sağlık müdürlüğü bünyesine alınacak sizlerde rahat edersiniz.bakanlık gelip bizzat yetkilileri denetlesin asmleri.eğer bazıları buna engel oluyorsa bunu hükümetin oy kaybınımı istiyor.bunu sahalarda sayın cumhurbaşkanına ileteceğiz
50
Cevapla
Tuğba Eker
6 yıl emek verdik.130 bin önlisans Tıbbi Sekreter olarak Sağlık işçisi alımında Önlisans tıbbi Sekreterlerin fazla alınmasını istiyoruz.
8
Cevapla
Ferat
Herkes hakkını alsın hekimler cari giderler uğraşmasın.il sağlık müdürlüğü bünyesine olursa her Aile sağlığı merkezlerinde 4 sağlık personeli iş sahibi olur
38
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir