Medimagazin logo

Aile hekimlerinden yeni kanun teklifine yönelik 3 itiraz

İstanbul Aile Hekimliği Derneği (İSTAHED)'nden yapılan açıklamada TBMM'de Komisyonda görüşülen yasa tasarısıyla ilgili olarak; sağlıkta şiddet, hastaların kaydının taşındığı yere doğrudan geçmesi ve izin haklarıyla ilgili yapılan düzenlemelere itiraz geldi
Aile hekimlerinden yeni kanun teklifine yönelik 3 itiraz
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

İstanbul Aile Hekimliği Derneği (İSTAHED) Hukuk Genel Sekreteri Dr. Mustafa Tamur, Sağlıkla İlgili Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ne ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Teklifte, "Bakanlık kendi planlaması dahilinde, hastaların kaydını istediği hekimden silip kendi uygun gördüğü hekime alabilir." şeklinde ifadenin yer aldığına değinen Dr. Tamur, hastalar ve hekimler açısından sıkıntıya yol açabilecek bu maddenin, Aile Hekimliği uygulamasının kuruluş amacına ve sistemin özüne uyumsuz olduğunu belirtti.

Dr. Mustafa Tamur şöyle devam etti:

“Kayıtlı hastalarımızı uyarmamız gerekiyor. Bize gelmeden önce sistemden aile hekiminizi kontrol edin, zira Bakanlık yıllardır tanıdığınız, her türlü bilginizi paylaştığınız ve aldığınız hizmetten memnun olduğunuz, bu nedenle de adresiniz değişse de, uzak kalsa da değiştirmeyi hiç düşünmediğiniz hekimden kaydınızı bir anda silip yeni bir hekime göndermiş olabilir. Hastanın hekim seçme hakkını, Bakanlık kendi eliyle kullanmaya başlamış oluyor, ayrıca ücretinin büyük bir kısmını kayıtlı hasta sayısı üzerinden alan bir hekim için de geçen ay aldığı ücretin bir sonraki ay ne olacağını bilememesi anlamına geliyor. Bir anda aldığınız ücret yarıya düşebilir, hatta hasta sayınız öyle düşürülür ki, bir anda sözleşmeniz fesih olur. Bu şekilde bir stres altında, bunun olası olduğunu bilerek, bu kadar güvencesiz bir şekilde çalışmamız, iyi hizmet vermemiz mümkün mü?”

“ŞİDDETE KARŞI ETKİN ÇÖZÜM TEKLİFİ BEKLİYORUZ”

Sağlık çalışanlarına şiddeti önleyecek etkin ve caydırıcı bir teklif beklediklerini ifade eden Dr. Tamur, şöyle devam etti:

"Bizim şikayetimiz şiddet ve tehdit uygulayan kişilerin cezalarının çok az olması, ertelenmesi, paraya çevrilmesiydi. Bizim şikayetimiz, bu kişilerin sabah karakola gidip öğlenden sonra yine gelmesi, yine şiddet uygulamasıydı. Bizim şikayetimiz bize yapılan şiddet karşısında hala bu hastayla muhatap edilmemizdi, ama gelen teklif şiddet zanlısının mutlaka savcılıkça da görülmesi dışında hiçbir faydalı içeriğe sahip değil."

Dr. Tamur, teklifte aile hekimleri için 30 gün yıllık izin hakkının yer aldığını ancak aile hekimlerinin izin hakkını kullanırken, gönüllü ve ücretsiz çalışacak başka birini bulmak zorunda kaldığını, aksi halde ücretinin yarısının kesildiğini de belirtti.

 

 

“TEKLİF ÇÖZÜME YÖNELİK DEĞİL”

İSTAHED Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Melisa Menemencioğlu da teklifle sağlık sistemindeki sorunlara çare üretilmediğini, sorunların daha da derinleşeceğini ileri sürerek, şunları kaydetti:

" Bizler Aile Hekimleri olarak, iyi niyetle diyalog yollarını hep açık tuttuk. Halk sağlığına katkıda bulunabileceğimiz yolların önünü açabilecek yasal düzenlemelerin ne olması gerektiğini anlattık. Sağlık çalışanlarının kendi sağlıklarının korunmasının aslında en önemli halk sağlığı sorunu olduğunu göstermeye çalıştık. Bizler ölürsek, bizler endişe duyarsak, bizler sistemden uzak kalırsak, bizler sahiplenme şevkimizi heyecanımızı yitirirsek, bizler bu meslekten kaçarsak ve defansa çekilirsek ‘sizin sağlığınız bozulur’ dedik, demeye devam ediyoruz. Ne var ki karşımıza çıkan bu teklifle ne bizim ne de halkın sağlığının gerçekte önemsenmediğini, hatta bu kanunla sağlık sistemindeki sorunlara çare üretilmek bir yana sorunların daha da derinleşeceğini görüyoruz.” dedi. 

“ÜLKE SAĞLIĞI HEĞİMİZ İÇİN ÖNEMLİ”

Dr. Menemencioğlu, açıklamasında şu ifadelere de yer verdi:,

“Ülkenin sağlığı hepimiz için önemli. Bu nedenle hem kendi sağlığımızı ve hem de sizlerin sağlığını önemsediğimiz için uyarıyoruz, rica ediyoruz, durun diyoruz. Bu bilinç ile ülke sağlığının gidişatına katkı yapması imkansız olan bu kanun teklifinin geri çekilerek, bu konuda emek veren sivil toplum kuruluşları ve çalışanların sesini dinlemenizi önermek ve halkımıza önerilerimizin sebeplerini anlatmak da bizim asıl görevimiz ve borcumuzdur.”

istahed
aile hekimliği
Yorum (2)
Yıldıray Atılgan
Hasta kaydını transfer konusunda Bakanlığın Otomatize etme konusu ,birkaç sorundan kaynaklıdır.1.İşsizlikle ve dengesiz heterojen büyüyen şehir ve bölgelere artan nüfus kaymalarına karşılık aynı oranda yanıt verememiş esnek olmayan ASM. konuşlanmaları(yetersiz sayılı personel) 2.A.Hekimi başına düşen ortalama Nüfuslar 2500 e düşürülecek,varsayımı mevcut AH.lerini işyükünün etkisiyle daha çok hasta kaydetmekten uzaklaştırması 3.Geçmiş yıllarda iyi fizibilitesi yapılmadan değişik beklentilerle nüfusu yetersiz bölgelere açılmış AH.leri.Sorunu kökünden çözmek için bir öneri sunayım.Aile Hekimliklerine kayıtta İl dışına yerleşmiş (merniste adresi taşımış olan)Öğrenci,İşçi,Aileler vs. 1 ay içinde bölgelerine yakın bir AH. ne kayıt olmak zorunda olsunlar.Olmazlarsa 1000 tl. para cezası konulsun.Nüfusları şişecek olan,kayıttan uzak duran ASM ve AH. liklerinin kaygılarını ise YEDEK(KONTEJAN) KESİN KAYITLI hasta sistemi diyebileceğim bir sistemle çözebilirsiniz.Buna göre kayıt için başvuran hasta;formu doldururken yedek kesin kayıtlı olacağını kabul imzası atacak,oraya veya bölgeye sonra açılacak yeni AİLE HEKİMİNİN potansiyel hastası olmayı kabul edecek.Bu yöntemle SİSTEM ,KAYAN NÜFUS HAREKETLERİNE KARŞI HİZMETTE GÜNCEL KALARAK ,YENİ KURULACAK(0 nüfuslu tercih edilmeyen boş kalanYeni Aile Hekimiliği Birimleri) YERLERİN NÜFUSLARIDA O SÜREKLİ BİRİKEN YEDEK HASTA KONTEJANLARINA GÖRE BELİRLENECEKTİR.AYRICA BAKANLIK ,HASTA SAYISI 2500-3000-4000 SPEKÜLASYONLARINA SONVERMEK ZORUNDADIR.En az 10 yıllık planlar yapmalı ve buna uymalıdır.Sürekli İşletim Sistemleri gibi sürüm güncellemeleri tarzı yaklaşımlardan uzak durmalıdır.Zira sahip oldukları bilgisayarlarlarla İnsanları birbirine karıştırmış olurlar.Tükenmiş Personel sendromları böyle ortaya çıkar.Herkes Mutsuz olur.AKILCI YAKLAŞIM EN ÖNEMLİSİ...Teşekkürler.
6
Cevapla
BİLİMSEL VERİ
aile hekimliği baştan hatalı kurulmuş bir sistem. aşı takibi için kurulan sistem yapılmış başka işe yaramıyor. aşı takibi sisteminde doktora ne gerek var :) çöpe atın bu sistemi.
12
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir