Medimagazin logo

Aile hekimliklerinde Hastalık Yönetim Platformu ile kronik hastaların takibi yapılacak

Ülke genelindeki aile hekimliklerinde yaygın kullanımına başlanan Hastalık Yönetim Platformu (HYP) yazılımıyla hipertansiyon, diyabet, obezite ile kalp ve damar hastalarının düzenli aralıklarla takip edilmesi, yaşam kalitelerinin artırılması amaçlanıyor.
Kaynak: AA - Ahmet Sertan Usul
Aile hekimliklerinde Hastalık Yönetim Platformu ile kronik hastaların takibi yapılacak
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü ile Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğünün ortak çalışmasıyla kronik hastalığı olan bireylerin tarama ve izlemlerinin ayrıntılı yapılabilmesi için geliştirilen ve 1 Ocak 2021'de kullanıma açılan HYP, 1 Temmuz itibarıyla tüm aile sağlığı merkezlerinde yaygınlaştırıldı.

Aile hekimleri hipertansiyon, diyabet, obezite, kalp ve damar hastalıklarına yönelik risk değerlendirmesi ile hastaların takibini, HYP'yi kullanarak yapacak.

Aile hekimlerinin, hastalar için yaptığı tedavi planı ve önerileri yazılıma kaydedilecek. Hastaların düzenli aralıklarla takibi yapılarak tedavi hedeflerine ulaşılıp ulaşılmadığı ölçümlenecek.

"Hastaların bütün verileri izlenmiş, risk faktörleri tam değerlendirilmiş olacak"

Ekin Çamlık Aile Sağlığı Merkezi Sorumlu Hekimi Dr. Yücel Vurmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, HYP sayesinde hastaların takibinin daha kolay ve ayrıntılı şekilde yapılabileceğini belirtti.

Vurmaz, kronik hastaların düzenli takip edilmesinin önemine işaret ederek, "Uygulama, kronik hastalıkların seyrini, bu hastalıklarla ilgili risk faktörlerini daha iyi değerlendirmemize, herhangi bir sıkıntı anında hastaları hızla yönlendirmemize imkan tanıyor. Hastalar, ikinci basamak sağlık birimlerine gittiği zaman, uzman hekimin önüne hastanın bütün verileri izlenmiş, risk faktörleri tam değerlendirilmiş olarak gelecek." dedi.

HYP üzerinden takip edilecek kronik hastaların muayene sıklıklarına ilişkin de bilgi veren Vurmaz, "Hipertansiyon ve obezite hastaları yılda bir kez, diyabet ve kardiyovasküler hastalıkları bulunanlar da risk faktörlerine göre belirlenecek sıklıklarda takip edilecek." ifadelerini kullandı.

Dr. Yücel Vurmaz, "Bulaşıcı olmayan kronik hastalıkların daha ciddi takibi, mutlaka toplumumuza pozitif olarak yansıyacaktır. Kalp krizinin, diyabete bağlı risk faktörlerinin azaltılmasına katkıda bulunacaktır. Uygulamanın, hastaların ömrünü uzatacağını, toplumumuzun sağlığına katkı sağlayacağını düşünüyorum." diye konuştu.

"Bulaşıcı olmayan hastalıklara bağlı 70 yaş altı ölümlerin yüzde 25 azaltılması amaçlanıyor"

Sağlık Bakanlığınca, dünyada en fazla ölüme ve engelliliğe yol açan bulaşıcı olmayan hastalıklara (kalp ve damar hastalıkları, kanserler, diyabet vb.) bağlı 70 yaş altı ölümlerin, 2025'e kadar yüzde 25 azaltılması amaçlanıyor.

HYP yazılımıyla aile hekimlerinin bu hastalıklara yönelik tarama ve izlemleri geliştirilerek kronik hastalığı olan bireylerin sağlık sorunlarının minimuma indirilmesi ve yaşam kalitelerinin artırılması hedefleniyor.

hastalık yönetim platformu
aile hekimliği
hipertansiyon
diyabet
Yorum (10)
serhan
Aramızda böyle hekimler varken bakanlığa ne hacet...Çok güzelmişte yok sistem şöyleymişte..Sen onu bunu bırakta bu sistem bu yönetmeliği kaldırabilir mi sistem aile hekimlerinde neler götürüyor onu söyle..Onu söylemezsin tabi diyemezsin bu yönetmelik aile hekimlerinin aleyhine aile hekimleri yaklaşık 7 yıldır sürekli geriye gidiyor altyapımız iyice zayıfladı deme kalk yok şöyle yok böyle gerçekten hekimliğinden artık utanıyorum...
175
Cevapla
İhsan Doktor
Bu sistemi öven arkadaş , yeni yönetmelikle basına , sosyal medyaya demeç verirse ceza alacağını da okumamış galiba. Arkadaşlar, TTB , Ahef ve sendikalar la koordinasyon halinde olup sın sözleşme ile olacak kayıplar için neler yapılabiliri görüşelim. Bakanlık pandemi de biz Aile Hekimlerini ödüllendereciğine ceza yağdırmış.
41
Cevapla
ERDOĞAN SÜ
Ne de güzel anlatmış arkadaş.Gerçekte olacak olan ise, bakanlığın daha önce uygulamaya koyupta kadük kalan uygulamalarının akibetidir...Bu pandemi döneminde , bu nüfuslarla , bu motivasyonsuzlukla kronik hasta izlemi yapılamaz nokta
25
Cevapla
Hasan taşkın
Aile hekimliğinin yapılacak tarafi kalmadı,sürekli olarak yeni işyükü eklenirken aldığımız ücretler ise devamlı düşüşte,ucuz iş gücü haline getirdiler bizi
30
Cevapla
Ali
Ismarlama haber yapmışsınız. Hiçbir aile hekimi bunu demez.BU ŞARTLAR ALTINDA Böyle izlem yapılamaz.Ayıptır.
26
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir