Medimagazin logo

Birçok hastalık gözden kaçmaya başladı: Aile hekimleri sağlık raporunda düzenleme istiyor

ANTALYA Aile Hekimleri Derneği (ANTAHED) Başkanı Dr. İbrahim Çelik, aile hekimlerine sağlık raporu verme sorumluluğu yüklendiğini belirterek, "Bir insanın sağlıklı olduğunu saptamak, hasta olduğunu öğrenmekten daha zordur" dedi.
Birçok hastalık gözden kaçmaya başladı: Aile hekimleri sağlık raporunda düzenleme istiyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

ANTAHED Başkanı Dr. İbrahim Çelik, askerlik muayenesinden yaz okullarına, spor branşlarından ehliyet almaya kadar istenilen sağlık raporlarının aile hekimlikleri tarafından verildiğini söyledi. Raporlara bir kriter getirilmesi gerektiğini belirten Dr. İbrahim Çelik, "Belirli bir yönetmelik olmamasına rağmen bizden rapor vermemiz isteniyor. Rapor yükünün üstümüzden alınmasını istiyoruz. Bir insanın sağlıklı olduğunu saptamak, hasta olduğunu öğrenmekten daha zor" dedi.


DÜZENLEME İSTİYORUZ
Askere alınmayla ilgili muayenelerinin de artık aile hekimleri tarafından yapıldığına dikkati çeken Dr. İbrahim Çelik, "Ciddi bir sorumluluk. Askere gidecekler adayları muayene ediyoruz. Şüphelendiğimiz durumlarda gerekli tetkikler için uzmana sevkini yapıyoruz. Eskiden askerlik şubesindeki bir heyet tarafından askere giriş için sağlık raporu veriliyordu. Bu heyette biri askeri bir sivil iki hekim olurdu.  Kaymakamlıktan ve askerlik şubesinden temsilciler oluyordu. Bu heyet kişinin askere alınıp alınmayacağını ya da sağlıklı olup olmadığına karar veriyordu. Askerlik muayeneleri aile hekimlerine verilince birçok hastalık gözden kaçmaya başladı. Hasta olup askere giden birçok gencimiz oluyor. Bunlar askerden dönüp geliyor. Bu tür raporların yine bir heyet tarafından verilmesini talep ediyoruz" dedi.


'AİLE HEKİMLERİ TÜKENMİŞLİK İÇİNDELER'
Dr. İbrahim Çelik, şöyle dedi:
"Bütün sağlık raporlarının kriterlerinin çok iyi bilinmesi lazım. Bu raporların heyet tarafından verilmesi en uygunu. Bu olmuyorsa rapor hekimlikleri oluşturulmalı. Raporların devlet hastaneleri veya Halk Sağlığı Merkezlerinin bünyesinde verilmesi daha sağlıklı olacaktır. Rapor almak isteyenler bu tür kurumlara başvurmalı. Aile hekimlerinin birinci görevi olan koruyucu hekimliktir. Birçok aile hekimi rapor yüzünden asli görevini yapamıyor. Aile hekimleri bu yüzden tükenmişlik içindeler."

sağlık raporu
aile hekimi
dr. ibrahim celik
antahed
Yorum (4)
Acil uzmanı
Pardon üstünüzde bir yük mü vardı da üstünüzden bu yükün kaldırılmasını istiyorsunuz.
10
Cevapla
Acil uzmanı
Artık sevk zincirini ve nöbetçi aile hekimliği i istiyoruz.
6
Cevapla
Hasan Akdemir
Her çatışmanın temel noktası SİZ -BİZ dir ve bundan genelde iki taraf zarar görüp sadece belli kesimler menfaatlenir. Her doktor aile hekimi olabilirken her doktor uzman olamıyor. Pozisyondan kaynaklanan avantaj ve dezavantajlar kişilerin tercihini etkilediği gibi bunların değişmesine yönelik istemleri de doğal karşılanmalı.
6
Cevapla
Deniz
Acil uzmanı arkadaşım,galiba devlet memurusunuz.Aile hekimi olanlar devlet memuru değil bir kere.yani statüler çok farklı.işletme yöneticiliği dışında özel hekimlik yapıyoruz.ve incik cincik denetleniyoruz.hem hasta hem işletmemiz açısından.iş yerinin kira pazarlıkları ve bina sıkıntısı işleri ayrı.6 işçi çalıştırıp sgk ve bes lerini takip ediyorum.muhasebe,çöp parası,her ay tıbbi malzeme,temizlik,bozulan akan kırılan demirbaş ,fayans koltuk vb hariç mesleki olarak 200 çeşite yakın rapora imza atıyoruz.bir ehliyet raporuna olur imzası atmaya çekinenler 200 çeşit raporun ne demek olduğunu anlar.taramalardan,aşılara ve sürekli ekonomik baskı..her asgari ücret artışı,elektrik zammı,doğalgaz zammı bizi geri itiyor.hastaların saçma sapan talepleri,zamanla samimi olmanın dezavantajları cabası..yazamadığımız neler var neler.kısaca siz devlet memuru ve branşınızın işini yapıyorsunuz.biz apayrı bi statü ve konumdayız.özel ve özerk işletmeyiz.hem doktor hem rapor hekimi hem tarayıcı,koruyucu,hem danışman,hem dert dinleyen hemde sürekli denetleneniz...bizim ortak paydamız sadece hekim olmamız.siz devletin güvencesinde ve branş dışı işlerde rahat,hasta kaybetme derdi olmayansınız..acile mecbur hasta gelir ama bizde öyle değil...herşey bir yana meslek olarak çok sıkıntılı bir durumdayız.meslektaşlar olarakta.kaf dağlarını ben yarattım deyip meslektaşını küçümsemekte bizlerde ne yazık ki..oysa ki bu ülkede bizlerin 10 da 1 i kadar okumayan,emek sarfetmeyenler çok iyi şartlarda yaşıyor.bizler önce meslektaşlarımızı sonra da eğitimdaşlarımız olan hakim savcı,kaymakam,vali,müdür,öğretmen,subay vb ile karşı karşıya bilinçli getirilerek bölünüp parçalanıyoruz.eğitimli insanlar eğitim,hdk bilmeyenlerin oyuncağı oluyor.işte bunların suçlusu biz eğitimli insanlarız.birbirimizi yani eğitimimizi asıl bizler küçümsüyoruz.inanın en cahil hasta bile bizim birbirimize duyduğumuz saygıdan fazlasını bize duyuyor.bakmayın çıkarı uymayınca sapıtıyorlar.bizim çıkarlar uymayınca ki üslubumuzu düşünemiyorum bile. :))) saygılarımla
11
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir