Medimagazin logo

Sağlık Bakanı: Aile hekimliğinde muayene sayısı yüzde 5 arttı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca yaptığı yazılı açıklamada aile hekimlerinin etkinliğini belirterek aile hekimliğinde muayene sayısının yüzde5 arttığını kaydetti
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Sağlık Bakanı: Aile hekimliğinde muayene sayısı yüzde 5 arttı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

2005’te pilot uygulama olarak başlatılan ve kısa sürede yurt geneline yaygınlaştırılan aile hekimliği hakkında açıklamalarda bulunan Sağlık Bakanı Koca, aile hekimliğinin başta aşılama olmak üzere koruyucu sağlık hizmetlerine önemli katkı sağladığını belirtti. 

Halkın aile hekimleri ile tanışmaları ve öncelikle aile hekimlerini tercih etmeleri için başlatılan “Aile Hekiminizi Erken Tanıyın” kampanyasının olumlu gelişmeler sağladığını kaydeden Koca "Geçen yılın ve bu yılın ilk 6 ayı karşılaştırıldığında, aile hekimine muayene olanların sayısının yüzde 5 arttığını gördük." dedi. 

Aile Sağlığı Merkezlerinde akut ve kronik hastalıkların teşhis ve tedavisi için sağlık taramaları yapıldığına değinen Koca birçok vatandaşın hastalığının erken tanı ile teşhis edildiğini belirterek; "ASM’lerde 2018 yılının ilk 6 ayında serviks (rahim ağzı) ve kolon (kalın bağırsak) kanseri için toplamda 544 bin tarama yapıldı. 2019 yılının ilk 6 ayında ise tarama sayısı yüzde 14’lük artışla 620 bine yükseldi." ifadelerini kullandı. 

"Bu başarıda en büyük pay aile hekimlerimize "

Sağlık Bakanı Koca, aile hekimliğinin, gelişmiş ülkelerde olduğu gibi Türkiye'de de başarıyla uygulandığını vurgulayarak başarıdaki en büyük payın aile hekimlerinde olduğunu şu sözlerle ifade etti: 

"Şüphesiz ilk günden beri bu işi sahiplenen aile hekimlerimize ve aile sağlığı çalışanlarına aittir. Hekim başına düşen nüfus diğer ülkelere kıyaslandığında oldukça yüksek olmasına rağmen büyük bir fedakârlıkla ve hekimliğin ulvi değerleriyle hizmet vermekteler. " 

"Hekim başına düşen nüfus her geçen gün azalıyor"

Bugün itibariyle 8 bin Aile Sağlığı Merkezinde yaklaşık 25 bin aile hekiminin görev yaptığını belirten Bakan Koca sözlerini şöyle sürdürdü: 

 "Halen aile hekimi başına düşen nüfus 3 bin 100. Yeni hekimlerimizin uygulamaya dâhil olmasıyla hekim başına düşen nüfus her geçen gün azalıyor. Bu sayıyı 2023’te 2 bin 700 kişiye düşürmeyi hedefliyoruz. Uygulamanın başladığı dönemlere göre aile sağlığı birimlerinde çalışan hekimlerimizin ve personelimizin görev koşullarını da iyileştirdik, bu koşulları daha da iyileştirmek üzere çalışmalarımıza devam ediyoruz. 

Vatandaşlarımızdan istirhamım, henüz tanışmamışlar ise aile hekimleri ile tanışmaları ve herhangi bir şikâyetleri olmasa da aile hekimleri ile irtibatlarını korumaları. 

Sağlıklı bir hayata geç kalmamak için, aile hekiminizi erken tanıyın."

sağlık bakanı
fahrettin koca
Yorum (6)
hamit
Aile hekimleri Maaşları 11-12 bin Zaten alıyorlar. Cari giderler A sınıfı 6200 B sınıfı 4770 her ay doktor başına yatıyor. Aile hekimleri maliyetle uğraşıp maaş+Cari giderler yatıyor.Cari giderleri hesaplayıp ..................e.Hangi Gruplamanın daha kar edeceğini hesaplıyorlar. Bir ALLAH için çıkıp söylemiyorki Cari giderler Araştırılsın.Türkiye Geneli Her ASM'ye 3 Sağlık personeli iş sahibi olacak.
14
Cevapla
Osman Çakır
Sen istihdamı başka sektörlerde ara,asm kiralarından haberin varmı,herkesin nüfusu 4 binmi,cari gidere takacağına sen yaptığın iğne ve sünnetlerin vergisini ver şaşkın...
14
Cevapla
Murat
Zaten A sinifi olmak icin 3 personel çalistirman gerekiyor.Koruyucu hekimlik tüm dünyada yükseliyor.ilerleyen zamanlarda aile hekimligi daha önemli hale gelecek
8
Cevapla
hamit tuna
Hamit isimli çok bilmiş arkadaşım. yüzde 5i 11bin lira alıyor diye tamamını kendi kafanca 11bin alıyor diye oturtmuşssun. bilmiyorsan bari sus. ben aile hekimiyim ve bu ayki bordrom 5.400 lira. cari den para kazanıyorlar demişsin. jeneratör bozuldu 5 bin lira masraf, bilgisayarım bozuldu daha yeni aldım 4 bin liraya. Aylık bin lira cariden para kalacak da onlar birikecek de bu tarz masraflara gidecek. Devlet kar yapacağını bilse 1 dk durmaz kaldırır cariyi. tek birimli ASMyin. 4 bin liraya çeviremez devlet bu binayı emin ol. keşke cariyi kaldırsalar da saçma sapan işlerle uğraşmasak. senin gibilerinin ağzında da sakız olmuşuz. bilip bilmeden atmak ne kolay.
21
Cevapla
Acil uzman
Sn bakan yüzde 5 arttı diye sevinip haber yapmış. Acil ler sürekli dolu ve sayı her geçen gün artıyor, poliklinikler desen tıka basa. Aile hekimi arkadaşlar siz bu sistemin neresindesiniz, sağlık sistemindeki yükün kaçta kaçını alıyorsunuz, bilgisayar değiştirmek işçi çalıştırmak oda kiralamak mı hekimlikten anladığınız. Anlamadığım devlet bu sistemi neden destekler...
8
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir