Medimagazin logo

Sakal bırakmak için rapor almaya geliyorlar

Türkiye'de aile hekimleri her yıl ortalama 18 milyon kişiye 127 çeşit rapor düzenliyor.
Kaynak: GAZETE HABERTÜRK - FATMANUR BOYLU
Sakal bırakmak için rapor almaya geliyorlar
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Sağlık Bakanlığı verilerine göre, Türkiye'de her yıl ortalama 18 milyon sağlık raporu veriliyor. Her gün binlerce vatandaş, birinci basamak sağlık hizmetlerinin verildiği aile hekimliği merkezlerine (ASM) 'sağlık raporu' başvurusunda bulunuyor. Raporlar ücretsiz verildiği için ASM'lerde yığılmaların yaşandığını vurgulayan aile hekimleri, birinci basamak sağlık hizmetlerinin 'sağlık raporu' verebilmek için yeterli zaman ve teçhizata sahip olmadığına dikkat çekiyor.

SAKAL KESMEMEK İÇİN RAPOR İSTENİYOR

Sporcu, sürücü, askerlik, avcılık, işe giriş, okulda geziye katılma gibi nedenlerle 127 çeşit rapor düzenleniyor. İlginç rapor istekleriyle karşılaştıklarını belirten aile hekimleri, sakal bırakabilmek için ya da adını bile bilmedikleri sporlar için rapor almaya gelen kişiler olduğunu belirtti.

En çok sıkıntıyı akıl ve şuur raporu işlemleri sırasında yaşadıklarını kaydeden aile hekimleri, sık sık sözlü ya da fiziksel şiddete maruz kaldıklarını vurguladı. En çok işe giriş için rapor talep ediliyor. Bu sayı yılda 5-6 milyonu bulabiliyor. Askerlik muayenesi için 600 bin, ehliyet muayenesi için 500 bin rapor isteniyor. Yılda 140 bin servis sürücüsü ve rehber personel raporu, 2.5 milyon sporcu lisans raporu veriliyor. Evlilik öncesi danışmanlık rapor adedi 600 bini bulunuyor. Yivsiz av tüfeği raporu sayısı ise 100 bini aşıyor. Diğer kurum ve kuruluşlarca istenen amacı belli olmayan, durum bildirir tek hekim raporu sayısı 6-8 milyonu buluyor.

rapor
aile hekimliği
Yorum (6)
Akif Emre Eker
Sağlık raporunun tanımını, kişilerin akıl ve beden sağlıklarının ve sosyal durumunun belirli bir amacın gerçekleştirilmesine uygun olup olmadığının, belirli ölçütler / kriterler doğrultusunda ve bu konuda yetkilendirilmiş hekimler tarafından yapılan muayene sonucunda belgelendirilmesi olarak yapabiliriz. Bu tanımı dikkatlice okuduğumuzda birçok sorun aslında kolaylıkla çözülebilmektedir. Yani, bir kişiden sağlık raporu istenilmişse, 1- İstenilen sağlık raporu ne için ve hangi amaç için istenmiştir? ( Amacı nedir? ) 2- İstenilen sağlık raporu düzenlenirken hangi kriterleri bakılacaktır? ( Hukuki yapı içerisinde istenilen kriterlerin ilgili kurumlar tarafından açıkça belirlenmiş olması gerekmektedir.) 3- Düzenlenecek sağlık raporunu hangi hekimlerin, hatta hangi kurumların verebileceği açıkça belirtilmiş mi? Sadece, sağlık raporu tanımından bu üç maddeyi dikkate alarak, istenilen sağlık raporunun usule uygun olup olmadığını anlayabiliriz.
10
Cevapla
Akif Emre Eker
Türkiye’de birinci basamak aile hekimliği uygulamasının temel sorunlarının en başında; Sayıca yetersiz sağlık çalışanı ve insan gücü, Aile hekimi başına düşen kayıtlı kişi sayısının halen çok fazla olması, disiplinler arası ve ekip çalışmasını destekleyecek uygulamaların olmaması ve İller arası farklı uygulamalar ve mevzuat birlikteliğinin sağlanamamış olması, Sivil Toplum Kuruluşları başta olmak üzere paydaşlarca dile getirilen birinci basamak politikalarının geliştirilmesine yönelik önermelerin ve çözüm önerilerinin dikkate alınmaması gelmektedir. Aile Hekimliğinde verilen sağlık hizmetleri kapsamında iş yükünün azaltılmasına ve iş çeşitliğinin azaltılmasına ihtiyaç duyulmaktadır. Bu kapsamda son zamanlar da ‘’ Raporlar ‘’ iş yükünü gereksiz artıran en önemli unsurdur.
8
Cevapla
Hasan Akdemir
Kamuda çalışırken, savcılıktan bize farik mümeyyizlik, noterlikten akli meleke raporları geldiğinde hasta yakınlarının müdahaleleri yüzünden tam işlemi tamamlayamadığımız çok oluyordu ve insanlar genelde istedikleri olmadığından gayri-memnun şekilde ayrılıp bir de şikayet dilekçesi yazıyordu. Hasta memnuniyeti anketlerine bakıldığında bu durumda olan branşlarda sürekli sıkıntılar çıkıyor. Aynı durumun adliyede uygulandığını düşünsenize ; sanık kendisini sorgulayan savcı ve hakime karşı müşteri memnuniyet anketi dolduruyor . Bizim verdiğimiz rapora göre insanlar ceza görüyor veya suçsuz kabul ediliyor, yakınları da ona göre bize tepki verebiliyor ama onları bize gönderen ve nihayi kararı veren savcı hakim karşısında herkes sus pus.
18
Cevapla
Frankie Bellevan
Daha önceleri de ( 28 Şubat Dönemi ve Sonrası ) Başörtüsü için , Beden eğitimi Dersinden Muaf Tutulmak için ( Kız Öğrenciler ) Rapor almaya gelirlerdi... Hiçkimseyi üzmedim , Hemen Hepsine de rapor verdim... Dolayısıyla BÇG ( Batı çalışma Grubu ) Müfettişleriyle de Karşı Karşıya geldim... Bir Şekilde Bu Adamları bile ikna ettim... Ama Şu 15 Sene içinde Anamdan Emdiğim sütü burnumdan getirdiler... Hayatımız Alt Üst oldu... Sorumluları Rabbimize havale ediyorum....
53
Cevapla
Mert Ayt
Sevk zinciri olmayan bir sağlık sisteminde yaptıkları şeyin aile hekimliğinin görevinin yarısı olmadığını bilmeyen pratisyenler hasta sayısı çok, rapor çok diye şikayet ediyorlar. Siz çalışmayın parayı versin devlet bunu istiyorsunuz herhalde.
10
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir