Medimagazin logo

SUT kısıtlamaları hem aile hekimine hem hastaya zarar

İSTAHED Yönetim Kurulu ve Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Aile Hekimliği’nde RPT sorunu, SUT kısıtlamaları, klinik çalışmalarda Aile Hekimleri’nin yeri, ilaç temininde yaşanan güçlükler ve akılcı ilaç kullanımı konularını masaya yatırdı
Kaynak: MEDİMAGAZİN
SUT kısıtlamaları hem aile hekimine hem hastaya zarar
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

İSTAHED’den yapılan yazılı açıklamaya göre; Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanı Dr Hakkı Gürsöz ve ilgili bürokratlar ile bir araya gelen İSTAHED Yönetim Kurulu aile hekimliğinde yaşanan sorunları görüştü.

Toplantıda hastanın doğru ilaca zamanında kolay ve ucuz ulaşabilmesi adına genel yaklaşımlarının tüm kronik hastalıklarda tedavinin geri ödemesinin akılcı ve bilimsel bir platforma oturtulması gerektiğini belirten İSTAHED Yönetim Kurulu bunun iş gücü kaybını, malpraktisi ve şiddeti önleyecek aynı zamanda hastaların da doğru tedaviye rahatça ulaşmasını sağlayacak yöntem olduğunu vurguladı.

Bir sonraki kontrole kadar hasta ilacını alabilmeli

Kronik hastalık veya sürekli tedavi gereken hastalıkların ve bunlara dair etken maddelerin ayrı bir başlıkta ele alınması gerektiği üzerinde duran aile hekimleri; hipertansiyon, diyabet, astım, KOAH gibi hastalıklar ve bunların tedavisinde kullanılan tüm ilaçların bu başlığa eklenerek hastalardan bu tedavilerde ilaç için katılım payı alınmaması gerektiğini belirtti.

İlaç kullanım raporlarının kaldırılabileceğini, bunun yerine kronik hastalıklar ve onlara dair tedavilerin ilgili reçetede yazılabileceğini, bu reçetenin bir sonraki kontrol tarihine kadar hastanın ilacı temin etmesini sağlayacak özellikte yazılmasının temel talepleri olduğunu vurgulayan İSTAHED Yönetim Kurulu bu sayede ‘’RPT’’ adlı gereksiz, zaman kaybettirici ve hem hasta hem de hekim için faydasız uygulamanın azalabileceğini örneklerle toplantıda paylaştığını belirtti.

SUT kısıtlamaları birinci basamağın sağlık hizmetlerinin merkezine oturtulmasına engel!

Aile Hekimliği’nde etkin bir kronik hastalık izleminin mümkün olabilmesi, kronik hastalıkların tedavisi ve komplikasyonların önlenmesi için Aile Hekimleri’ne yönelik varolan SUT kısıtlamalarının kaldırılmalısı gerektiğinin altını çizen İSTAHED Yönetim Kurulu toplantı ile ilgili şu ayrıntıları paylaştı:

“Uygulanmakta olan SUT kararlarına baktığımızda, Sağlık Bakanlığının birinci basamakta tanı tedavi ve takibini önerdiği ve yıllarca bu konuda birinci basamağa eğitim verdiği birçok alanda kısıtlamaların olduğunu, hekimlerin tedavilerini tıbbi kılavuzlar eşliğinde yapması gerekirken mevcut koşullarda SUT kısıtlamalarına göre tedavi protokolü seçebildiklerini, bu kısıtlamaların en büyük zararını doğru ilaca ulaşmakta zorlanan hastaların yaşadığını ilettik.

Hipertansiyon, diyabet, organik olmayan psikozlar, dermatolojik hastalıklar hiperlipidemi gibi birinci basamakta tanısı tedavisi ve takibi yapılan birçok hastalığın kılavuzlar yanında SUT kısıtlamaları eşliğinde reçetelerinin düzenlenmek zorunda kaldığını, bunun da birinci basamak sağlık hizmetini, sağlık hizmetlerinin merkezine oturtma gayemize engel olan önemli nedenlerden biri olduğunu ilettik.”

Toplantıda İSTAHED ve Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu ortak çalışma grupları ile sorunlar üzerinde çalışmaya devam etme konusunda görüş birliğine varıldığı kaydedildi.

sut
i̇stahed
ti̇tck
Yorum (4)
Ahmet gümüş
Bak sen. Analog İnsülin de yazalım. Hemofili ilacı da. Hepatit c ilacı da. Kemoterapi de verelim. Neden? Sizce neden? Adam ana dal + yan dal uzmanlığını + üç tane mecburi hizmeti boşuna yapmış. SUT kısıtlaması da neymiş. Bırak allasen. Pratisyen aile hekimi hepsini yazsınn yaaaa
9
Cevapla
dokturun biri
organik olmayan psikoz mu yazıyor orada ? bir şey diyeceğim de bir gülme tutuyor.. organik veya olmayan psikozu nasıl tedavi edeceğiz aile sağlığı merkezi ortamında?? ÜSYE leri doğru düzgün tedavi edelim bu bile yeter ülkemize! %90 viral kaynaklı olan üsyelere %10-15 civarında antibiyotik yazılacakken çok çok fazla yazıldığı aşikardır! ki elimizde hızlı antijen testi, hemogram+crp gibi silahlar varken!! bunu halledelim ondan sonra sıra gelir diğerlerine!! Ayrıca azımsanmayacak oranda sadece poliklinik yapan, yaptığı işi sadece hasta muayenesine indirgeyen, aşı takvimini bilmeyen, aşıların yan etkisini bilmeyen ve yardımcı sağlık personelinin işlerinden bihaber bir hekim grubu mevcut! durum bu iken psikoz olayına girmiş dernek.. SUT kısıtlaması zamanla bir çok ilaç için oluştu ve SUT kısıtlaması olan bu bir çok ilacı incelediğimde, aile sağlığı merkezlerinde bilerek veya bilmeyerek suistimal edilen, yanlış kullanılan ilaçlar olduğunu gördüm.. bir de hem kronik hasta takibi yapalım diyorlar, hemde hasta RPT ye bize gelmesin diyorlar. hasta RPT için gelmezse nasıl takip yapacaksınız? kronik hasta ilaç ihtiyacı olmasa zaten sana hiç gelmeyecek hastaneden!! bu durum aile hekimleri için kronik hastalık takibi açısından bir şanstır! bu sayede hastane uzman hekimleriyle ile birlikte hasta takibini eş güdümlü bir şekilde yapabileceklerdir! Burada RPT den kaçınmaktan ziyade kaliteyi artırıcı işlemlere ağırlık verilmelidir. uzman hekim epikrizlerine ve aile hekimine iletilecek bilgiye enabız üzerinden ulaşılabilmelidir. uzman hekim raporu, tedaviyi, danışmanlığı..vs verip hastayı yolladıktan sonra bizlerin görebileceği hasta ile ilgili dikkat etmemiz gereken şeyleri bizlere hitaben enabız a girmelidir. kalite böyle artar!! aksi durumda birbirinden habersiz basamaklar olarak bugünkü gibi devam ederiz! Netice olarak aile sağlığı merkezinde psikoz tedavisi hayal dünyasında yaşanan bir durumun beyanıdır, dikkate almayınız..
9
Cevapla
Baha demir
Bu yorumdan anlaşılıyor ki bazı arkadaşlar 3 tane mecburi anadal+yandal uzmanlığını sut için yapıyor. Hastaligin kökenine inmek daha iyi tedavi edebilmek için değil demekki. Ayrıca kafanizi kumdan kaldirmadiginiz sürece farkinda olmayacaginiz sağlık ıstatistik diye bir uygulama olduğunu yazdığınız ilaçların reçete başına hesaplandığı ve dokumunun ayrintili oldugu bir sağlık bakanlığı sisteminin olduğunu haber vereyim belliki rant amaclı sut uzmanlığı yapiyomussunuz. Hastanin tedavisini duzenleyip bu kadar poliklinigin icinde her hastanin takip ve uyarilarini aile hekimine devredip is yukunu azaltmak varken . Yok pratisyen aile hekimi yazmasın gibi bir anlayışla hasta tedavisi yoluna gitmek en kolayı heralde. Siz sistemde nasil duzgun isletebilir nasil isyukumu azaltip gelirimi artirabilirim derdine dusmek yerine sacma bi anlayis pesine dusmussunuz. Umarim boyle dusunen fazla yandalci arkadasim yoktur.Bu ne bağnazlık bu ne cahilliktir böyle!!!
0
Cevapla
afşin turkmen
SUT kısıtlarını TİTCK başkanı ile konuşmak? Daha çözüm yerini bile bilmeyen aile hekimi derneği yöneticileri, SUT'u düzenleyen SGK dır. Bu kafayla zor alırsınız teskere!
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir