Medimagazin logo

'Türkiye'de büyük salgınlar görülmemesinin sebebi aile hekimlerinin aşılama hizmetine verdiği önem'

İstanbul Aile Hekimliği Derneği (İSTAHED) Aşı Çalışma Grubu Genel Sekreteri Dr. Hamza Özdemir Türkiye'de büyük salgınların görülmemesinin sebebinin aile hekimlerinin aşılamaya verdikleri önem olduğunu kaydetti
Kaynak: AA
'Türkiye'de büyük salgınlar görülmemesinin sebebi aile hekimlerinin aşılama hizmetine verdiği önem'
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

İSTAHED Aşı Çalışma Grubu Genel Sekreteri Dr. Hamza Özdemir de önlenebilir hastalıklardan korunmada aşılamanın önemine değinerek, aşılama programları ile Türkiye'de de çiçek ve kızamık gibi hastalıklara karşı önemli başarılar elde edildiğini anımsattı.

Son dönemlerde aşı kararsızlığı ile karşı karşıya kalındığını anlatan Özdemir, birçok ülkede önlenebilir hastalıkların yeniden görülmeye başlandığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Ocak, şubat ayları boyunca özellikle Ukrayna, Fransa, İtalya ve Polonya'da çok büyük kızamık salgınları oldu. Dünyada artık ulaşım o kadar kolay ki Fransa'da, Romanya'da, Ukrayna'da salgınlar oluyor, ülkemizde halen büyük salgınlar görülmüyor. Bunun en büyük nedeni, aile hekimlerinin büyük özverilerle her çocuğun peşinde koşarak, her bulduğu çocuğun eksik aşılarını tamamlayarak, aşılama hizmetlerine verdiği önem."

Kongre Başkanı Dr. Serkan Özbakış da sağlık çalışanlarına yönelik şiddet olaylarının önüne geçilmesini sağlayacak düzenlemenin en kısa sürede hayata geçirilmesini temenni ettiklerini ifade etti.

 


6. Ulusal Aile Hekimliği Kongre Başkanı: ‘Sebebi bilinmeyen raporlar şiddetin yolunu açıyor’ 


Aile hekimliğinin sağlık sisteminde çok önemli bir yer tuttuğunu vurgulayan Özbakış, "Tüm gelişmiş ülkeler, aile hekimliğini sağlık sisteminin merkezine oturtmaktadır. Oysa ki ülkemizdeki uygulamada sistemin diğer ayaklarında meydana gelen sorunlar aile hekimleri üzerinden çözülmeye çalışılmakta, aile hekimliği eksik kalan yerleri tamamlayan birim olarak görülmektedir." diye konuştu.

Birinci basamak sağlık hizmetlerine yönelik yatırımların daha da artırılması ve sistemin merkezine oturtulması gerektiği değerlendirilmesinde bulunan Dr. Özbakış, "Örneğin Almanya'da, sistemin merkezinde aile hekimi var, merkeze aile hekimini koydukları için çok daha verimli sonuç alınıyor. Türkiye'de de birinci basamağa daha fazla yatırım yapılmalı ve önem verilmeli." şeklinde konuştu.

Kongre Genel Sekreteri Esin Ayfer Çulda Dildök de aile hekimlerinin aşılama ve koruyucu sağlık hizmetlerinde önemli bir rol üstlendiklerini belirtti.

Türkiye'nin farklı bölgelerinden gelen 800'ün üzerinde katılımcının yer aldığı kongrede, diyabet tedavisi ve insülin, reflü, uyku bozuklukları, astım, psikiyatrik muayene ve tedavi gibi birçok konu başlıkları ele alındı. 

aile hekimliği kongresi
kutbettin demir
hamza özdemir
Yorum (1)
bulut
helal olsun. kendi kendinize övünün. nasılsa meydan sizin!
7
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir