Medimagazin logo

'Yeni karar avukat adayları ile aile hekimlerini karşı karşıya getirecek'

İstanbul Aile Hekimliği Derneği (İSTAHED) Hukuk Genel Sekreteri Mustafa Tamur, avukatlık staj başvurusunda sağlık raporu istenmesinin hukuksuzluk olduğunu savunarak, yeni kararın, avukat adayları ile aile hekimlerini karşı karşıya getireceğini belirtti
Kaynak: AA
'Yeni karar avukat adayları ile aile hekimlerini karşı karşıya getirecek'
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Tamur, yaptığı yazılı açıklamada, avukat adaylarının şu ana kadar işe giriş öncesinde sağlık raporlarını, Türkiye Barolar Birliği'nin (TBB) bu konudaki yönetmeliğine göre hastanenin uzman hekimliğinden aldığını hatırlattı.

Yönetmeliğin sağlık şartı kısmında yapılan değişikliğin 14 Aralık 2018 tarihli Resmi Gazete'de yayımlandığına değinen Tamur, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Avukatlık Kanunu'nda sadece 'avukatlık başvurusu' sırasında yani staj sonunda aklen ve bedenen avukatlığa engel bir halin bulunmaması şartı getirilmişken, kanuni yetkisi olmamasına rağmen avukatlık staj başvurusunda sağlık raporu istenmesi açıkça bir hukuksuzluktur. Anayasamızın 17. maddesine de açıkça aykırıdır. Bu aykırılığı yapan kurumun Türkiye Barolar Birliği olması ise üzücüdür. Daha üzücü olan şey ise TBB'nin de verilen sağlık raporunu 'altı üstü bir imza' olarak görmesidir."

Tamur, ifa edilmesi için uzman raporu istenen mesleğin kendisinde bir değişiklik olmadığı, tıbbi mevzuatta tek hekim imzasının heyet yerine geçeceğine dair ibare taşıyan bir genelge yayımlanmadığı dikkate alındığında raporun asıl amacına hizmet etmek yerine dosyada bir kağıt olarak algılandığını aktardı.

Sürücü olur raporları örneğinde olduğu gibi, içinde tek hekim ve birinci basamak şartlarında tetkik ve teşhisi mümkün olmayan hastalıkların bulunduğu yönetmeliğe sahip bazı raporlarda daha önce hastanelerin sağlık heyeti yetkilendirilmişken, yetkinin tek hekime devredildiği durumların yaşandığını anlatan Tamur, şunları kaydetti:

"Benzer yüzlerce örneğini dikkate aldığımızda, hekimlik mesleğini değersizleştiren, imzamızı küçümseyen, yaptığımız işin sorumluluğundan habersiz kişilerce yapılan bu değişiklikleri ve bizleri sadece prosedürün bir halkası olarak gören sağlık raporu uygulamasını reddediyoruz. Kişilerin beyanını esas alan, vatandaşına ve sağlık kayıtlarına güvenen, yeni bir sistem getirilmesi dışında bir çözümü kabul etmiyoruz. Sağlık Bakanlığının uygulamasıyla hayata geçirilen, sağlık raporlarının dijital ortam aracılığıyla verilmesi uygulamasını yani e-rapor sistemini, sorunu anlamamış kişilerin ve kurumların işgüzarlığı olarak görüyor ve bunu çözümün bir parçası olarak görmüyoruz. Sağlık raporları ile ilgili sorun, bir dijital ortam sorunu değildir. Bu bir güvenlik ve sorumluluk sorunudur. Mevcut hali ile sağlık raporu uygulamalarının şiddeti körüklediği, saygınlığımızı azalttığı açıktır. Yeni karar, avukat adayları ile aile hekimlerini karşı karşıya getirecek."

i̇stahed
mustafa tamur
tbb
Yorum (11)
bozeren
yapmazuk! etmezük! istemezük! reddederük!! bir insan herkesle kavgalı olarak daha ne kadar durabilir ki??
32
Cevapla
Hasan Akdemir
Savunmada haklı pek çok taraf var. Rapor sisteminin bu kadar genişletilip aynı zamanda değersizleştirilmesi makul değil. Üniversiteye girerken sağlık raporu alınıyor, stajı bitirip avukatlık başvurusu sırasında alınıyor, o zaman staj öncesi diye bir rapor neden araya sokuşturulmaya çalışılıyor ki ? Böyle giderse her sınıf bitiminde de rapor istemek doğal kabul edilecek.
43
Cevapla
hakan
aile hekimliğinde bir el atılsın.haksızlık asmye harcanması lazım tıbbi sekreterlerin maaş 1900-2200 olması lazımken yemek ücreti verimyorz.vicdan merhameti olan özelikle aile sağlığı merkezinde hakları olan maaş tıbbi sekreterlere 1800-2200 verilmesi lazım.öteki dünya iyiki var hesap günü
8
Cevapla
Aile hekimi
Yapmazük etmezük sokak jargonuyla aile hekimleriyle dalga geçen nş uzmani arkadaşım! Aile hekimi tarafindan herhangi bir rapor duzenlenirken size nş açıdan degerlendirilmesi amaciyla sevk edildiginde bunu niye sevk etmiş böyle birşeye gerek yok deyip sorumluluktan kaçtığınız zaman yapmazük etmezük olmuyor mu? Böyle uzmanlar biliyoruz. 20 çeşit raporun altina nasil olsa bir imza ativer diye aile hekimligi sistemi zorlanirken size gelen bir sevkin altina imza atmaktan kaçmaniz doğru oluyor size göre.
32
Cevapla
Aile Hekimi
Yakartop raporu, mendil kapmaca raporu,bütün spor dallarının raporları,işe giriş raporu,ehliyet raporu,askerlik muayene raporu,yurda giriş raporu,okul kayıt raporu hepsi aile hekimlerinde.Bu raporların psikiyatri,nöroloji ve kardiyoloji doktorlarının olduğu 5-6 kişilik heyet tarafından verilmesi lazım.Ben askerdeyken kaç tane er sporda kalp krizinden öldü,kaç tane er intihar etti.Çocuk mendil kapmaca oynarken ölürse ne olacak.Vebal bakanlğındır.Bakanlık,iş yürüsün,biri günah keçisi olarak sorumluluğu alsın,ölen ölür kalan sağlar bizimdir kafasında.Başka bi açıklama bulamıyorum.
64
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir